22.10.2011. / 15:11

Autor: Hina

Janković osnovao stranku koju podržava i Kučan

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u subotu je na na osnivačkom kongresu stranke Pozitivna Slovenija u Ljubljani izabran za njena predsjednika, a potporu stranci na skorašnjim prijevremenim izborima, te ambicijama Jankovića da postane predsjednik nove slovenske vlade, javno je izrazio i bivši predsjednik države Milan Kučan.

Zoran JankovićZoran JankovićLjubljanski gradonačelnik Zoran Janković u subotu je na na osnivačkom kongresu stranke Pozitivna Slovenija u Ljubljani izabran za njena predsjednika, a potporu stranci na skorašnjim prijevremenim izborima, te ambicijama Jankovića da postane predsjednik nove slovenske vlade, javno je izrazio i bivši predsjednik države Milan Kučan.

Janković je više od 300 prisutnih članova nove stranke u dvorani kina Šiška na početku pozdravio sa "drugarice i drugovi", a 20-minutnom govoru istaknuo da će njegova stranka nastojati okupiti sve koji su spremni naporno raditi kako bi se država izvukla iz krize i u sljedećim godinama počela ostvarivati rast BDP-a od 4 posto.

Kao glavni cilj stranke Janković je istaknuo uspostavu "sigurne, uspješne i socijalne države". "No nema socijalne države bez zdravog gospodarstva", rekao je Janković koji važi kao uspješan menadžer koji je vodio trgovački lanac Mercator u vrijeme njegove najveće ekspanzije od 1997. do 2005. godine, a popularnost zahvaljuje i velikim infrastrukturnim programima od kako je prije pet godina prvi put postao gradonačelnik Ljubljane.

Kao neke od 12 točaka predizbornog programa svoje stranke Janković je naveo smanjivanje javnog sektora putem "mekog" smanjivanja broja zaposlenih, učinkovitiju administraciju, smanjivanje broja ministarstava u budućoj vladi na 11. Na planu ekonomske politike obećao je da bi njegov prioritet kao premijera bilo otvaranje novih radnih mjesta, poreznim stimulacijama poslodavaca, a na planu socijalne politike obećava gradnju stanova za mlade i domova umirovljenika, te uravnoteženu mirovinsku politiku.

Janković je rekao da je nezadovoljan malodušjem koje se osjeća u Sloveniji, te želi dati pozitivnu notu u svom političkom djelovanju kako bi Slovenija "koja ima pamet, znanje i vrijedne ruke", te mnoga uspješna poduzeća i menadžere s vizijom, mogla stupiti na put novog razvoja "koji će postati zanimljiv i Europi".

Vezane vijesti

Türk odustao od predlaganja mandatara

Türk odustao od predlaganja mandatara

Nakon što je mandatar za sastav slovenske vlade Zoran Janković neslavno 'propao' na glasovanju u slovenskom parlamentu, predsjednik Slovenije Danilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika