Objavljeno u Nacionalu br. 371, 2002-12-24

Autor: Igor Saračević

DVD/VIDEO

DVD godine je 'Gospodar prstenova', a najbolje videoizdanje je 'Lantana'

Za najgore naslove na domaćem DVD i videotržištu ravnopravno su se borili katastrofalni hollywoodski debakli 'Bojno polje: Zemlja' i 'Freddy je popušio'

OKVIRI
10 NAJBOLJIH VIDEOPREMIJERA 2002.
1. Lantana (2001.)
R: Ray Lawrence
2. Monty Python i Sveti gral (1974.)
R: Terry Gilliam i Terry Jones
3. Posljednja pljačka (2000.)
R: Jonathan Glazer
4. Pollock (2000.)
R: Ed Harris
5. Krvna osveta (2001.)
R: Walter Salles jr.
6. Divlji blues (2000.)
R: Barbara Kopple
7. Zakon zatvora (2000.)
R: Steve Buscemi
8. Igra s nepoznatim (2000.)
R: Mateo Gil
9. Baby Boy (2001.)
R: John Singleton
10. Kad se stranci pojave (2001.)
R: Scott Reynolds

PROCVAT DVD-A NA HRVATSKOM TRŽIŠTU Zahvaljujući sve bogatijoj ponudi DVD-a, stari VHS uskoro će izgubiti bitku kao dominantan medij kućnog kina5 NAJBOLJIH DVD-IZDANJA 2001
1. Gospodar prstenova: Prstenova družina – Posebna produžena verzija
2. Moulin Rouge
3. Ratovi zvijezda: Klonovi napadaju
4. Pad crnog jastreba
5. Korak do slave

Ponuda novih naslova na našem videotržištu u protekloj je godini bila na vrlo solidnoj razini, prije svega zahvaljujući daljnjem razvoju DVD-a, koji će možda već 2003. definitivno nadmašiti “stari” VHS kao dominantan medij “kućnog kina”. U svakom slučaju, DVD je već ove godine postao neizbježan element izdavačkih planova domaćih videodistributera: vrlo su rijetki filmovi koji se objavljuju samo na VHS-u, a najveći broj takvih slučajeva su niskobudžetni naslovi oko kojih se izdavačima i ne isplati posebno truditi.

Na DVD-u se 2002. pojavilo dosta poslastica za filmoljupce, kako među premijernim tako I među starijim naslovima. Poklonici nostalgije dobili su priliku da uživaju u sjajno obrađenim izdanjima klasika kao što su “Sabrina” Billyja Wildera, “Doktor Živago” Davida Leana, “Rosemaryna beba” Romana Polanskog, “M.A.S.H.” Roberta Altmana, “Ratnici podzemlja” Waltera Hilla, “Konan” Johna Miliusa ili “Viktor/Viktorija” Blakea Edwardsa. Među reprezentativna izdanja pripada i “Dijamanta kolekcija” filmova Marilyn Monroe: iako je uglavnom riječ o naslovima koje je pregazilo vrijeme, njihova prezentacija doista je vrhunska, pogotovo što se tiče slike. Pojavilo se i nekoliko vrijednih “kinotečnih” filmova kao što su “Eskadrila u podne” redatelja Henryja Kinga s Gregoryjem Peckom, “Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea” Johna Forda, “Misija u Kini” Roberta Wisea sa Steveom McQueenom, “El Dorado” Howarda Hawksa ili “Čovjek zvan Hrabrost” Henryja Hathawaya s Johnom Wayneom.

Naravno, najveće zanimanje na DVD-sceni izazvala su raskošna izdanja aktualnih hollywoodskih blockbustera. Najbolji DVD u 2002. svakako je bila “Specijalna produžena verzija” najvećeg kino-hita godine u nas, “Prstenove družine”, prvog filma iz trilogije “Gospodar prstenova”. Redatelj Peter Jackson i njegovi suradnici priredili su istinski spektakularno izdanje koje se sastoji od četiri diska. Kao što sam ustvrdio u recenziji u prošlom broju, film u otprilike pola sata dužoj verziji nije ništa bolji u odnosu na izdanje prikazivano u kinima, ali prilozi – od čak četiri audiokomentara do iznimno bogatih galerija slika – daju iznimno bogat i uistinu zanimljiv uvid u sve aspekte nastanka Jacksonova spektakla.

Među dvostrukim izdanjima najmaštovitije je osmišljen bio “Moulin Rouge” Baza Luhrmanna; “Klonovi napadaju” Georgea Lucasa i “Pad crnog jastreba” imponirali su sadržajnošću priloga, dok je adut “Koraka do slave” bila “integralna” verzija, duža za 34 minute od kino-izdanja tog dražesnog filma. Ozbiljni konkurenti za uvrštenje među najbolja DVD-izdanja bili su i “A. I. Umjetna inteligencija” Stevena Spielberga, “Forrest Gump” Roberta Zemeckisa, “Jerry Maguire” Camerona Crowea, “Beskrajni dan” Harolda Ramisa i “Spider-Man” Sama Raimija, a od reprezentativnih izdanja slabih filmova svakako valja istaći “Tomb Raidera”, DVD koji zamalo čini taj bezvezni film zanimljivim.

Ponuda premijernih naslova, koje prethodno nismo imali prilike vidjeti u kinima, bila je nešto slabija nego prošle godine, no treba napomenuti da je tada konkurenciju bitno ojačala prva službena pojava niza klasičnih filmova Stanleyja Kubricka. Dosta je žestoka bila borba za najgori naslov godine: teško se odlučiti bi li tu titulu trebao ponijeti visokobudžetni SF-”spektakl” “Bojno polje: Zemlja” s Johnom Travoltom, nonsensična ekranizacija romana L. Rona Hubbarda o borbi ljudske rase protiv svemirskih osvajača u 3000., ili “Freddy je popušio”, suludo bezobrazni redateljski prvijenac kanadskog komičara Toma Greena, prepun degutantnih dosjetki. “Bisera” nije manjkalo, od solidno budžetiranih hollywoodskih promašaja poput anemičnog horora “Izgubljene duše” s Winonom Ryder ili otužnog vesterna “Američki odmetnici”, nove verzije priče o Jesseu Jamesu s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi, do niskobudžetnih bedastoća kao što su “Kevin sa sjevera” sa Skeetom Ulrichom i Lesliejem Nielsenom ili “Druidi” s Christopherom Lambertom.

Na sreću, dobrih ili u najmanju ruku zanimljivih filmova bilo je sasvim dovoljno da ublaže muke istrpljene gledanjem naslova iz prethodnog poglavlja. Triler “Kad se stranci pojave” vrijedilo je vidjeti zbog efektne, mjestimično virtuozne režije nadarenog Novozelanđanina Scotta Reynoldsa, a crnačka drama “Baby Boy” najbolji je film redatelja i scenarista Johna Singletona još od “Poetske pravde” iz 1993. godine. Španjolski triler “Igra s nepoznatim” redatelja Matea Gila vrlo je inventivno osmišljena i režirana priča o mladom piscu koji je uvučen u kompleksni plan skupine terorista – da se u drugoj polovici filma zaplet nije pomalo oteo Gilovoj kontroli, riječ bi bila o izvrsnom ostvarenju. Drama “Zakon zatvora”, drugi redateljski rad kultnog glumca Stevea Buscemija, zaostaje za njegovim briljantnim prvijencem “Bar za lijenčine”, ali u cjelini ga potvrđuje kao autora vrijednog pažnje.

Dokumentarac “Divlji blues” redateljice Barbare Kopple o europskoj turneji Woodyja Allena s njegovim jazz-bendom pružio je iznenađujuće intiman pogled u Allenov život; drama “Krvna osveta” sugestivna je ekranizacija knjige “Slomljeni travanj” glasovitog albanskog književnika Ismaila Kadarea, a glumac Ed Harris zabilježio je uspješan redateljski prvijenac s biografskom dramom “Pollock”, kronikom života glasovitog američkog slikara Jacksona Pollocka.

Krimić “Posljednja pljačka” britanskog redatelja Jonathana Glazera imponirao je inventivnom režijom te sjajnim glumačkim ostvarenjima Raya Winstonea i, pogotovo, Bena Kingsleyja. Prošla godina napokon nam je donijela i službenu pojavu legendarne komedije “Monty Python i Sveti gral”, djela koje u svakom slučaju zaslužuje svoju kultnu popularnost, predstavljajući pajtonovski apsurdistički humor u jednom od njegovih najboljih izdanja.

A najbolja videopremijera 2002. u nas je australski film “Lantana” redatelja Raya Lawrencea i scenarista Andrewa Bovetta, vrlo fino razrađen spoj mozaične drame i trilera s paradom sjajnih glumačkih nastupa. Prava je šteta što taj film nismo mogli vidjeti u kinima, no tu više nema pomoći: ako ga dosad niste pogledali, svakako to učinite jer suvremena kinematografija nudi premalo tako vrijednih djela da biste si mogli priuštiti luksuz da ih propustite.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika