23.10.2011. / 10:03

Autor: Hina

EU razmatra dokapitalizaciju banaka od 108 milijardi eura

Zemlje Europske unije razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova, naveo je u subotu novinskoj agenciji France Presse izvor blizak tom pitanju.

Dužnička kriza utjecala je i na bankeDužnička kriza utjecala je i na bankeZemlje Europske unije razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova, naveo je u subotu novinskoj agenciji France Presse izvor blizak tom pitanju.

Tijekom sastanka europskih ministara financija u Bruxellesu, postignut je konsenzus o 107 ili 108 milijardi eura, prema tom izvoru.

Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe europskih banaka kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar.

Formalni dogovor u subotu nije zaključen, odluku će donijeti šefovi država i vlada Europske unije u nedjelju na prvom summitu u Bruxellesu, prema jednom europskom diplomatskom izvoru.

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Između Njemačke i Francuske postoji spor u vezi načina rješenja krize.

Prema europskoj smjernici, banke moraju doseći minimalni prag rezervi vlastitim snagama, ako to ne uspiju trebaju se obratiti svojim vladama za pomoć, a kao posljednje utočište je predviđen EFSF.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.10.11. 17:14

Čista zakrpa na rupi koja raste. Neće izdržati.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika