23.10.2011. / 10:32

Autor: Hina

Svečano zatvoren 9. Zagreb Film Festival

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga u prepunom kinu Europa sinoć je zaključeno deveto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), na kojemu je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film osvojio austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera, priopćeno je večeras iz ZFF-a.

Dobitnik "zlatnih kolica" za najbolji filmDobitnik "zlatnih kolica" za najbolji filmSvečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga u prepunom kinu Europa sinoć je zaključeno deveto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), na kojemu je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film osvojio austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera, priopćeno je večeras iz ZFF-a.

Dobitnika glavne nagrade proglasio je član žirija i poznati snimatelj Peter Suschitzky, koji je naglasio kako nije bilo lako naći pobjednika u toj kategoriji, jer je vrlo snažnih i dirljivih filmova bilo više. "Michael je težak i duboko uznemirujući film o ljudskom biću kojeg nitko ne može voljeti – pedofilu, čiji je, očito banalan život opisan s deprimirajućom ironijom, ali bez ikakvog umjetnog dramskog naglaska. Savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla", kazao je pojašnjavajući odluku žirija.

Posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio je film "Razmjena" izraelskog redatelja Erana Kolirina, Zlatna kolica za najbolji kratki film dodijeljena su redateljskom dvojcu iz Njemačke, Ilkeru Cataku i Johannesu Dunckeru za film "Kad je Namibija bila grad...".

Najbolji dokumentarac je, prema mišljenju žirija, film "Na rubu Rusije" poljskog autora Michała Marczaka, dok je posebno priznanje dobio hrvatski film "Zemlja znanja" autora Saše Bana. Konačno, Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice osvojio je film "Komba" autora Tina Žanića.

Organizatori su se posebno zahvalili organizacijskom timu, Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru i drugim sponzorima.

U sklopu ovogodišnjeg ZFF-a u proteklih je osam dana u konkurenciji prikazano jedanaest dugometražnih, deset kratkometražnih, trinaest dokumentarnih te osam kratkih domaćih filmova iz programa "Kockice", te ukupno još toliko naslova u ostalim programima.

Filmski program traje i tijekom nedjelje u kinima Europa i Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti, a uključuje izbor filmova iz svih programa ZFF-a.

Vezane vijesti

Nina Violić: Baka nam je dala neku divljačku slobodu

Nina Violić: Baka nam je dala neku divljačku slobodu

Nakon što je oduševio kritiku i publiku na festivalima u Torontu i Pragu, dokumentarni film “Marijine” koji priziva sjećanja na pokojnu Mariju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika