23.10.2011. / 10:39

Autor: Hina

Džibril: Volio bih da Gadafi nije ubijen

Libijski premijer Mahmud Džibril rekao u razgovoru za BBC u subotu da bi volio da bivši libijski diktator Moamer Gadafi nije ubijen, te dodao da mu se umjesto toga trebalo suditi za njegove zločine.

Mahmud Džibril (Foto: Wikipedia)Mahmud Džibril (Foto: Wikipedia)Libijski premijer Mahmud Džibril rekao u razgovoru za BBC u subotu da bi volio da bivši libijski diktator Moamer Gadafi nije ubijen, te dodao da mu se umjesto toga trebalo suditi za njegove zločine.

"Da budem iskren, na osobnoj razini volio bih da je Gadafi živ. Volio bih znati zašto je to radio libijskom narodu", rekao je Džibril. "Volio bih da sam tužitelj na njegovu suđenju, znate. Jer to je pitanje svakome na pameti: Zašto? Je li libijski narod zaslužio to što je on radio tijekom 42 godine represije, ubojstava, svega ostaloga?", rekao je Džibril.

Upitan hoće li dopustiti punu istragu okolnosti Gadafijeva ubojstva koju bi nadzirao međunarodni tim stručnjaka, Džibril je kazao: "Da, to bi bilo sasvim u redu znate, ali kad je tijelo pokopano, znate, prema islamskom zakonu, kad je pokopano, ono je pokopano", rekao je Džibril.

"Imamo izvješće mrtvozornika, i sam sam vidio truplo. Mogu posvjedočiti da na njegovu licu i tijelu nije bilo modrica", rekao je Džibril.

On je isto tako priznao da je tijekom libijske revolucije "bilo nekih manjih kršenja ljudskih prava".

Nove libijske vlasti su već ranije objavile da se neće provesti obdukcija tijela bivšeg libijskog vođe koje je izloženo u gradu Misrati.

Gadafi (69), koji je bio u bijegu nakon pada Tripolija koncem kolovoza, zarobljen je u četvrtak u svom rodnom kraju u Sirtu, 360 km istočno od Tripolija, i nedugo zatim ubijen hicima iz vatrenog oružja. Još nije jasno je li ubijen ili je poginuo u unakrsnoj vatri.

Tijelo bivšeg libijskog vođe izloženo je u hladnjači na tržnici u predgrađu Misrate, kamo je u noći na subotu dopremljeno i tijelo njegova sina Mutasima. Tisuće ljudi već su došle vidjeti trupla koja su na madracima ležala na zemlji, prekrivena tkaninom koja je otkrivala samo glavu.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 23.10.11. 13:47

Lažeš slugo fašistička¨¨


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika