23.10.2011. / 11:15

Autor: Hina

Tokio i Pariz jačaju suradnju radi dekontaminacije Fukushime

Japanski premijer Yoshihiko Noda i francuski Francois Fillon objavili su u nedjelju u Tokiju da će ojačati suradnju radi uklanjanja posljedica radioaktivnog onečišćenja nakon nuklearne katastrofe u centrali Fukushimi.

Fukushima još uvijek prijeti stanovništvuFukushima još uvijek prijeti stanovništvuJapanski premijer Yoshihiko Noda i francuski Francois Fillon objavili su u nedjelju u Tokiju da će ojačati suradnju radi uklanjanja posljedica radioaktivnog onečišćenja nakon nuklearne katastrofe u centrali Fukushimi.

Dvojica predsjednika vlada razgovarala su o summitu G20 koji će se početkom studenoga održati u Francuskoj, a smatra se veoma važnim za svjetsko gospodarstvo te o francusko-japanskoj suradnji nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u ožujku.

U zajedničkoj izjavi dvojica premijera su potvrdila spremnost dviju zemalja da "unaprijede suradnju na polju dekontaminacije područja pogođenih nuklearnom nesrećom" i naglasila su nužnost "posvemašnje jasnoće u vezi s tim pitanjem".

Noda i Fillon su napose "istaknuli presudnu važnost primjene najviših sigurnosnih norma na nuklearnom polju". U tom smislu su podsjetili koliko je "važna neovisnost vlasti nadležnih za sigurnost" nuklearnih centrala i "redovita i sustavna provjera nuklearne opreme".

Dvojica čelnika usto žele "promicati najviše sigurnosne standarde diljem svijeta kroz razvoj međunarodne suradnje u vezi sa sigurnosnim propisima i mjerama, svladavanjem kriznih stanja, obukom i transparentnošću".

Japan, koji je pogodila jedna od najtežih nuklearnih katastrofa u njegovoj povijesti, mogao bi k tome izvući korist iz procjena sigurnosti (takozvani stres testovi) koje je izradila Francuska.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika