23.10.2011. / 15:19

Autor: Hina

Pada njemački satelit veličine automobila

Njemački satelit veličine automobila padao je prema Zemlji u nedjelju rano ujutro, priopćili su čelnici koji kažu da zasad ne znaju jesu li njegove krhotine pale na Zemljinu površinu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNjemački satelit veličine automobila padao je prema Zemlji u nedjelju rano ujutro, priopćili su čelnici koji kažu da zasad ne znaju jesu li njegove krhotine pale na Zemljinu površinu.

Satelit Roentgen (Rosat) za promatranje X-zraka ušao je u atmosferu između 3.45 i 4.15 sati po srednjoeuropskom vremenu, dodaje u priopćenju Njemačko središte za zrakoplovstvo i svemir (DLR).

"Zasad ne znamo jesu li ostaci satelita pali na zemlju", rekao je centar.

Po zadnjoj procjeni koju je DLR objavio 19. listopada, na zemlju može pasti tridesetak komada ovog satelita ukupne težine 1,7 tona.

Andreas Schuetz, glasnogovornik centra, ističe da će se više znati "ovih dana".

DLR je nedavno istaknuo da se satelit, lansiran u orbitu u lipnju 1990., vraća u atmosferu brzinom od oko 28.000 km na sat, ali da ne zna gdje će pasti.

Prošlog mjeseca je američki satelit težak 6,3 tone ušao u atmosferu, gdje se raspao iznad sjevernog Pacifika, ne pričinivši nikakvu štetu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika