23.10.2011. / 18:28

Autor: Hina

Francuska nagovara Njemačku da odustane od veta

Francuska u nedjelju lobira kako bi prevladala njemačko protivljene i kako bi Europska središnja banka dobila centralnu ulogu u jačanju fonda za spašavanje eurozone.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelFrancuska u nedjelju lobira kako bi prevladala njemačko protivljene i kako bi Europska središnja banka dobila centralnu ulogu u jačanju fonda za spašavanje eurozone.

Francuska tvrdi kako je to jedini način da se konačno zaustavi širenje dužničke krize.

Srijeda je postavljena kao krajnji rok za postizanje sveobuhvatna dogovora kojim bi se riješila kriza u eurozoni, a čelnici Europske unije i eurozone u nedjelju u Bruxellesu pokušavaju postići dogovor o tome kako pojačati 440 milijarda eura težak fond EFSF, da bi on mogao izdržati dokapitalizaciju banaka u regiji i pomoći da kriza ne usisa velika regionalna gospodarstva poput talijanskoga i španjolskoga.

Pariz uz potporu 17 zemalja eurozone, pa i Španjolske i Italije, tvrdi da Europski fonda za financijsku stabilnost treba dobiti bankarsku licencu što bi mu omogućilo da povuče gotovo neograničena kreditna sredstva iz Europske središnje banke (ECB).

Njemačka se žestoko protivi nezavisnosti ECB-a kojemu je sjedište u Frankfurtu i tvrdi da bi davanje kredita EFSF-u kršilo mandat središnje banke. Zbog toga je došlo do neuobičajene svađe između Njemačke i Francuske koje inače zajedno trasiraju krus EU-a. I ECB se protivi takvoj ulozi.

Finska i Nizozemska koje se protive povećanju cijene spašavanja eurozone stale su uz Njemačku, no ostale zemlje te zone podupiru Francusku.

"Francuzi ne odustaju i inzistiraju na svojoj zamisli. Njihova se pozicija nije promijenila", rekao je u nedjelju jedan europski diplomat iz bloka zemalja koje su uz Pariz.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika