23.10.2011. / 19:53

Autor: Hina

Europski partneri povećavaju pritisak na Italiju da smanji dug

Čelnici EU-a, koji su se u nedjelju sastali na summitu u Bruxellesu, povećavaju pritisak na Italiju da poduzme odgovarajuće reformske mjere za pokretanje gospodarskog rasta i smanjenja deficita i javnog duga.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiČelnici EU-a, koji su se u nedjelju sastali na summitu u Bruxellesu, povećavaju pritisak na Italiju da poduzme odgovarajuće reformske mjere za pokretanje gospodarskog rasta i smanjenja deficita i javnog duga.

"Tražimo od talijanskih vlasti da poduzmu velike napore i mislim da su oni spremni to učiniti", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita 27 zemalja članica EU-a.

Van Rompuy je pojasnio kako se od Italije očekuje da na vrijeme donese "hrabre mjere" u vezi s proračunom te u području tržišta rada, pravosuđa i borbi protiv prijevara.

Prije početka summita s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem razgovarali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Merkel je pozvala Italiju da radi na smanjenju svoga javnog duga, koji iznos 120 posto njezina BDP-a.

"Italija je velika ekonomska sila, koja je međutim vrlo zadužena i koja sljedećih godina treba vjerodostojno smanjivati svoj dug. To je ono što očekujemo od Italije", rekla je Merkel.

"Ne može se tražiti solidarnost partnera ako oni kojima pomažemo sami ne poduzmu značajne napore", dodao je Sarkozy.

Čelnici EU-a traže načina kako riješiti dužničku krizu koja već dvije godine potresa eurozonu. Do srijede bi, kada se održava još jedan summit, trebali postići dogovor o dokapitalizaciji banaka, olakšavanju dužničkog tereta Grčkoj i jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), kako se kriza ne bi proširila na zemlje poput Italije ili Španjolske.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika