23.10.2011. / 20:25

Autor: Hina

EU će proučiti mogućnosti promjene Ugovora

Čelnici EU-a odlučili su istražiti mogućnost promjene Ugovora kako bi se pojačalo upravljanje eurozonom, posebice u pogledu jačanja proračunske discipline, izjavio je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Herman van RompuyHerman van RompuyČelnici EU-a odlučili su istražiti mogućnost promjene Ugovora kako bi se pojačalo upravljanje eurozonom, posebice u pogledu jačanja proračunske discipline, izjavio je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

"Odlučeno je da se istraže mogućnosti ograničenih promjena Ugovora o EU-u", rekao je Van Rompuy, koji je zadužen da pripremi izviješće o tome.

"Cilj je produbiti ekonomsku uniju i pojačati proračunsku disciplinu", dodao je Van Rompuy.

Lisabonski ugovor, koji je sada na snazi, dogovoren je teškom mukom nakon višegodišnjih pregovora, a i tijekom ratifikacije bilo je puno problema. Stoga se, kada je napokon stupio na snagu, govorilo da zadugo više neće biti promjena. Međutim, pod pritiskom financijske i dužničke krize stvari su se počele mijenjati i Njemačka je bila prva zemlja koja je rekla da promjena više ne smije biti tabu tema.

"Mi smo razmatrali kako možemo pojačati proračunsku disciplinu i s tim u vezi jasno smo rekli da se ne mogu isključiti promjene ugovora", rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 23.10.11. 21:25

Ha ha ha, tone brod,tone, frka vama političarima, ja sam se pripremio,.,...
Gadafi je nula naspram vas


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika