23.10.2011. / 20:51

Autor: Hina

Libija proglasila nacionalno oslobođenje

Libija je u nedjelju proglasila nacionalno oslobođenje nakon 42 godine vladavine Momera Gadafija, koja je okončana njegovim zarobljavanjem i ubojstvom proteklog tjedna, što tu sjevernoafričku državu stavlja na put prijelaza u demokraciju.

Libija slavi oslobođenjeLibija slavi oslobođenjeLibija je u nedjelju proglasila nacionalno oslobođenje nakon 42 godine vladavine Momera Gadafija, koja je okončana njegovim zarobljavanjem i ubojstvom proteklog tjedna, što tu sjevernoafričku državu stavlja na put prijelaza u demokraciju.

"Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njezinim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom", rekao je dužnosnik koji je otvorio svečanost u Bengaziju, u kojem je u veljači počela pobuna protiv režima Moamera Gadafija, ubijenog u četvrtak.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Džalil i nekoliko dužnosnika NTC-a, prisegnuli su prije sviranja nacionalne himne i podizanja zastave koju su revolucionari preuzeli iz doba libijske monarhije, koju je 1969. svrgnuo Gadafi.

Džalil je u govoru pred desecima tisuća okupljenih u Bengaziju, pozvao na nacionalnu pomirbu i vladavinu prava u Libiji.

"Sve pozivam na praštanje, toleranciju i pomirenje. Moramo se riješiti mržnje. To je nužno za uspjeh revolucije i uspješnu budućnost Libije", naglasio je Džalil.

Potpredsjednik NTC-a i glasnogovornik novih vlasti Abdul Hafiz Goga istakao je da libijski narod jamči da će poštivati međunarodne sporazume i ugovore Libije, te da će surađivati sa svim zemaljama, posebice sa susjednima.

"Libijski narod, dok uspostavlja pravnu državu, prvenstveno jamči svijetu da će poštivati sve sporazume koje je potpisala Libija, u skladu s međunarodnim standardima. Krećemo u novu fazu koja zahtijeva odgovornost svakoga od nas", istaknuo je Goga.

Ministar mučenika i ranjenih Abdel Rahman al-Kabisi kazao je da svečanost obilježava "povijesni trenutak za Libiju".

Omar al-Hariri, dužnosnik vojnog vijeća novih vlasti, odao je počast "onima na istoku zemlje su odbili pucati po vlastitom narodu" i obećao da će libijska vojska biti uz narod.

Službena objava završetka osmomjesečne oružane pobune, početak je političkog procesa koji bi trebao omogućiti opće izbore u Libiji roku od oko 20 mjeseci.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 23.10.11. 21:20

pridruzujem se veselju libijskog naroda koji sada moze stati uz bok demokracijama iraka i afganistana....


registracija
2/6/11

stereo, 24.10.11. 07:38

Moji Libijci sad bute vidjeli kaj znači Država, sada nastupa 'ronjenje na dah' pa tko izdrži izdrži. Neka Vam je vječna slava. RIP.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika