24.10.2011. / 09:03

Autor: Hina

Više od 200 mrtvih u Turskoj

Riječ je o najsnažnijem potresu koji je pogodio siromašni jugoistok Turske u više od 10 godina, a nakon njega je slijedilo najmanje sedam snažnih podrhtavanja tla

ArhivaArhivaZa više od 200 osoba potvrđeno je da su mrtvi dok se za još stotine strahuje da su poginuli u razornom potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistočnu Tursku gdje su se spasilačke ekipe cijelu noć trudile osloboditi zatočene u ruševinama.

U ponedjeljak rano ujutro ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin kazao je da je potres magnitude 7.2 Richtera usmrtio stotinu ljudi u gradu Vanu i 117 u teško pogođenom gradu Ercisu sto kilometara sjevernije. Očekuje se da će konačna brojka smrtno stradalih i dalje rasti.

Nadgledajući rad spasilačkih ekipa u Ercisu Sahin je kazao da se broj ranjenih procjenjuje na 1.090, prenijela je agencija Reuters.

Nakon što je pala noć preživjeli i radnici hitnih službi borili su se da iz ruševina izvuku čim više stradalih, iako su na porušenom području anatolijske stepe uz granicu s Iranom bili odsjećeni svi električni vodovi.

Uz pomoć mobilnih generatora preživjeli i spasioci ulagali su nadljudske napore kako bi probili urušeni beton, a nerjetko su se uz lopate služili i golim rukama, javljaju mediji.

Premijer Tayyip Erdogan izjavio je da je nepoznat broj osoba koji su zatočeni pod ruševinama te da se posebno boji za stanovnike okolnih ruralih područja gdje spasilačke ekipe još nisu pristigle.

"Većina građevina tamo je napravljena od nepećene cigle. Moram reći da su gotovo sve zgrade u takvim selima uništene", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare nedugo nakon ponoći u Vanu.

Riječ je o najsnažnijem potresu koji je pogodio siromašni jugoistok Turske u više od 10 godina, a nakon njega je slijedilo najmanje sedam snažnih podrhtavanja tla.

Nakon razornog potresa oglasio se i izraelski ministar obrane Ehud Barak koji je u nedjelju izjavio da je Turska odbila izraelsku pomoć, ali da će ta zemlja ostati pri svojoj ponudi ukoliko se Turska predomisli.

Iako je neimenovani dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova kasnije ustvrdio da je Turska dobila ponude za pomoć od desetak zemalja i sve ih odbila, agencije podsjećaju da su odnosi dviju zemalja narušeni još od prošle godine kada su židovski komandosi ubili devet turskih pomoraca koji su pokušavali probiti izraelsku blokadu pojasa Gaze.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika