24.10.2011. / 09:51

Autor: Nacional.hr

Kukuriku o MMF-u

Prizivanje monetarnog mastodonta

"2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a", rekao je linić

Slavko Linić: photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Slavko Linić: photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Pobjedi li na predstojećim parlamentarnim izborima, Kukuriku koalicija pozvati će Međunarodni monetarni fond u Hrvatsku, uvesti porez na imovinu te smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje za sedam do osam posto.

"2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a. Da bi mogli dobiti jeftina sredstva i ostaviti sredstva za investicije", rekao je u sučeljavanju u Dnevniku Nove TV Slavko Linić, izgledni budući ministar financija, pobjedi li Kukriku na izborima.

Protiv zvanja MMF-a je ministrica financija Martina Dalić.

"Hrvatska je država kojoj ne treba Međunarodni monetarni fond. Nama zato MMF ne treba niti kao alibi niti kao izgovor za odlučivanje", poručila je, dodajući da sredstva MMF-a nisu za financiranje proračuna nego da su to sredstva za jačanje rezevi HNB-a. Linić je odgovorio da su se programi MMF-a promijenili, i da se danas se sredstva MFF-a mogu koristi i za sređivanje stanja u proračunu i za deficite.

Suprotstavljeni političari najavljivali su poteze nakon izbora, pa je Dalić spominjala 'manje trošenje države', dok je Linić govorio o privatizaciji.

Ni HDZ ni Kukuriku ne planiraju povećati PDV. Što se tiče novih poreza, Linić najavljuje zamjenu poreza i uvođenje imovinskog poreza. "Ako stanujete u svom stanu, neće plaćati komunalnu naknadu nego porez na imovinu, ako imate tri stana, za ona druga dva stana koja eventualno ne koristite za iznajmljivanje, platiti ćete veći porez", rekao je Linić, dok je ministrica Dalić mišljenja kako su novi porezi nametanje novih troškova hrvatskim građanima. Kukuriku koalicija planira skinuti osam posto zdravstvenog doprinosa iz plaće, što Dalić kritizira govoreći da to zapravo znači oduzimanje deset milijardi kuna prihoda državnom proračunu.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 10:18

Zovi ćaći doma te kriminalce MMF majmune jedan pokvareni. Normalno da bi ih ti zvao kad ste i ti i Škegro njihovi igrači, jebo te još će ona glupača ministrica, šefica neke tamo žnjpr banke, ispast u pravu! Te kriminalce zovu konji koji su neinformirani ili su gadovi licemjerni, a ti si ovo drugo!


registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 10:21

Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Stanford, bivši gospodarski savjetnik predsjedničkog vijeća Billa Clintona i bivši potpredsjednik Svjetske banke "progovorio" je o tome kako zapadne banke i Ministarstvo financija u svojim tajnim dokumentima precizno i hladno predviđaju "socijalne nemire" u zemljama koje pomažu.

Gospodarstvo svake države se analizira, a onda Svjetska banka svakom ministru predaje isti program od četiri koraka.

Prvi je korak privatizacija. Neki su političari, umjesto prigovora rasprodaji državnih poduzeća, a koristeći se zahtjevima Svjetske banke kako bi ušutkali lokalne kritičare, radosno prodavali svoju elektroprivredu i vodoprivredu. "Možete vidjeti kako se rašire oči na mogućnost provizije ako se skine nekoliko milijardi od prodajne cijene."

Nakon privatizacije, drugi je korak liberalizacija tržišnog kapitala. To, u teoriji, investicijskom kapitalu omogućava ulazak i izlazak iz zemlje. Nažalost, kao što je bio slučaj u Indoneziji i Brazilu, novac često samo izlazi. To je krug "vrućeg novca". Novac ulazi radi špekulacije nekretninama i valutom i onda bježi na prvi znak nevolje. Državne se pričuve mogu isušiti u nekoliko dana. A onda kada se to dogodi, kako bi se špekulante privuklo na povrat vlastitog državnog kapitala, MMF traži da države povećaju kamatne stope na 30, 50 i 80 posto. "Rezultat je predvidljiv". Veće kamatne stope uništavaju vrijednost imovine, razaraju industrijsku proizvodnju i isušuju nacionalne riznice.

Tada MMF državu koja je na izdisaju uvlači u treći korak: tržišno određivanje cijena - lijep izraz za dizanje cijena hrane, vode i plina za kućanstva. To vodi u treći i pol korak: "MMF-ov prosvjed". MMF-ov prosvjed bolno je predvidljiv. Kada je država uništena, MMF iz nje izvlači zadnju kap krvi. Pojačava vatru dok konačno cijeli kotao ne eksplodira. Primjer je Indonezija 1998. kojoj je MMF ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašne, a onda su buknuli prosvjedi. Postoje i drugi primjeri: bolivijski nemiri zbog cijena vode prošle godine.

MMF-ovi prosvjedi uzrokuju novi bijeg kapitala i stečajeve vlada. Taj gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - za strance - koji onda mogu preuzeti preostalu imovinu po cijenama u paničnoj rasprodaji.

Pokazuje se obrazac. Postoji mnogo gubitnika, ali izgleda kako su jasni pobjednici: zapadne banke.

Zabrinjavaju dvije stvari kod planova MMF-a i Svjetske banke. Prvo je to što se planovi stvaraju u tajnosti i vodi ih apsolutistička ideologija, nikada nisu otvoreni za raspravu i primjedbe i "urušavaju demokraciju". Drugo, nisu uspješni.

Postoji li zemlja koja je izbjegla ovu sudbinu? Da, kaže Stiglitz - Bocvana. Njihov trik? "Rekli su MMF-u da se spakiraju."


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 24.10.11. 10:50

Da su ovi SDP-ovci glupi to svi znamo ali da su i ovako odvratni i ružni to je fenomen. Ko da su svi iz Krapine.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 10:58

Alo Hercegovac, ovi svi su za Tuđmana ipak male bebe! Pusa!


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.10.11. 11:06

Ovo je dokaz da Linić nema jasnu viziju izlaska iz krize. Njegovi kapaciteti su na razini dosadašnjih HDZ-ovih. Politika kontinuiteta.

Fokus nije na rastu nego na spašavanju i održavanju postojećeg stanja pa onda po inerciji do samog urušavanja. Ni slova nema, niti kod Linića niti kod Dalićke, usmjerenost na stvaranje novih vrijednosti. Samo nove vrijednosti kroz rast proizvodnje mogu smanjiti nezaposlenost, bolje puniti proračun te tako dovesti do nužnog rasta BDP-a. Njihova opsjednutost troškovnom stranom proračuna pokazuje samo nesposobnost i nedostatak kreativnosti u biti svih biti vođenja države, a to su društveni prihodi. Naravno da treba racionalizirati troškovnu stranu proračuna ali u prioritetima ekonomske politike ona ne smije biti na prvom mjestu nego iza stvarateljske strane!

Ovomu se ne smijemo čuditi. Sva ekipa koja je vodila ekonomsku politiku ove države u zadnjih 20 godina je ekipa nasljeđena iz planskog samoupravljanja, bez teoretske podloge i praktičnog iskustva u tržišnom okviru. Njihovo nesnalaženje u riješavanju problema uz korupcijske i kleptomanske ovisnosti plaćamo sa 50 milijardi dosad više potrošenog nego stvorenog!


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 24.10.11. 11:12

Puša, puša !


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.10.11. 11:23

Linić nas gura u propast. Njemu bi trebalo zabraniti da se bavi politikom do kraja života.
reforma.forumhr.com


registracija
23/10/11

hrvi, 24.10.11. 11:34

Bocvana to su domoljubi a ne sdp jeste li znali da je kukuriku koalicija prolupala zato žele ukinuti braniteljske mirovine da bi ih oni dobili a možda i žele da su jna i ostale četnič horde žele postati hrvatski branitelji .
sve stranke koje ruše idologiu o samostalnoj hrvatskoj treba brisati iz registra stranaka i uvesti kao SAD zakon o terorizmu
daj te mi 30dana vlasti nitko neće znati što ih je zadesilo
prijatelji moji bilo bi love za izgradnju mostova autocesti
I ostalih prioriteta hrvatske.sjetite se dobrovoljne radne akcije pruge brčko-banovići i slično tome bila bi to umjetnička djela i iizvorno hrvatski proizvod (napred crveni)garantiram da bi na zavodu za zapošljavanju stopa nezaposlenih bila -2000%
konačno bi svi Hrvati imali posao a vikend četnici mogućnost da pucaju lopatama i batovima po Hrvatskom tlu a ne puškom.
jovanoviću i njegovim istomišljenicima po 10000h tucanje kamenasa gumenim čekićem na goljaku kako su naši starci to radili rad za javno dobro dobra kazna za taj su zakon i sami glasali pa neka ga poštivaju i prionu na rad za5g Hr će biti najveće gospodarsko čudo u svijetu.
Bit će to raj u cijelom svemiru.
Daj te mi malo vlasti protiv te 5kolene i uživajte.
Imali smo po dva bojeva metka jednog za čedu a jednog za mene ostalo je bila manevarska municija pa su imali opću bježaniju kad bi manevarski opalio kud tad nismo razmišljali kao sad uspjeh bi bio neminovan a mismo ih pustili fa da uvlače u sve korijene države (vuk dlaku mijenja ali čud nika
d) pozdrav domovini Hrvatskoj wwwwwwwwwww.


registracija
12/7/10

Cassini, 24.10.11. 12:03

Ti Zvonko zbilja lupetas. "bolje puniti proračun te tako dovesti do nužnog rasta BDP-a." Mislim, valjda je tipfeler jer u suprotnom ti mogu samo dati pridjev kojim ukazujem na Jacin intelektualni kapacitet. Valjda obratno. Rast BDP-a puni proracun. Jedino ako ne mislis puniti proracun vecim nametima sto direkto smanjuje potrosnju i u konacnici BDP.
Da, troskovna strana proracuna je trenutno najbitnija. Da bi tvoj post bio jos cudniji u nastavku navodis kako vise trosimo nego imamo. Daj se odluci na koju stranu hoces? Ili ces prestati trositi ono sto nemas, ili neces. Cijeli svijet reze troskove a kada napokon netko sa godinama zakasnjenja konacno govori o nuznom potezu kod nas, prvenstveno zbog neminovnog pada kreditnog rejtinga ukoliko se ne sreze ta rasipnost bez pokrica, ti to nazivas bezidejnoscu i nedostatkom kreativnosti?! Svaka budala zna da trebamo ulagati u stvaranje onih grana industrije koje imaju veliku dodanu vrijednost. To moje dijete u 7. razredu osnovne zna Zvonko. Ne mozes 8 godina, krasti, stvarati lazne invalide, branitelje, socijalu, privilegije a onda ocekivati da nece bilo tko tko dodje na vlast ako imalo ozbiljno razmislja o buducnosti ove drzave prvo uraditi totalnu reviziju financija i opce skidanje troskovne strane.


registracija
5/3/10

starimudrac, 24.10.11. 12:41

pojeli ili spičkali smo i ono kaj budu zaradili naši unuci. nemamo love niti za kamatu našega duga a o stvaranju neke proizvodnje koja bi donosila novac da ni ne govorim. moramo se zadužiti dodatno a to možemo ili na tržištu banaka ili kod MMFa! po onom prvom modelu kamate su puno veće ali lovu ne moramo potrošiti u ništa, možemo ju kao i dosad provući kroz guzicu ili ukrasti, plaćale budu buduće generacije. po MMFu kamate su bitno manje, ali novac se dobije tek kad postoji cilj u koji će biti utrošen, koji mora stvarati novu vrijednost i naravno, uz to ide i nadzor MMFa. a to vodstvu države ne paše.


registracija
7/3/11

medjimurec, 24.10.11. 12:55

Niti pod razno ovima dozvolit da dodju na vlast to bi tek bilo katastrofa jedini problem neznam sta je tu alternativa!


registracija
23/10/11

hrvi, 24.10.11. 13:53

Znam ja


registracija
16/6/10

nosonja, 24.10.11. 14:30

Bravo hrvi,odavno se nisam tako dobro nasmijao,ha,ha,ha..................................jesil' ikada pokušao slati svoje radove u neki šaljivi magazin.Istina,moraš malo još poraditi na zarezima,velikim slovima,hoću reći.....potpuno si nepismen ,ali još jedanput ti zahvaljujem na super duhovitom komentaru!!!


registracija
24/10/11

klissilk, 24.10.11. 14:56

Bravo Mario Bosn jak, savjetujem ti da probas s alternativnom medicinom jer je klasicna nemocna kad si ti u pitanju.


registracija
24/10/11

klissilk, 24.10.11. 15:37

hrvi, imam jedno pitanje : Koja rijeka tece ispod savskog mosta ?


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.10.11. 16:08

U šarmantnoj pozi moderni poganac —
Najmio ga stranac, da nam metne lanac.
Taj klatež, što o pravdi blebeće —
On za korist tuđu laže, kleveće.

- Antun Gustav Matoš


registracija
16/6/10

nosonja, 24.10.11. 16:35

Oj Zvonko, ti ,što na forumu adezejce braniš -
Sigurno od prijevremene mirovine se oblačiš i hraniš.-
Godina imaš malo ,srce mladenački još ti tuče-
Brige ljudi običnih ,uopče te ne muče-

-Nosonja Ništetni


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.10.11. 17:17

HDZ je već pokazao što zna,17 godina.Ovih zadnjih 8 da ne spominjem,a naročito ove zadnje dvije s voljenom tukom.Čime to oni izlaze,pa već su rekli što su imali.
17 im bogova.


registracija
22/10/11

jadno100, 24.10.11. 20:24

A dajte ljudi recite sta da naprave kad dojdu na vlast a kasa prazna,napravite Vi jelo gdje nema namirnica'?
To sto je aktualna vlast pokrala, to ni nasi unuci ne mogu vratit i jos se nadaju pobjedi banda lopovska.


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.10.11. 21:27

@jadno100. Evo odgovora. Ako bi sad zatvorili granice, po vama bi propali bez stranog novca. Ali strani novca vam ne treba u državi. Trebaju vam kune. A kune se izdaju isto kao i strani novac - kao još veći dug. Dakle, što više kuna uzmete više ste dužni. Greška je u regulaciji novca.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika