24.10.2011. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

Mala pobjeda Srbije nad NATO-om

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung prenosi tekst novinara Michaela Martensa o tome kako KFOR ne može ukloniti barikade na sjeveru Kosova.

KFOR ne može protiv kosovskih SrbaKFOR ne može protiv kosovskih Srba„KFOR je prošlog tjedna više puta postavljao ultimatume za uklanjanje barikada koje je potom prolongirao da bi tokom proteklog vikenda, uz slavlje Srba na sjeveru Kosova, svoje napore privremeno obustavio. Više stotina Srba je zaposjelo barikade kako bi na taj način onemogućilo njihovo uklanjanje bez upotrebe sile. Srbi za sada uspijevaju sa nekoliko stotina ljudi da pokažu NATO-u gdje su mu zapravo granice. Razlog tome je, prije svega, slaba politička podrška međunarodnim trupama KFOR-a od strane NATO-a.

Pored toga, službeni Beograd je do sada pokazao samo uvjetnu ili ograničenu volju da pojača pritisak na lokalne Srbe. Trojica od ukupno četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova, koje je pretežno naseljeno Srbima, pripadaju nacionalističkim partijama koje su u Beogradu opozicija.

Vlast na sjeveru samo djelimično pripada političarima koji su pobijedili na izborima. Ona je, prije svega, u rukama krijumčarskih bandi, kojima, trenutno nejasna situacija, ide samo u prilog. Jedan od vođa lokalnih Srba je ovih dana trijumfalno izjavio da KFOR ne može ukloniti toliko barikada koliko ih kosovski Srbi mogu podići. Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović traži od predsjednika Srbije Borisa Tadića da se intenzivnije uključi u konflikt koji ugrožava dalje približavanje Srbije Europskoj uniji: Tadić bi se morao javno oglasiti i kazati da 'sedam milijuna građana Srbije ne mogu biti taoci ekstremista sa Kosova'", piše, pored ostalog, njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u tekstu pod naslovom „Manja pobjeda Srbije nad NATO-om".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 11:48

Mislim da je vrijeme da se taj datum "pobede nad NATO-m" ,treba upisati u srpski kalendar kao dan velike pobede i da se taj dan ubuduće slavi kao srpska svetost.Na sjećanje velike bobede-poraza od prije 600 godina koji je ,također,opravdana svetkovina Srba.Eh, gdje li je kraj ovim glupostima.?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika