24.10.2011. / 13:25

Autor: Hina

'Zakon o ništetnosti donešen je zbog izbora, a ne branitelja'

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević izjavio je danas da ta udruga najsnažnije osuđuje način donošenja i sadržaj Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije jer smatra da je to ad hoc zakon donesen radi predizborne kampanje, a ne može riješiti probleme koji su proizašli iz "pravne agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku".

Damir JašarevićDamir JašarevićPredsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević izjavio je danas da ta udruga najsnažnije osuđuje način donošenja i sadržaj Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije jer smatra da je to ad hoc zakon donesen radi predizborne kampanje, a ne može riješiti probleme koji su proizašli iz "pravne agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku".

Najavio je da će udruga tužiti, pred građanskim sudom u Londonu, Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju. Ističe kako od Hrvatske traže odštetu jer ih je, kazao je, poslala u rat kao paravojne postrojbe, a što je, ističe, naročito vidljivo iz presude Branimiru Glavašu u kojoj se, navodi Jašarević, hrvatske postrojbe karakteriziraju kao paravojne. "Kakva je to država paravojne postrojbe slala u rat?", upitao je.

Srbiju će tužiti, dodaje, zbog protuzakonita zadržavanja zarobljenih branitelja u logorima nakon 15. siječnja 1992., odnosno nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, za što, naglašava, nikad nisu dobili odštetu. Ističe i da Srbija hrvatske branitelje nikada nije oslobodila krivnje ili progona svojeg pravosuđa, već ih je samo razmijenila za svoje zarobljenike. A Hrvatska ih, upozorio je, nikad nije zaštitila od te vrste progona.

Ne pristajemo na ulogu taoca vlasti i zatvorenika u vlastitoj domovini te ćemo Hrvatsku tužiti sudu u Londonu jer u domaće sudove kao i u međunarodne sudove, poput suda u Strasbourgu i Den Haagu, nemamo povjerenja, rekao je.

Jašarević je izrazio nezadovoljstvo radom ministarstva pravosuđa i kazao kako su, čim se pojavio slučaj branitelja Tihomira Purda, u više navrata razgovarali s ministrom Draženom Bošnjakovićem te ga, rekao je, upozoravali na neriješene pravne situacije članova udruge zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nudili smo niz rješenja na koja su ministar i njegovi suradnici u razgovoru pozitivno reagirali, ali ništa nisu učinili, rekao je Jašarević.

Poručio je i da se svaka vlast treba suzdržati od pokušaja manipuliranja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, poput pokušaja dopune Ustava uvrštenjem zakona o pravima hrvatskih branitelja te donošenjem zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije.

Podupro je obraćanje predsjednika Ive Josipovića Ustavnom sudu jer, kazao je, smatra da zakon o "ništetnosti" pripada kategoriji ustavnih zakona te da je za njegovo donošenje potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

Vezane vijesti

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 24.10.11. 13:50

Ma samo da mi ga je vidjeti i čuti kako je izmišljena ta glupa riječ NIŠTETNOST. Ima li jednostavnije recimo: ŠTETNO i NIJE ŠTETNO, VAŽI i NE VAŽI, MOŽE i NE MOŽE, VRIJEDI i NE VRIJEDI??????


registracija
2/6/11

stereo, 24.10.11. 14:38

@Kinezojapanac, stari pogledaj sliku iznad naslova 'Međunarodni močnici u zaštiti klevetničke ......' i videl buš ga.


registracija
16/2/11

pro, 24.10.11. 14:44

Imam pitanje koje mi nije jasno?

Koji su to branitelji uz Hdz,koji su to poltroni,tko to nas zastupa,svaka čast braniteljima koji su ostali bez extremiteta,alo ovo pozivanje Hdz da se sve to radi u korist branitelja je jedna velika laž,brane se komunisti od samih sebe osobno ne podržavam šeksov zakon.


registracija
21/4/11

Milankn, 24.10.11. 14:44

Jašarević? To je onaj što je ovogodišnju proslavu u Vukovaru, na Trpinjskoj cesti, nazvao "vašarom". Za novac i medijsku promociju, kako vidimo, može se sve.


registracija
26/12/06

capica, 24.10.11. 15:03

Kinezojapanac, 24.10.11. 13:50.....


Ništetnost je sinonim za ništavnost. Kako Srbi upotrebljavaju imenicu "ništavnost" , mi to ne smijemo, jer bi netko mogao pomisliti ( ne daj Bože) da nam krvna zrnca nisu kak treba. Mi zbog kompleksa prema Srbima unakazujemo vlastiti jezik koji bi nam trebao biti svetinja. Bit je samo u tome , da se izmjeni što više riječi koje koriste i Srbi , e ne bi li se naglasila razlika. A što se tiče Zakona o ništ... , ima pravo branitelj Jašarević. Zakon je ne samo bezvrijedan, on je štetan , jer sada odvjetnik Krsnik ne može obraniti 25-30 vukovarskih branitelja. HDZ se i opet poslužio braniteljima u izborne svrhe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika