24.10.2011. / 14:35

Autor: Deutsche Welle

Racija u centrali Njemačkog nogometnog saveza

Vijest je iznenadila i bolje poznavatelje nogometa u Saveznoj Republici: zgradu Njemačkog nogometnog saveza (DFB) istražni organi su pročešljali zbog sumnje u utaju poreza. DFB je potvrdio raciju.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPorezni istražitelji u jutarnjim satima u ponedjeljak su pretražili središnjicu DFB-a u Frankfurtu na Majni, potvrđeno je i iz samog Njemačkog nogometnog saveza. Vijest je prije toga na svojoj web-stranici objavio tabloid Express. I izazvao metež u sportskoj javnosti.

Racija u DFB-u? Nezamislivo, to je bila prva reakcija mnogih promatrača. U pismenoj potvrdi Expressove vijesti, Njemački nogometni savez je pojasnio da su državni službenici došli kako bi "stekli uvid u dokumente iz sudačkog područja".

O čemu se radi? Po navodima poreznih organa u Njemačkoj, povod za raciju je sumnja da "njemački suci u prošlosti možda i nisu korektno oporezivali svoje prihode".

Glavni tajnik DFB-a Wolfgang Niersbach dodao je da DFB "jednoznačno" nije cilj istražitelja. "Protiv DFB-a nema nikakvih prigovora, mi ćemo u svakom slučaju podržati rad istražitelja u okviru naših mogućnosti", napomenuo je Niersbach i precizirao: "Korektno oporezivanje prihoda je u nadležnosti svakog suca ponaosob!"

Sporni prihodi iz prijateljskih utakmica

Express piše da nekoliko bundesligaških sudaca svoje prihode iz prijateljskih utakmica očito nisu naveli u poreznim prijavama, odnosno na te prihode nisu platili porez (dio poreza). Istražni organi su u međuvremenu pretresli i kuću jednog poznatog suca iz Münchena. Identitet tog suca za sada nije poznat.

Najveću dozu iznenađenja akcijom njemačkih poreznih organa u ponedjeljak su pokazali - sami suci, odnosno sudački čelnici. Npr. šef DFB-ove sudačke organizacije Herbert Fandel, te Lutz Wagner, član Sudačke komisije Njemačkog nogometnog saveza.

"Najprije ćemo pričekati završetak istrage", kazao je Fandel. Wagner je dodao: "Za sada ne možemo reći ništa konkretno o ovoj temi. U načelu je svaku sudac dužan da se sam pobrine oko plaćanja poreza na svoje prihode."

Po navodima minhenskog lista "Süddeutsche Zeitung" porezni organi na ovom slučaju rade već nekoliko mjeseci. U istragu je uključeno preko 20 osoba.

DFB je navodno s istragom i mogućim manipulacijama upoznat već u proljeće 2011.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika