24.10.2011. / 15:10

Autor: Hina

Boras: Došlo je do nesporazuma, činimo sve za studente

Blokada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) posljedica je pogrešnih očekivanja temeljenih na neispravnim informacijama, no nadamo se da smo taj nesporazum sada razjasnili, kazao je danas dekan tog fakulteta Damir Boras nakon sastanka s izaslanicima plenuma FFZG-a koji je organizirao danas započetu blokadu administrativne zgrade i najveće dvorane fakulteta.

Damir BorasDamir BorasBlokada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) posljedica je pogrešnih očekivanja temeljenih na neispravnim informacijama, no nadamo se da smo taj nesporazum sada razjasnili, kazao je danas dekan tog fakulteta Damir Boras nakon sastanka s izaslanicima plenuma FFZG-a koji je organizirao danas započetu blokadu administrativne zgrade i najveće dvorane fakulteta.

"Nije došlo ni do kakvog odstupanja, već se radilo možda o pogrešnim očekivanjima jer su studenti bili pogrešno informirani", kazao je Boras. "Sad smo taj nesporazum razjasnili, sa studentima smo razgovarali, objasnili smo im što mogu ili ne mogu očekivati i vjerujem da bi oni trebali shvatiti da se mi borimo za to da oni imaju bolju budućnost", dodao je.

Objasnio je kako nikad nije obećao da će studiranje biti besplatno a da se fakultet, iako je njegovo stajalište da bi školstvo trebalo biti u potpunosti sufinancirano, u sadašnjim okolnostima tih novaca ne može odreći. Napomenuo je kako on po zakonu o fiskalnoj odgovornosti ne može donijeti odluku suprotnu potpisanim ugovorima i odlukama Vijeća od prošle godine o tome koliko koštaju pojedini studiji i kako se upisuju.

"Mi se tog novca ne možemo odreći ali smo pristali pričekati do 15. prosinca. Na Vijeću je bilo jasno rečeno da nećemo tražiti uplate do 15. prosinca umjesto uobičajenog roka 24. listopada, što je danas, te da ćemo sve studente bez posljedica upisati", kazao je, naglasivši kako svi koji se upisuju moraju ispunjavati sve uvjete za upis a fakultet čini sve što može kako bi studentima koji predaju molbu omogućio obročno plaćanje.

"Naši zaposlenici normalno rade, studente se može primati, problem će se riješiti, a oni studenti koji se žele upisati mogu napisati molbu i upisati se uz obročno plaćanje", kazao je. Dodao je da se fakultet još nada da bi se sve moglo riješiti vanjskim sredstvima, ali kako se zasad čini da situacija ne ide u tom smjeru. "No, to nije u mogućnosti fakulteta da rješava".

Na pitanje novinara vezano uz informaciju koja se pojavila u medijima o navodnom napadu na studenticu, Boras je kazao kako nije bilo nikakvog sukoba, naglasivši kako je navodna tvrdnja studentice da je došlo do fizičkog obračuna "potpuna neistina".

Objasnio je da je nakon dolaska na fakultet studentici koja je snimala jednostavno oduzeo aparat nakon što ju je tri puta upozorio da prestane snimati. Fotoaparat je, kako je rekao, pohranjen u blagajni fakulteta a studentica ga može dobiti natrag nakon što preda molbu.

Sama studentica nije htjela davati nikakve izjave medijima, kazavši kako još ne zna hoće li podnositi kaznenu prijavu protiv Borasa zbog incidenta, a od predstavnika plenuma saznaje se da je otišla na hitan prijam u bolnicu.

Predstavnik plenuma nakon sastanka je kazao kako je odlučeno da plenum neće davati izjave za medije prije samog plenuma koji se održava večeras u 20 sati, a na kojem će se preispitati situacija na fakultetu, predočeni odgovor uprave i daljnje metode plenuma. Do tada će, kako je rekao, nastaviti s blokadom.

Vezane vijesti

Ekranizacija pobune

Ekranizacija pobune

Na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kino distribucija dugometražnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika