24.10.2011. / 15:40

Autor: Hina

Osuđeni zbog strijeljanja srpskih zarobljenika

Od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2" petorica su danas nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđeni na zatvorske kazne od dvije do šest godina, a dvojica su oslobođena.

Optuženi članovi 'Puma' (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Optuženi članovi 'Puma' (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2" petorica su danas nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđeni na zatvorske kazne od dvije do šest godina, a dvojica su oslobođena.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Marijana Garca oslobodilo je prvooptuženog Emila Črnčeca i Gorana Gaću, ustvrdivši da tijekom suđenja nije izveden niti jedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika. Za taj su zločin na po šest godina zatvora osuđeni Tihomir Šavorić i Nenad Jurinac, dok je pet godina dobio Anto Novačić.

Optuženi Robert Precehtjer i Robert Bevak osuđeni su na po dvije godine zatvora zbog pomaganja u zločinu. Oni su, naime, prevozili zarobljene vojnike na stratište.

Njima i dvojici oslobođenih sud je ukinuo pritvor u kojem su, pak, zadržana trojica osuđenih na pet i šest godina zatvora.

Šestorica srpskih zarobljenika ubijeni su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo tvrdi da je zločin počinjen po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea.

Sedmorica optuženika uhićeni su u lipnju 2009., a u listopadu te godine, na dan kada je podignuta optužnica, pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 24.10.11. 16:05

Hoće se i oni sad kandidirati za Sabor?
Ili to mogu samo oni koji zbrišu u Bosnu i tamo gule zatvor?


registracija
1/4/07

ulomax, 24.10.11. 19:52

da su bili pametni ne bi im se ovo desilo,na licu mjesta sus i gotovo


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.10.11. 20:09

-Ovom presudom se jasno pokazuje kako su hrvatski sudovi gori od suda u Haagu. Moj branjenik je dobio šest godina zatvora za ubojstvo koje je između ostalog navodno dokazano oprečnim iskazima dvojice svjedoka koji su događaj promatrali iz neposredne blizine, a dali su potpuno različite izjave. Sukladno tome valja naglasiti kako je Dražen Erdemović u Haagu dobio pet godina zatvora zbog pokolja 120 civila u Srebrenici, a moj branjenik po sumnjivoj presudi za ubojstvo jedne osobe šest godina zatvora. Ali borit ćemo se i dalje. Prva instanca je Vrhovni sud za koji pripremamo žalbu - govori Hodak.


registracija
22/4/11

www, 25.10.11. 10:27

PAZI OVO! Srbija ne smije suditi naše ljude za zločine na teritoriju HR ali ALI MI IM MOŽEMO SUDITI ZA ZLOČINE U BiH ?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika