24.10.2011. / 17:33

Autor: Hina

Vatikan traži stvaranje globalne financijske vlasti

Vatikan je u ponedjeljak zatražio stvaranje ustanove "globalne financijske vlasti" te "središnje svjetske banke" koja bi vladala financijskim institucijama koje su postale zastarjele i često neučinkovite u borbi protiv krize.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Vatikan je u ponedjeljak zatražio stvaranje ustanove "globalne financijske vlasti" te "središnje svjetske banke" koja bi vladala financijskim institucijama koje su postale zastarjele i često neučinkovite u borbi protiv krize.

Dokument što ga je izdala vatikanska komisija Iustitia et Pax bit će glazba za uši prosvjednika koji okupiraju Wall Street i sličnih pokreta diljem svijeta, ocijenio je Reuters.

Tekst nazvan "O reformi međunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne javne vlasti", na 18 je stranica povremeno veoma precizan i zahtijeva, na primjer, oporezovanje financijskih transakcija.

"Ekonomska i financijska kriza u svijetu traži od svih, pojedinaca i naroda, da dubinski istraže načela i kulturne i moralne vrijednosti u temelju socijalnoga suživota", kaže se u vatikanskome dokumentu.

Tekst osuđuje "idolatriju tržišta" kao i "neoliberalno razmišljanje" jer ono, kaže se, traži isključivo tehnička rješenja za gospodarske probleme.

"Kriza je zapravo razotkrila ponašanja poput sebičnosti, kolektivne pohlepe i masovnog zgrtanja", kaže se u dokumentu i dodaje da svjetska ekonomija treba "etiku solidarnosti" između bogatih i siromašnih zemalja.

"Ne pronađu li se rješenja za te razne oblike nepravde, negativni učinci na socijalnoj, političkoj i ekonomskoj razini nužno će stvoriti klimu sve većega neprijateljstva, čak i nasilja, i na koncu potkopati i same temelje demokratskih institucija, čak i onih koje se smatraju najčvršćima", dodaje se.

Vatikan poziva na utemeljenje "nadnacionalnoga tijela" koje bi djelovalo na cijelome svijetu i imalo "univerzalnu jurisdikciju" u odlučivanju i upravljanju ekonomskom politikom.

Takvo bi se tijelo isprva oslanjalo na Ujedinjene narode, a poslije bi se osamostalilo i dobilo ovlasti da razvijenim zemljama zabrani upotrebu "pretjerane sile prema slabijim zemljama".

Međunarodni monetarni fond više nema ni snagu ni sposobnost da stabilizira svjetske financije reguliranjem ukupnoga priljeva novca i nije više u stanju "nadzirati količinu kreditnoga rizika u koji se upušta sustav". Svijet zato treba "minimalan zajednički sustav pravila za upravljanje globalnim financijskim tržištem" te "neki oblik globalnog monetarnog upravljanja".

U dokumentu se priznaje kako bi do takve promjene prošle godine i sigurno bi bilo otpora.

"Naravno, takva transformacija bit će učinjena uz postupan i uravnotežen prijenos državnih ovlasti na svjetsku i regionalne vlasti, ali to je nužno jer danas i dinamika ljudskoga društva i gospodarstvo i napredak tehnologije prelaze granice koje su u globaliziranu svijetu zapravo već erodirale", kaže Vatikan.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 18:18

Glavni gušter među gušterima, i to NaziGušter ;)


registracija
31/1/10

STTony, 24.10.11. 20:13

Zna Vatikan kako se upravlja s tuđim novcem, treba ih slušati :))


registracija
1/3/11

polimerlaik, 24.10.11. 20:34

Baš se pitam kad će doći vrijeme da i Vatikan zahvati nekakvo "proljeće" pa da počnu padati glave i da se otvore ti podrumi,knjižnice,pretinci i sefovi sa tajnama i pravim istinama.Mislim da im lagano gori pod petama i da im je jasno da gube korak sa civilizacijskim napretkom i ako pod hitno ne izmisle nekog novog Isusa da će lagano izgubiti ulagače u bogovske dionice.Vjerojatno je i to razlog što se sve više miješaju u politiku i financije ,tj.što otkrivaju svoje pravo lice.Panika ih hvata,muslimani vjeruju sve više,a katolici sve manje.Ko zna,možda će nas iznenaditi i upoznati nas s novim bogom koji će se zvati Svjetska Banka Vatikanska.


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.10.11. 21:12

Očekujmo uskoro i da se spaljivanje vještica uvede u pravosuđe svih zemalja. Crkva je oduvijek imala napredne ideje.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika