25.10.2011. / 09:19

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD 'zabrinut' zbog kineskog vojnog diva

Panettine oštre opaske došle su u trenutku kada su se američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali u Ženevi na razgovorima o mogućem povratku Pjongjanga na šestočlane pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluotoka

ArhivaArhivaAmerički ministar obrane Leon Panetta u ponedjeljak je napao Sjevernu Koreju zbog "bezobzirnih i provokativnih" postupaka, te kritizirao Kinu zbog potajnog širenja vojne moći.

Panetta, koji je u ponedjeljak doputovao u posjet Japanu, na drugoj etapi svoje jednotjedne azijske turneje, svoje je kritike Sjeverne Koreje i Kine iznio u komentaru koji je objavio japanski dnevnik Yomiyuri Shimbun, prenosi TV mreža MSNBC News.

Naglasio je da se Washington i Tokio suočavaju s istim izazovima u azijsko-pacifičkom prostoru. "Oni uključuju Sjevernu Koreju, koja nastavlja s bezobzirnim i provokativnim ponašanjem i razvojem nuklearnog oružja i balističkih projektila, što predstavlja prijetnju ne samo Japanu već cijeloj regiji", napisao je Panetta.

Panettine oštre opaske došle su u trenutku kada su se američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali u Ženevi na razgovorima o mogućem povratku Pjongjanga na šestočlane pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Govoreći o Kini, koja nakon gospodarske nastoji postati i vojna velesila, Panetta je istakao da "Kina ubrzano modernizira svoju vojsku, ali sa zabrinjavajućim manjkom trasparentnosti, i sa sve nametljivijom aktivnošću u Istočnom i Južnom kineskom moru".

On je napisao da će Japan i SAD raditi zajednički kako bi "ohrabrili Kinu da igra odgovornu ulogu u međunarodnoj zajednici". Veze Tokija i Pekinga pogoršale su se prošle godine, nakon čarki kraj spornih otoka u Istočno kineskom moru.

Pitanja oko potencijalnog opadanja američke vojne moći na Pacifiku zbog teškoća s državnim financijama, podudaraju se velikim kineskim ulaganjima u nove vojne tehnologije, uključujući program nosača zrakoplova, razvoj nevidljivog lovca i protubrodskog balističkog projektila, nazvanog "ubojica nosača".

Govoreći pred američkim vojnicima u Italiji, ranije ovoga mjeseca, Panetta je zabrinutost zbog vojnog jačanja Kine naveo kao jedan od razloga zbog kojeg je američka vojna prisutnost na Pacifiku ključna. "Ako tamo imamo naše nosače, naše flote, Kini ćemo jasno dati do znanja da ćemo štititi međunarodna prava slobodne plovidbe oceanima", rekao je Panetta.

Panneta je prije Japana, posjetio Indoneziju, gdje je iznio pozitivnije ocjene o Kini. U nedjelju je na Baliju novinarima rekao da Peking zaslužuje priznanje zbog relativno blagog odgovora na rujansku objavu prodaje američkog oružja Tajvanu, vrijednu 5,8 milijardi dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 11:19

Uvijek mi se gadilo virenje preko plota u susjedovo dvorište uz prirodnu zavist zbog njegove(susjedove)velike kuće naspram moje male.Uvijek sam krivio najviše samoga sebe što ja nemam a ne što on ima.Problem u Hrvatskoj i je najveći u smislenosti pojma imati i nemati.Naime,problem je u pitanju kako oni što imaju,to imaju.To jest na koji način su to stekli.Kada sve zbrojim i oduzmem,postanem svjestan da susjed ima dobar dio onoga što je pripadalo meni.Ali susjed pripada stranci koja dijeli kapom i šakom a ja ne.Krivi izbor stranke ili nešto drugo???Ne,sustav je truo do svoje srži.Truo i nepravedan.Zato nisam jalan na susjeda.On sam nebi uspio i nebi ni pokušao da ima ono što mu ne pripada.Isto kao ni lopov.Lopov je osoba koja iskorištaba priliku odsustva vlasnika.Dakle lopov po prilici.Tako i moj susjed ima jer mu je omogućena prilika nepravednim funkcioniranjem sustava.On je primitivan i gramziv a prilika je tu.On će je zgrabiti i imati veću i ljepšu kuću bez propitkivanja o moralu i porijeklu.U takvom sustavu on postaje kao i sustav.Pokvaren i nepravedan.Jednostavno se srodio sa situacijom.Ja nemogu tako i tko mi je kriv !?"Za ideale ginu budale"!Ja sam nepopravljiva budala i zato moj susjed ima a ja nemam.Opravdano sam jalan i nesretan.Glup i moralan.No cijenu svoje neprilagođenosti moram platiti duševnim bolima i malom kućom.Ili moram podići revoluciju i mijenjati svijet.U pravedan i pošten.Ja sam spreman ali nisam siguran da je svijet spreman.Naročito "mali svijet hrvatski".


registracija
24/11/09

friz, 25.10.11. 12:54

koja drskost!nitko nesmije širiti vojnu moć osim ove bolesne i trule Amerike!Pa nakraju Amerika je svojim "primjerom" pokazala Kini kako se to radi!A sda neka strepi.I mora se Amerika početi bojati jer to što radi po svijetu,a najnoviji primjeri za to su Irak i Libija,jednoga će dana doči na "naplatu" i njima!!Amerika ima tek oko 300 milijuna građana dok Kineza u Kini ima više od milijardu i pol.Tko bi u jednom velikom ratu izvukao deblji kraj,ne moramo naglašavati.Ono što su zadnje napravili u Libiji,dovoljno je da mobilizira sve suprotne snage u svijetu.Tako da se nebih začudio da u skoroj budućnosti ako dođe do ozbiljnije prijetnje Iranu od strane Amerike,da Iran pozove u pomoć Kinu!!Toga se iluminatsko-cionistički šljam koji je...e cijeli svijet,boji!!Kine!!!Svi državama u svijetu osim naravno Engleske i sličnih marioneta,je DOSTA A merike i njene agresivne vanjske politike i vojnog miješanja!Već i vrabci na krivu znaju da su iz CIA-inih "laboratorija" izašle sve paklenosti od kojih ovaj svijet trpi!Nadam se da će i ovome ubrzo doći KRAJ I PROPAST!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika