25.10.2011. / 14:19

Autor: Hina

HUP nezadovoljan gospodarskim programima HDZ-a i Kukuriku koalicije

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije zadovoljna s gospodarskim dijelovima programa HDZ-a i Kukuriku koalicije, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na današnjoj konferenciji za novinare.

Ivan ErgovićIvan ErgovićHrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije zadovoljna s gospodarskim dijelovima programa HDZ-a i Kukuriku koalicije, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na današnjoj konferenciji za novinare.

Smatra da u oba programa ima dobrih inicijativa, ali i puno nedorečenog, nerazrađenog i ispuštenog.

Nije želio reći koji program HUP drži boljim te dodao da će birači o tome sami odlučiti.

HUP je programe uspoređivao s svojim dokumentom "Za razvoj Hrvatske 2011. - 2015.", predstavljenom na ovogodišnjem Danu poduzetnika, koji sadrži 47 mjera gospodarskog oporavka. Usporedbu su proveli analitičar Velimir Šonje i Katarina Ott iz Instituta za javne financije koji su ustanovili da oba programa ispuštaju po 18 HUP-ovih mjera.

Dobri dijelovi programa Kukuriku koalicije za HUP su borba protiv neplaćanja, fiskalna decentralizacija i reforma teritorijalnog ustroja. Jedan od većih kvaliteta "Plana 21" je i kvantitativni iskaz ciljeva fiskalne konsolidacije i to deficita (3 posto BDP-a za ukupni i nula posto za primarni), javnog duga (ispod 60 posto BDP-a s uključenim jamstvima) i rashoda opće države (smanjenje za 4,5 postotna boda udjela u BDP-u), smatraju u HUP-u.

Najlošiji dio "Plana 21" za poslodavce su mjere upravljanja državnim poduzećima, a nedostatnim ocjenjuju i mjere smanjenja poduzetničkih troškova, jačanja konkurentnosti i izvoza, dok uvođenje novih poreza smatraju nedorečenim. "Planu 21" HUP zamjera i antipoduzetničku retoriku.

U HDZ-ovom programu HUP je dobrim ocijenio mjere jačanja malih i srednjih poduzeća te najavljene institucionalne reforme.

HUP dobrom ocjenjuje i mjeru plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji poduzećima s manje od 2,5 milijuna kuna godišnjeg prihoda. Učinak te mjere u HUP-u vezuju uz namjeru HDZ-a o podizanju praga godišnjeg prihoda za ulazak u sustav PDV-a te uvođenje olakšica u sustavu poreza na dobit.

Institucionalne reforme HUP je dobro ocijenio zbog najavljene sprege razvoja ICT-a i reforme javne uprave te, kažu u HUP-u, "prilično uvjerljive" najave pomoći poduzetnicima u korištenju fondova EU-a.

Loš dio HDZ-ova programa za HUP je upravljanje javnim poduzećima. U HUP-u to smatraju zabrinjavajućim jer su se javna i državna poduzeća pokazala leglom korupcije, lošeg upravljanja i neefikasnosti.

HDZ-ov program loše je ocijenjen i u smanjenju poduzetničkih troškova, jačanju konkurentnosti i izvoza, a jedna od zamjerki je i nedostatak kvantifikacije ciljeva, primjerice za javni dug, gospodarski rast, zaposlenost i nezaposlenost.

HUP je, kažu njegovi čelnici, poslao primjedbe HDZ-u i Kukuriku koaliciji od kojih je dobio odgovore u kojima su i jedni i drugi načinili neke ispravke. Najavili su da će analizirati i programe drugih stranaka, koje u svojim programima imaju barem 50 posto mjera koje predlaže HUP.

Upitan za komentar najava Kukuriku koalicije o mogućnosti aranžmana s MMF-om, Ivan Ergović je rekao da je cilj HUP-a što bolji kreditni rejting Hrvatska pri čemu je manje bitno hoće li to biti dovođenjem MMF-a ili drukčije.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na 'javnu polemiku' čelnih ljudi vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj i upozorila ih da se ostave… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 25.10.11. 14:34

Tko ne bi ovo govno opizdio po njuški. 8 godina nije rekao da je nezadovoljan ADZetovom gospodarskom politikom. Sad je našao da ih izjednačava,baš kao neki na ovom forumu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika