25.10.2011. / 14:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Slučaj Đakovština ili predizborni presedan

Situacija je utom kompliciranija ako je poznato da Kosoričina Vlada istu stvar neće moći napraviti s drugim kompanijama, jer je proračunska pričuva poprilično osiromašena. Vladinu odluku zbog toga još se opravdanije može nazivati klasičnim predizbornim potezom

Arhiva (Pixsell)Arhiva (Pixsell)Hrvatska je vlada danas odobrila da se 27,9 milijuna kuna isplati iz proračunske zalihe kako bi se isplatila potraživanja radnika Đakovštine u stečaju.

Vlada je donijela odluku o sklapanju ugovora o prijenosu preostalih tražbina radnika Đakovštine kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda na Vladu RH te rješenje kojim odobrava da se na teret proračunske zalihe isplati do 27,9 milijuna kuna za provedbu tog ugovora.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da će sutra u Ministarstvu pravosuđa biti potpisan ugovor s predstavnicom radnika Đakovštine.

Nakon toga, zapravo već danas, nakon što potpišem odluku i rješenje, kreće postupak isplate novca koji će sjesti na račun Đakovštine u stečaju, kazala je.

Rješenjem su obuhvaćeni svi radnici, osim članova uprave.

"Radnicima da, jer su tuđom krivnjom dovedeni u težak položaj", kazala je Kosor i podsjetila da je takvo rješenje najavila prošlog tjedna u Đakovu u razgovoru s radnicima koji su prosvjedovali.

Mislim da je to na tragu naše odluke da pomognemo onima koji teško žive, istaknula je.

Vlada je ovim potezom napravila svojevrsni presedan, i dala prostor svim drugim tvrtkama u poteškoćama da sasvim opravdano traže isto, i u slučaju odbijenice optuže vlast za diskriminaciju. Nikad se naime nije dogodilo da država sredstvima iz pričuve otkupi radnička potraživanja. Situacija je utom kompliciranija ako je poznato da Kosoričina Vlada istu stvar neće moći napraviti s drugim kompanijama, jer je proračunska pričuva poprilično osiromašena. Vladinu odluku zbog toga još se opravdanije može nazivati klasičnim predizbornim potezom.

Tvrtka Đakovština u stečaju je od siječnja prošle godine, a rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku iz travnja 2010. tražbine radnika svrstane su u prvi isplatni red i priznate u iznosu od 44,7 milijuna kuna.

Od toga je iz stečajne mase već isplaćeno 15,65 milijuna kuna, a ostali bi dio bio isplaćen tek nakon što se okončaju postupci koji se vode za pobijanje određenih radnji.

Nepodmiren je ostao iznos od 29,1 milijun kuna, no od toga se na potraživanja uprave odnosi 1,2 milijuna kuna, pa preostaje iznos od 27,9 milijuna kuna.

Vlada će, kako je rekla premijerka, stati na mjesto radnika stečajnih vjerovnika prvog isplatnog reda u stečajnom postupku, a iznos od 27,9 milijuna kuna Vlada će na račun Đakovštine isplatiti iz proračunske pričuve.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/11

ajme3meni, 25.10.11. 16:44

Zbog malverzacija sa sredstavima proračunske pričuve i diskriminacije radnika koji se nalaze u istoj situaciji kao radnici Đakovštine, premijerku Kosor trebalo bi kazneno goniti. Pogotovo ako se zna, da sredstva pričuve služe za pokriće troškova elementarnih nepogoda (potresa, poplava i dr.)
Sad mi je jasno, zašto nisu isplaćene sredstva za štete nastale poplavom na području Velike Gorice. Prisvojila premijerka proračunsku pričuvu za sebe, kako bi pred izbore mogla trgovati za koji glas više.


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 22:39

Radnici Đakovštine su dobili naš novac.Novac poreznih obveznika.Taj novac nije namjenjen za isplate pokadenih novaca već za sasvim druge i to vrlo bitne probleme ove zemlje.Novac radnika Đakovštine je pokraden u pretvorbenoj pljački i raspoređen prljavim pretvorbenim smicalicama,podobnicima HDZ-a.Dakle to je ta pljačka i to je taj model.Od 91.god.na dlaku isti scenario.Pojedinci pokupe lovu,dobar dio daju stranci koja im je to omogućila a sami postaju vrlo imućni.I pripadnici bogate kaste iliti "200 bogatih obitelji iz Tuđmanovog modela".Radnici na mirovinske fondove i tu priča otprilike završava propašću firme.Isisane do posljednje kapi.Hrvatska je mrcinište isisanih poduzeća i prekobrojnih zombija-radnika koji ni danas ne shvaćaju šta ih je to snašlo.A snašao ih Tuđman preko Pašalića i Škegre.I ostalih jataka naravno.Pa nije bogatstvo Hrvatske bilo malo.Mjerilo se u milijardama Eura 90.-ih godina.Sada je ostala pustoš i obespravljeni , prevareni narod.


registracija
22/10/11

jadno100, 26.10.11. 08:05

fluid...sve potpisujem jos samo zelim dodati da to nije jedini novac koji ova kokos bude dala,jucer je bila s biskupima ne zelim znati sta im je sve obecala samo da nepismeni narod navedu da im da svoj glas.
Ovu bandu treba pod hitno u"aps"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika