26.10.2011. / 07:27

Autor: NCL Promo

Eko Etno - međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja

Za pet sajamskih dana pripremljen je bogat, zabavan i poučan program i jedinstven način prezentacije tradicije i baštine naše zemlje, ali i gostiju iz drugih zemalja

Eko Etno Hrvatska Europa Tour, najveći tradicionalni sajam ruralnih proizvoda i usluga u Hrvatskoj, održava se od 26. do 30. listopada u poslovno-trgovačkom centru Green Gold u Zagrebu.

Za pet sajamskih dana pripremljen je bogat, zabavan i poučan program i jedinstven način prezentacije tradicije i baštine naše zemlje, ali i gostiju iz drugih zemalja. I ove godine sajam je ostao vjeran predstavljanju starih obrta, zanata, folklora, gastronomske ponude ruralnih područja, osobito one autohtone i izvorne, ali i turističke ponude hrvatskih sela. Kao i svake godine, Eko Etno Hrvatska Europa Tour donosi brojne zanimljivosti i novosti. Na sajmu će biti predstavljena 'Autohtona hrvatska kuhinja', moći će se kušati razne delicije, najbolji pjenušci, vina i rakije, saznati sve o zdravoj hrani u kuharskim radionicama, vidjeti raskošne uniforme povijesnih vojnih postrojba, ali i susresti kostimirane poznate likove iz bogate zagrebačke povijesti.

Sajam prati svjetske trendove pa je ove godine naglasak na spoju urbanog i ruralnog. Zato su pokrenuta dva nova projekta. Eko Etno Modna Platforma predstavit će vodeće dizajnere regije u čijem je fokusu etno odjeća, ali i dizajnere koji modernu odjeću oplemenjuju etno detaljima inspirirani kulturnom i etnološkom baštinom. Modne revije upotpunit će tradicijski nakit i tradicionalne frizure na moderan način. Posjetitelji će u radionicama moći saznati i kako nastaje tradicijski nakit koji je i danas izuzetno lijep, moderan i cijenjen. Novost je i Eko Etno Spa zona u kojoj će se posjetitelji moći relaksirati, naučiti sve o prirodnoj kozmetici koja se proizvodi od biljki sa našeg podneblja i uljepšati se u školi šminkanja.

Eko Etno Hrvatska Europa Tour je i mjesto poslovnih susreta i napretka koji se omogućuju kroz tematske forume, okrugle stolove, edukacijske seminare. 28. listopada održat će se CEI konferencija na temu "Marketing i brandiranje proizvoda i usluga ruralnih područja". Tijekom konferencije bit će predstavljeni primjeri dobre prakse zemalja članica Centralne europske inicijative (CEI) vezane za ruralni razvoj i brandiranje proizvoda i usluga ruralnih područja kao neizostavnog dijela tog procesa.

Humanitarni karakter neizostavni je dio Eko Etno Hrvatska Europa Toura. 2011. proglašena je Međunarodnom godinom šuma. Tim povodom odlučeno je pomoći u očuvanju tradicije maslinarstva na otoku Braču koji je ovo ljeto opustošio veliki požar i poharao 6000 hektara šuma i poljoprivrednih površina. Procjenjuje se da je izgorjela ¼ otoka. U požaru je uništeno i 50 000 stabala maslina. Humanitarnom akcijom za pomoć opožarenim područjima otoka Brača Eko Etno Hrvatska Europa Tour dat će na još jedan način svoj doprinos u očuvanju tradicije Hrvatske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika