25.10.2011. / 19:07

Autor: Hina

Papandreu pozvao na jedinstvo, a banke u pomoć

Grčki premijer George Papandreu rekao je u utorak da bi summit Europske unije mogao okrenuti situaciju u vezi s grčkom gospodarskom krizom te je pozvao svoje socijaliste na zajedništvo, a banke da pridonesu rješenju duga, javljaju agencije.

George PapandreuGeorge PapandreuGrčki premijer George Papandreu rekao je u utorak da bi summit Europske unije mogao okrenuti situaciju u vezi s grčkom gospodarskom krizom te je pozvao svoje socijaliste na zajedništvo, a banke da pridonesu rješenju duga, javljaju agencije.

Čelnici EU trebali bi u srijedu prihvatiti plan za smanjenje grčkog duga, ojačati banke i spasonosni fond eurozone (EFSF) kako bi spriječili širenje dužničke krize u eurozoni.

"Želimo sutra otvoriti novu stranicu (...) kako bismo krenuli naprijed", citira Reuters premijera nakon sastanka s predsjednikom Karolosom Papuliasom uoči odlaska na sastanak u Bruxelles.

Dogovor Europske unije i banaka trebao bi olakšati život običnim ljudima, rekao je premijer o planiranom otpisu grčkog duga. Taj dogovor predviđa smanjenje do 60 posto nominalne vrijednosti grčkih obveznica.

Međutim, smanjenje vrijednosti obveznica moglo bi imati dramatičan učinak na grčke banke koje drže gotovo 44 milijarda eura grčkih obveznica, a mirovinski fondovi osam milijarda eura. Zajedno drže 15 posto grčkog duga procijenjenog na više od 350 milijarda eura.

Kako bi umirio strahovanja da će smanjenje vrijednosti obveznica izazvati rezanje mirovina u Grčkoj gdje umirovljenici čine četvrtinu od 11 milijuna stanovnika, ministar financija Evangelos Venizelos rekao je da će mirovinski fondovi i banke biti dokapitalizirani.

"Vlada će poduzeti sve primjerene mjere za socijalnu sigurnost" kako "bi jamčila mirovinske fondove", rekao je Venizelos, javlja AFP.

Zastupnici socijalista prošli su tjedan, unatoč silovitim prosvjedima, glasali za paket mjera štednje kojim su zajmodavci EU i MMF uvjetovali Grčkoj odobrenje nove tranše kredita, no premijeru su poručili da je to zadnje stezanje remena za koje će oni dignuti svoju ruku.

Premijer je morao isključiti iz stranke zastupnika i prijatelja koji je glasovao protiv mjera štednje, čime je njegova većina smanjena na 153 mjesta od 300 zastupnika. Socijalisti su pozvali premijera da sastavi višestranačku vladu ili pak da zatraži da ubuduće mjere štednje podrži proširena većina od 180 zastupnika.

"Vodimo veliku bitku ... da se ti tereti i odgovornosti podijele, kako bi grčki narod mogao disati i krenuti naprijed prema preporodu", rekao je Papandreou i dodao "Za to je potrebna smirenost i jedinstvo svih stranaka".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 25.10.11. 19:49

Hrvatska je jos " Andjeo " u usporedbi sa Grckom.Tamo rade preko 80.000 trutova u drzavnim sluzbama.A ti gutaju milijarde i milijarde.


registracija
17/6/05

torpedo, 26.10.11. 08:03

Zanimljiv je ovaj grcki primjer.

Grci znaju da su u komi, ali ne zele promijene tj. rezove.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika