26.10.2011. / 11:08

Autor: Nacional.hr

Lažna žrtva rata?

Invalidna invalidnina

Krim policajci su 10.srpnja 2000. provjeravali pravovaljanost statusa utjecajnog HDZ-ovca i utvrdili da mu je i prije Domovinskog rata dijagnosticirana ozljeda lijevog koljena istovjetna onoj zbog koje mu je utvrđena invalidnost

Ante Kulušić u društvu premijerke (Pixsell)Ante Kulušić u društvu premijerke (Pixsell)Šibenski HDZ-ovac Ante Kulušić i član predsjedništva te stranke ima status 20-postotnog ratnog vojnog invalida, premda je spornu ozljedu na nozi zadobio 1983. godine. Jutarnji list je u posjedu dokumentacije iz šibenske policije prema kojoj su krim policajci 10.srpnja 2000. provjeravali pravovaljanost Kulušićeva statusa i utvrdili da mu je i prije Domovinskog rata dijagnosticirana ozljeda lijevog koljena istovjetna onoj zbog koje mu je utvrđena invalidnost. Stoji to u policijskom izvješću koje je potpisao Zdravko Sedlar, tadašnji šef šibenske krim policije. Tijekom istrage policija je u ožujku 2000. ispitala i Kulušića koji im je tada rekao da je s kolegom Markom Mikulandrom 18. rujna 1991. otišao izvršiti zadatak koji se sastojao u tome da preprate kamion s oružjem koji je dolazio iz pravca Splita.

Kulušićeva priča o tome kako je zadobio ozljedu vrlo je životopisna, kao iz niskobudžetnog akcijskog filma. Ispričao je kako je dok se vozio s Mikulandrom u Opelu Corsi, nakon što je primijetio da se iz kasarne JNA puca po njihovom vozilu naglo skrenuo u usjek na sigurno. 'Po zaustavljanju pokušao sam izaći iz vozila i uslijed nepravilne kretnje osjetio sam bol u koljenu lijeve noge. Osnovni uzrok tome bila je opterećenost pancirnom košuljom i mali prostor u Corsi jer nisam mogao izaći normalno vani', ispričao je Kulušić.

Priložio je pritom opsežnu liječničku dokumentaciju, no policajci su pronašli uputnice ortopedu od 10. i 22. kolovoza 1983. godine te povijest bolesti od siječnja 1988. koju je izdao dr. Vjekoslav Antić, specijalist Ortopedske bolnice Biograd na Moru, na temelju koje je zaključeno da je Kulušićeva ozljeda nastala prije Domovinskog rata. Osim toga, Kulušićev kolega iz Corse Marko Mikulandra policiji je otkrio da se Kulušić nije ozlijedio prilikom iskakanja iz vozila, jer 'nisu iskakali nego su normalno izašli'.

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 26.10.11. 11:24

Koliko u Hrvatskoj ima laznih zrtava rata? Pa dovoljno je pogledati u spisak ''branitelja'', zar ne?


registracija
11/1/10

fluid, 26.10.11. 11:29

Tako se to radi.Tako se stiču i čuvaju stranački miljenici.Tako se kupuju glasovi,članstvo a tako se i prodaje za "Judine škude".Zbog takvih slučajeva statusi pravih branitelja-invalida jesu sramotni a fondovi nemogu izdržati pritisak.Zbog ovakvih slučajeva postoji "kritična masa "obih koji će glasati za HDZ.Znaju oni i vide da je HDZ smak svijeta za Hrvatsku,ali će glasovati za njih dajući glas za svoj opstanak sa invalidnimm statusima.I privilegijama koje uz to idu,naravno.Sve prozreno i jasno no branitelji ostaju dosljedni svojim glupostima u logici.Podržati HDZ za njih je domoljublje.Laži,prevare i manipulacije nisu nešto što bi ih pokrenulo na razumne korake.A koliko ima još pravih branitelja koji nisu ostvarili svoje statuse?Jako puno.Ima ih koji su više nego u jadnim stanjima.A prošli su mnoga,poneki i sva moguća ratišta.Danas su socijalni slučajevi jer nemaju nikoga,ništa ne traže a nitko ni glavu za njima ne okreće.Žive u svojim sredinama isfrustrirani invalidima oko sebe koji od moći i imovinskih cenzusa neznaju što će.Ti gledaju takve borce,znaju sve o njima ali ne mrdaju malim prstom da pomognu takvima koji su se znali boriti za zemlju ali neznaju mućkati da sebi pomognu.Zato netereba žaliti branitelje.Pretvorili su se u masonske skupine koje ne dijele pravednost od nepravde.Osobni probitak i status štite formiranim skupinama a da bi održali moć i status.HDZ je zbrojio i prebrojio koliko je to i zato neda dirati Registar branitelja.Ugrozili bi svoje glasačko tijelo.Komisije su skupine lopova i prevaranata koji uzimaju lovu za statuse.Zna se;500 do 1000 Eura po članu drugostupanjske komisije.Tko ne plati-ne prolazi.Ili biva srušen "opzbiljnim analizama"nakon izvjesnog vremena.Nije 20 % bolestan(invalid)nego 18 %.Sa 18 % nema statusa,nema privilegija i ništa od invalidnosti.E borci moji,već je rano treba kući poć...


registracija
14/11/07

laufer, 26.10.11. 11:33

"...Osnovni uzrok tome bila je opterećenost pancirnom košuljom i mali prostor u Corsi jer nisam mogao izaći normalno vani..."

A zato danas hadezejci vozikaju blindirane beemveje, audije i mečke ...


registracija
24/7/11

mrvek, 26.10.11. 11:38

Ja bih napravio reviziju svih mirovina, od invalidskih do braniteljskih pa da vidimo koliko je pravih. GOVNA CRNOTORBARSKA.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 26.10.11. 13:15

ADZe zločinci!


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 26.10.11. 14:09

ja čitam komentare i ne vjerujem što vidim. nakon dvadeset godina tzv. samostalnosti vi još uvijek ne vidite koliko je sati? još uvijek se čudite? još uvijek niste shvatili grešku? pa dobro....


registracija
11/1/10

fluid, 26.10.11. 14:27

NeMresBilivit @. Nisam siguran na šta ti aludiraš svojim komentarom ali ako smijem nagađati,možda mislimo na isu ili sličnu problematiku.Naime,gadi mi se u cijelosti Zakon o braniteljima koji statuse dobivaju na temelju ratnih puteva ali da bi ostvarili svoja prava sudioništva u ratu,moraju imati statuse invalidnosti.To ne da je smješno,nego je i nakaradno i tragično.Po meni,ako se moralo(''')odati priznanje borcima za učinjeno u ratu,tada odbacujem postavljena pravila po kojima borac mora biti invalid.Učešće u ratu moglo se nagrađivati van takvih pravila.Bio si to i to.Ok,eto ti nagrade po zasluzi.Ranjen si ok.Eto ti to i to.No cijelu populaciju namjerno proglastiti prolupanom e da bi se dobilo nešto,to je apsurd.U tome svemu samo profitiraju doktori i HDZ.Prvi imaju materijalnu korist u "sređivanju invalidnosti"(dr.Rubala and company)a HDZ drži takop svoje glasače na okupu.I jedno i drugo je štetno,kontraproduktivno i licemjerno.I branitelji su to šutke prihvatili sudjelujući u takvoj farsi dokazivanjem svoje prolupanosti.Stvarni ranjenici i oni slomljene psihe,neka se ne osjećaju prozvanima.O njima ovdje nemože biti riječi.Ali,takvih je zaista malo na ukupan broj.Sve ostalo je u službi muljaže i krivo postavljenih početnih uvjeta od kojih se polazi da bi se dalo zaslužnima za učešće u ratu.Zatim vođenje branitelja kroz mirovinske fondove.Isto kao i slanje mladih osoba u mirovine zbog zbrinjavanja istih nakon što su im poduzeća oteta i uništena kroz privatizaciju.To je toliko opteretiulo mirovinski fond da oni koji su ga punili,jednostavno,u prosjeku razdiobe,nemaju šanse da dobiju ono što ih po cjeloživotne uplate pripada.Naravno,jer je stvar od početka smišljena krivo ali vrlo namjerno.I eto ti opće propasti države.Takvu politiku i kriminal nebi ni Japan ni Amerika izdržali.A mi nismo ni Japan ni Amerika.


registracija
22/10/11

jadno100, 27.10.11. 08:15

cudno da je u drustvu nase jace!!!!!!,ah da pa ona je i dozvolila toliko branitelja 500,0000ljudi pa da nas je bilo toliko od srbije ne bi ostalo nista.
To se sigurno dogodilo onda kad je ocijenjena kao najvrednija u saboru ono kad je radila 24h,ubio je bog gadi mi se.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika