26.10.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Apple patentirao "geste za otključavanje"

Odluka američkog ureda posebno je zanimljiva kada se u obzir uzme da je zahtjev za patentiranjem predan još 2005. godine, prije no što je Apple napravio revoluciju u industriji mobilnih telefona i predstavio iPhone

iPhone je prvi uveo "gestu za otključavanje"iPhone je prvi uveo "gestu za otključavanje"Svi korisnici mobilnih telefona sa ekranom osjetljivim na dodir na samom su se početku upoznali sa "gestom za otključavanje". Povlačenjem prsta preko ekrana u određenom smjeru otključavaju ekran i omogućavaju korištenje mobilnog telefona.

No, Apple je sad tu "gestu za otključavanje" patentirao. Točnije, prema američkom uredu za patentiranje, patent se odnosi na određeni uzorak koji korisnik radi kako bi otključao ekran.

U prijevodu, od danas, svi proizvođači ne-Appleovih mobilnih telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir krše patent i riskiraju tužbu.

Ovakva odluka američkog ureda za patent sigurno će natjerati proizvođače mobilnih telefona da posegnu za svojim odvjetnicima i pokušaju osporiti taj patent ili nagoditi se sa Appleom kako bi izbjegli tužbe zbog "krađe" patenata.

Odluka američkog ureda posebno je zanimljiva kada se u obzir uzme da je zahtjev za patentiranjem predan još 2005. godine, prije no što je Apple napravio revoluciju u industriji mobilnih telefona i predstavio iPhone.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika