Objavljeno u Nacionalu br. 374, 2003-01-15

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Neujednačeni serijal s ne baš uvijek urnebesnim Eddiejem Murphyjem

Originalni "Policajac iz Beverly Hillsa" u dvadesetak godina od nastanka nije mnogo izgubio od svoga šarma, dok su njegovi nastavci bili i ostali "štanceraj"

Eddie MurphyEddie MurphyOtprilike istodobno s trilogijom “Povratak u budućnost” na našem se DVD tržištu pojavio još jedan popularni serijal započet sredinom 80-ih, “Policajac iz Beverly Hillsa”. Za razliku od trilogije Roberta Zemeckisa i njegova suscenarista Boba Galea, tri filma s Eddiejem Murphyjem u ulozi detektiva Axela Foleyja nikad nisu bila zamišljena kao dio ambiciozne kreativne vizije: prvi film, snimljen 1984., svojim je golemim uspjehom iznenadio i najveće optimiste, a “dvojka” i “trojka” tipični su hollywoodski nastavci, snimljeni isključivo iz financijskih pobuda.
Moram priznati da mi nikad nije bilo jasno zašto je prvi “Policajac iz Beverly Hillsa” postao toliko popularan (u američkim je kinima zaradio više od 230 milijuna dolara i još je i danas jedan od 30 filmova s najvećom zaradom u povijesti sjevernoameričkog kinotržišta): kad sam ga prvi put vidio, film je svakako bio zgodna razbibriga, ali osjetno manje duhovit i uzbudljiv od prvog hita Eddieja Murphyja, “Zavjere u San Franciscu”. Ni danas ne mislim da je “Policajac” bolji od “Zavjere”, ali ugodno me iznenadilo to što film u 20-ak godina od nastanka nije mnogo izgubio na dopadljivosti: doduše, neki humorni dijelovi danas se doimaju malo zamornima, ali ponajviše zahvaljujući lepršavoj režiji Martina Bresta cjelina posjeduje dinamiku i kompaktnost o kakvima većina današnjih akcijskih komedija može samo sanjati.
Murphyjev energični nastup, u ulozi detektiva iz Detroita koji dolazi na Beverly Hills kako bi se osvetio ubojicama svoga prijatelja, motor je filma, a John Ashton i Judge Reinhold pružaju mu efektnu podršku u ulogama ne previše spretnih “domaćih” policajaca, a šteta je što lik glavnog negativca nije bolje razrađen, jer je britanski glumac Steven Berkoff očito mogao dati i bitno bogatiju interpretaciju.
Najzanimljiviji prilog na DVD-u “jedinice” solidan je Brestov audiokomentar, a zgodan je i polusatni dokumentarac u kojem je naglasak dobrim dijelom stavljen na činjenicu da je film trebao biti “čisti” akcić sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi.
“Dvojka” mi je u doba kad sam je gledao u kinu bila grozna, s iritantnim zapletom i nepodnošljivo bombastičnom režijom Tonyja Scotta. Iz današnje perspektive film se doima podnošljivijim, a u najmanju je ruku atraktivniji od vrlo traljave “trojke”, koja je u vrijeme nastanka zamalo uništila Murphyjevu karijeru, a manje-više jest dokrajčila reputaciju redatelja Johna Landisa (“Braća Blues”, “Kolo sreće”). Oba filma na DVD-u izgledaju odlično, pogotovo Scottov, ali nisu popraćeni osobito zanimljivim prilozima, pa ostaje dojam da se studio “Paramount” mogao ipak malo više potruditi oko serijala koji mu je svojedobno donio velik profit.

VIDEO RECENZIJA: ‘POLICAJAC IZ BEVERLY HILLSA’POLICAJAC IZ BEVERLY HILLSA
(Beverly Hills Cop)

am. akc. komedija, 1984./1987./1994.
R: Martin Brest, Tony Scott, John Landis
GL: Eddie Murphy

“JEDINICA”: tri točkice
“II”/”III”: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Nova faca VIDEO/DVD
(Blitz)

Prvijenac Eda Dectera, koscenarista velikog hita “Svi su ludi za Mary”, dobio je pozitivne ocjene samo pet posto američkih kritičara, što prije pokazuje sve veću iritiranost tamošnjih kolega žanrom tinejdžerskih komedija nego stvarnu vrijednost filma. Ova komedija doista nije osobita, ali u poplavi neinspirativnih bavljenja adolescentskim razdobljem, ta pomalo pedagoška pričica o teroru konformiranja koji vlada u američkim srednjim školama odlikuje se ponekim autentično luckastim scenama, koje se ne bi stidjela potpisati ni braća Farrelly. Povrh svega oca glavnog junaka tumači Lyle Lovett, modernistički country autor i bivši suprug Julije Roberts, a u epizodicama možete vidjeti tvrde rockere Genea Simmonsa, Tommyja Leeja i Henryja Rollinsa.
DVD u dodacima nudi samo videospot grupe Simple Plan. (N. P.)

A New Guy, am. teen. komedija, 2002. R: Ed Decter GL: DJ Quills, Lyle Lovett, Eddie Griffin, Eliza Dushku, Zooey Dechanel

Film dva
DVD jedna

Mravci u gaćama VIDEO/DVD
(UCD)
U Njemačkoj je milijun i 600 tisuća gledatelja vidjelo ovu tinejdžersku komediju, koju od “Američke pite” razlikuje samo činjenica što se odigrava među 15-godišnjacima, a ne među maturantima. Drugi očit uzor bila je komedija Doris Dorrie “Ja i on”, ekranizacija istoimenog romana Alberta Moravie, u kojoj penis glavnog junaka dobiva pravo glasa i neprestano muči već pretpostavljate kakvim prohtjevima svog vlasnika. Film je vrlo solidno produciran (Bernd Eichinger potpisan je kako na “Podmornici” tako i na “Imenu ruže”), ali je prilično monoton i derivativan, pa ne čudi što izvan matičnog tržišta nije imao uspjeha (osim u Srbiji, gdje su ga spretno preimenovali u “Moj prvi orgazam”).
DVD nudi u dodacima kraće intervjue s glavnim protagonistima i prilično nezanimljivu zabilješku sa snimanja filma. (N. P.)

Harte Jungs, njem. teen. komedija, 2000. R: Marc Rothemund GL: Tobias Schenke, Axel Stein, Luise Helm, Sissi Perlinger, Stefan Jurgens

Film jedna
Dvd dva

Operacija Svemir DVD
(Continental)
Kao ni ”Špijun koji me volio”, ni “Operacija Svemir” nema puno veze s izvornim romanom Iana Fleminga, no to je u filmskom serijalu o Jamesu Bondu prije pravilo negoli iznimka. Uspjeh ”Špijuna” odrazio se na još većem budžetu za “Operaciju”, koja je nastala pod izravnim utjecajem procvata SF žanra potkraj sedamdesetih. Završna trećina odigrava se, naime, u svemiru, no blještave vizualno-zvučne atrakcije u stilu “Ratova Zvijezda” izostale su zbog trome režije Lewisa Gilberta. Zato su reklamiranja tuđih proizvoda dosegla razinu iritiranja: za Bondove jurnjave po brazilskim cestama više se pazi na panoe s propagandnim porukama nego na opasnost koja prijeti junaku.
DVD je vrhunski produciran, kao i sva dosadašnja posebna izdanja serijala, ali je izbor dodataka već pomalo rutinski. (N. P.)

Moonraker, brit.-am. akc. SF spektakl, 1979. R: Lewis Gilbert GL: Roger Moore, Michel Lonsdale, Lois Chiles, Richard Kiel, Corinne Clery

Film dva
Dvd tri

Presuda DVD
(Continental)
Šesta (i još jedna nepotvrđena) nominacija za Oscara Paula Newmana pomalo je zasjenila činjenicu da je “Presuda” izvrsno režiran film. Rijetko kad su velike hollywoodske produkcije njegovale tako hladan, distanciran stil kakav je demonstrirao veteran Sidney Lumet u priči o rezigniranom odvjetniku-pijancu koji dobiva priliku života u sporu protiv ugledne bolnice u vlasništvu katoličke crkve. Scenarij Davida Mameta također je odličan, iako su neke banalnosti u zapletu dug izvornom predlošku, bestseleru Barryja Reeda.
DVD-izdanje dobar je prilog za kućnu kolekciju, jer tamna fotografija Andrzeja Bartkowiaka u digitalnoj obradi izgleda izvrsno. Premda se u dodacima najavljuje audiokomentar Paula Newmana, njega čujete samo dvije-tri minute, dok je glavninu posla obavio Lumet. (N. P.)

The Verdict, am. sud. drama, 1982. R: Sidney Lumet GL: Paul Newman, James Mason, Charlotte Rampling, Jack Warden, Edward Binns

Film tri
Dvd tri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika