26.10.2011. / 17:20

Autor: Deutsche Welle

Putin htio spriječiti Neuerov transfer u Bayern

Ruski (još uvijek) premijer je na glasu kao veliki obožavatelj sporta. Između ostaloga Putina zanima i nogomet. Ne samo da ga zanima, on se redovito miješa i u operativne poslove klubova s kojima je u bliskoj vezi.

Vladimir PutinVladimir Putin"Putin htio spriječiti Neuerov transfer u Bayern". Ta je naslovnica u srijedu privukla pozornost njemačkih ljubitelja nogometa. I nekako ih, dojam je, nije iznenadila.

Ruski premijer očito je svim silama želio blokirati prelazak bivšeg Schalkeovog vratara Manuela Neuera u redove rekordnog prvaka Bundeslige. Nakon što su se dva kluba krajem travnja dogovorili oko realizacije transfera, u igru se umiješao i Putin.

"On je bio apsolutno zaljubljen u Manuela, pravi pravcati Neuerov fan. On (Putin, op.a.) me je zamolio da učinim sve što je moguće da Manuela zadržimo", izjavio je šef Nadzornog odbora Schalkea 04 Clemens Tönnies u intervjuu za SportBild.

On je već odavno u vrlo tijesnom kontaktu s Putinom - Schalkeov glavni sponzor je Gazprom.

No, odgovorne osobe u klubu iz Gelsenkirchena Putinova "molba" očito nije impresionirala. Iako su oni doista razmišljali o zabrani transfera (Neuer je u Schalkeu imao ugovor do lipnja 2012.) menadžeri "kraljevsko-plavih" bili su spremni na suradnju s Bayernom.

Schalke naime ima ogromne dugove, svaki euro je dobrodošao u sanaciji klupske kase. A na transferu mladog vratara Schalkea i njemačke reprezentacije, klub iz Ruhrske oblasti zaradio je otprilike 20 milijuna eura.

"Putin zaljubljen u Neuera"

"U slučaju Manuela kod transfera se nije radilo samo o novcu, to smo morali prihvatiti. On je htio u Bayern, on jednostavno ima dobar karakter i htio je napredovati u karijeri", priča Tönnies.

Šefa Nadzornog odbora danas najviše zabrinjava ponašanje dijela Schalkeovih navijača koji u Neueru odjednom vidi - neprijatelja. Oni su se na nedavnom gostovanju Bayerna u Veltins Areni agresivno (ali samo verbalno) obrušili na Neuera, neki su svog dojučerašnjeg ljubimca nazvala "Judom".

Tönniesova "ispovijed" SportBildu ipak nije posve iskrena. Poduzetnik (vlasnik je najveće mesare u Njemačkoj) kao da je zaboravio da je upravo on, zajedno s Putinovom pomoći, htio zadržati Neuera u Schalkeu.

I to nakon što je u proljeće ove godine postalo izvjesno da će Gazprom potpisati novi sponzorski ugovor s klubom težak 80 milijuna eura, odnosno nakon što je bilo jasno da će Schalke u Ligi prvaka 2010./2011. zaraditi oko 50 milijuna eura

Schalkeovi menadžeri Neueru su ponudili osjetnu povišicu plaće. Spominjala se brojka od 28 milijuna eura za četiri sezone. "Neuer je Putinov prijatelj", hvalio se tada Tönnies, nakon što se u Moskvi sastao s čelnicima Gazproma.

To je državni koncern, ujedno i sponzor nekolicine sportskih klubova (npr. Zenita iz Putinovog rodnog grada St. Peterburga).

Tko kontrolira Gazprom?

Putin, to je javna tajna, izravno kontrolira Gazprom. Teško je povjerovati da šefovi Gazproma prije donošenja važnijih odluka o investicijama za mišljenje ne upitaju aktualnog ruskog premijera.

U njemačkim medijima je uzgred angažman Gazproma u Schalkeu shvaćen kao pokušaj poboljšavanja imidža ruskog koncerna i samog Putina - o njima se na Zapadu ne piše baš često u pozitivnom kontekstu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika