26.10.2011. / 17:49

Autor: Hina

U anketama vode Janšina, Jankovićeva i Virantova stranka

Slovenski mediji objavili su u srijedu dvije predizborne ankete prema kojima bi najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca mogle osvojiti jedna stara i dvije novoosnovane stranke.

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski mediji objavili su u srijedu dvije predizborne ankete prema kojima bi najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca mogle osvojiti jedna stara i dvije novoosnovane stranke.

Vođe svih triju stranaka, Janez Janša, Zoran Janković i Gregor Virant otvoreno su najavili ambicije sastavljanja nove vlade, s tim da Janša kao vođa desnog centra želi vladu sa što manje stranaka kako bi bila što operativnija, Janković dopušta široko koalicijsko povezivanje poslije izbora, ali bez Janšine stranke, dok "centristički" Virant dopušta suradnju s desnicom, ali i s ljevicom.

Prema telefonskoj anketi mariborskog dnevnog lista "Večer", Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša na izborima bi osvojila 18,8 posto glasova kad bi izbori bili već sljedeće nedjelje. Stranka Građanska lista Gregora Viranta dobila bi 11,2, a stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića 6,7 posto. Prema anketi, trećina birača još ne zna kome bi dala svoj glas.

Prema telefonskoj anketi agencije za istraživanje javnog mnijenja Mediana, Virantova stranka je vodeća sa 17,2 posto, Janšina bi dobila 16,5 posto, a Jankovićeva 12,5 posto glasova, dok oko 20 posto ispitanika odgovara da se još nije odlučilo ili da ne žele reći za koga će glasovati.

Obje su ankete provedene prošli tjedan. Uzorak ispitanika nije naveden.

Prema obje ankete, siguran ulazak u parlament može očekivati i stranka Socijalnih demokrata (SD) koje i na ovim izborima vodi dosadašnji predsjednik vlade Borut Pahor, dok se većina ostalih stranaka nalazi na rubu ili ispod 4-postotnog praga za ulazak u parlament.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika