26.10.2011. / 19:12

Autor: Hina

Uhićen bivši direktor Goldman Sachsa

Bivši direktor Goldman Sachsa Rajat Gupta uhićen je u srijedu pod optužbom za trgovanje po povlaštenim informacijama i on je najugledniji korporativni čelnik koji je optužen u operaciji FBI-a protiv te vrste korupcije.

Rajat Gupta je bio na čelu Goldman SachsaRajat Gupta je bio na čelu Goldman SachsaBivši direktor Goldman Sachsa Rajat Gupta uhićen je u srijedu pod optužbom za trgovanje po povlaštenim informacijama i on je najugledniji korporativni čelnik koji je optužen u operaciji FBI-a protiv te vrste korupcije.

FBI je priopćio da se Gupta (62) predao agentima u svom domu u Connecticutu te da je prevezen u ured FBI-a u New Yorku gdje je službeno uhićen pod optužbom povezanom sa slučajem njegovog prijatelja Raja Rajaratnama, milijardera koji je bio na čelu hedge fonda. Gupta je optužen je da je Rajaratnamu odao povjerlhjive informacije o Goldman Sachsu i Procter and Gambleu.

Guptin odvjetnik optužbe je nazvao potpuno neutemeljenima.

Rajaratnam, koji se našao u središtu jednog od najvećih slučajeva burzovnog trgovanja po povlaštenim informacijama u povijesti, osuđen je na 11 godina zatvora ovoga mjeseca.

To je najdulja zatvorska kazna u povijesti burzovnog trgovanja po povlaštenim informacijama koja je kulminacija višegodišnjeg savezne istrage o korupciji na burzi dionica. Rajaratnamov slučaj otkrio je tamnu stranu poslovanja hedge fondova, u koju se dugo sumnjalo.

Rajaratnam, koji je vodio fond Galleon Management, u svibnju je proglašen krivim po 14 točaka optužnice za urotu i prijevaru s vrijednosnim papirima zbog ilegalne uporabe povlaštenih informacija u trgovini dionicama, uključujući dionice Goldman Sachsa, Googlea, Hiltona i Intela. Trgovanjem je ostvaren profit ili izbjegnut gubitak od 72 milijuna dolara, procijenilo je tužiteljstvo.

Vezane vijesti

Bankarska avet nad Europom

Bankarska avet nad Europom

Američka pravnica, književnica i predsjednica Instituta za javno bankarstvo Ellen Brown u članku za Truthout piše o kobnom financijskom udaru bivših… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 27.10.11. 07:34

Jedan, jedini, vrhovni gazda svijeta, GS!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika