26.10.2011. / 23:26

Autor: Hina

Čelnici EU-a dogovorili dokapitalizaciju banaka

Čelnici Europske unije postigli su u srijedu navečer dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem će one do 30. lipnja sljedeće godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogućih gubitaka.

Europske banke dobiti će dodatnu financijsku injekcijuEuropske banke dobiti će dodatnu financijsku injekcijuČelnici Europske unije postigli su u srijedu navečer dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem će one do 30. lipnja sljedeće godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogućih gubitaka.

Dogovor je postignut na summitu čelnika svih 27 zemalja članica EU-a koji je završen u srijedu navečer, nakon kojeg je 17 čelnika eurozone nastavilo svoj summit.

Do novog kapitala banke bi trebale doći sljedećim redoslijedom: najprije bi same trebala pokušati naći taj novac na financijskom tržištu, ako to ne uspije onda se obraćaju vladama u svojim državama, a zadnja je mogućnost obraćanja europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

Zemlje EU-a su se u srpnju dogovorile da pojačaju otpornost banaka i propisale da banke moraju u rezervi imati sedam posto vlastitih sredstava visoke kvalitete do 2019. godine. Međutim, sada se traži devet posto i to ubrzano jer je potrebno osigurati da banke prežive gubitke na grčkim obveznicama.

U izjavi koju su prihvatili čelnici na summitu kaže se da postoji "široki dogovor" o potrebi udjela kapitala najviše kvalitete u visini od devet posto (Core Tier 1). To se treba postići do 30. lipnja 2012. godine.

Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu.

"Mjere za povratak povjerenja u bankarski sektor nužne su i hitno potrebne", kaže se u izjavi čelnika. One trebaju osigurati srednjoročno financiranje banaka kako bi se izbjegao kreditni slom i sačuvao dotok kredita realnom gospodarstvu.

U izjavi se ne spominje iznos u kojem bi se banke trebale dokapitalizirati, dok se neslužbeno govori da je riječ o 108 milijardi eura.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika