27.10.2011. / 09:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Bankari jedva pristali

Prepolovljena grčka agonija

Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura

ArhivaArhivaBanke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro.

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. "Postigli smo cjeloviti dogovor", izjavio je Van Rompuy.

Najtežio dio pregovora bio je s predstavnicima banaka koje su Grčkoj posudile novac. U pregovore s bankama izravno su se uključili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, zajedno sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde i predsjednikom euroskupine Jean-Claude Junckerom.

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.

Čelnici eurozone postigli su dogovor i o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilost (EFSF), koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone. Čelnici eurozone pozdravili su najavu talijanske vlade da će donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju.

Također su dogovorene i mjere kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, za što će trebati i mijenjati Ugovor o EU-u. Dogovor o dokapitalizaciji banaka također je dio paketa koji bi trebao označiti obuzdavanje dužničke krize u eurozoni.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.10.11. 09:49

Uzalud veselje! Na scenu stupaju ostale zemlje u dugovima. Te rupe se ne mogu popuniti nikako. sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika