28.10.2011. / 10:43

Autor: Hina , Nacional.hr

ODGOĐENO SUĐENJE SANADERU

Rečeno mi je da idem u bolnicu

Sudac Turudić upitao je Gašparovića koliko je vremena potrebno da se obavi koronografija, na što je ovaj odgovorio kako to ovisi od osobe do osobe, ali da se tijekom postupka po potrebi mogu proširiti krvne žile što smanjuje rizik za akutni koronarni incident

Foto: T. SmoljanovićFoto: T. Smoljanović10:20 - Sudac Turudić odgodio je raspravu do 3. studenog zbog Sanaderova zdravstvenog stanja.

10:15 - Sudac Turudić upitao je Gašparovića koliko je vremena potrebno da se obavi koronografija, na što je ovaj odgovorio kako to ovisi od osobe do osobe, ali da se tijekom postupka po potrebi mogu proširiti krvne žile što smanjuje rizik za akutni koronarni incident.

Inače, Sanaderu je jutros tlak bio nešto povišen i iznosio je 140/90.

10:05 - Glavna riječ dana je stalnom sudskom vještaku Vladimiru Gašparoviću koji je iznio svoje mišljenje o Sanaderovom zdravstvenom stanju.

'Popustilo Sanaderovo zdravstveno stanje'

Istaknuo je kako je dobio papirologiju koja pokazuje kako je Sanader jučer bio na kardiologiji na Rebru gdje mu je utvrđen nepravilan rad srca. Istaknuo je kako je liječnik na Rebru savjetovao da se učini koronarografija prije početka sudske rasprave. Također, dodao je kako i on smatra da bi trebalo obaviti koronografiju.

Na pitanje suca smatra li da je Sanader sposoban prisustvovati raspravi Gašparović je rekao kako smatra da nije.

9:55 - Nakon službenog otvaranja rasprave sudac Turudić upitao je Sanadera o njegovom zdravstvenom stanju. Sanader je potvrdio da se ne osjeća dobro, da ima kardioloških problema te je tražio da ga pregleda liječnik.

"Želim se ispričati što sam ovako obučen. Rečeno mi je da idem u bolnicu. Inače bih došao u odijelu", rekao je Sanader sucu.

Ispričao je kao osjeća pritisak u prsima te ima visok tlak. Na pitanje suca osjeća li se sposobnim prisustvovati raspravi, Sanader je odgovorio kako će prihvatiti stav sudsko-medicinskih vještaka jer se i inače ponaša kako mu kažu liječnici i odvjetnici.

9:50 - Sanader je po prvi put stao pred hrvatske novinare od uhićenja u Austriji u prosincu prošle godine. Umjesto dostad uobičajenih odijela i kravata, bivši se premijer ovoga puta pojavio u ležernijem izdanju - tamnom puloveru i jednostavnim hlačama. Još uvijek koristi štaku.

Nakon što se smjestio na optuženičku klupu, sudac Ivan Turudić zahvalio je na suradnji fotoreporterima i snimateljima i uputio ih da izađu iz sudnice.

9:45 - U sudnicu su ušli odvjetnici i članovi sudskog vijeća. Očekuje se da bi suđenje trebalo početi svaki čas.

9:40 - Iako je suđenje bilo najavljeno za 9:30 zbog jakih mjera osiguranja velik broj zainteresiranih novinara nije uspio na vrijeme ući u sudnicu. Prema posljednjim informacijama sudnica je i dalje poluprazna i čeka se početak suđenja. Iako su među akreditiranim novinarima i predstavnici BBC-a te Reutersa, sud je zabranio prijenos uživo.

Bivši premijer Ivo Sanader stigao je pod policijskom pratnjom oko 9,10 sati na zagrebački Županijski sud, gdje će sjesti na optuženičku klupu u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za milijunsku korupciju optužen za ratno profiterstvo.

Sanader je oko 8.50 sati krenuo je iz Remetinca prema sudu gdje ga čeka njegov odvjetnički tim Jadranka Sloković, Goran Suić i Čedo Prodanović.

Prvi kazneni postupak

Riječ je o prvome kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja na koje će bivši premijer biti doveden iz zatvora u Remetincu u kojem je od sredine srpnja.

Suđenje Sanaderu, dosad najviše rangiranom hrvatskom političaru optuženom za korupciju, trebalo bi početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji zbog koje bi se, ako se dokaže, mogao suočiti s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

S gnjušanjem

Od optužbe da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj Sanadera brani tročlani braniteljski tim u kojem su zagrebački odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Sanader se dosad u svim antikorupcijskim istragama pokrenutim protiv njega branio da je nevin, pa tako i u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke. Optužbu da je ratni profiter "s gnušanjem" je odbacio pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu.

Očekuje se da će isto učiniti i u petak u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu. Obranu može iznijeti na početku dokaznog postupka, no uobičajeno je i vrlo vjerojatno da će to učiniti tek na kraju.

Na suđenju Sanaderu bit će ispitano 19 svjedoka USKOK-a, a među prvima negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić, koji je u vrijeme uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

Postupak neće trajati dugo?

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav SmoljanovićSud je kao dokaz prihvatio i dokumentaciju Hypo banke koju su dostavile austrijske vlasti.

Optužbu će zastupati zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš koja je bila tužiteljica u mnogim antikorupcijskim aferama kao što su "Indeks", "Podravka" i "Fimi medija". U lipnju ove godine od Međunarodnog udruženja tužitelja dobila je nagradu za tužiteljicu godine.

Uoči prvog suđenja Sanaderu ona je ocijenila kako - s obzirom na dokumentaciju - postupak ne bi trebao trajati dugo, ali, dodala je, to će ponajprije ovisiti o svjedocima.

3,6 milijuna kuna

O prijedlozima obrane, koje Sanaderovi branitelji zasad nisu željeli otkriti, sud bi trebao odlučiti tijekom postupka koji će u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu voditi sudac Ivan Turudić, koji je i obnašatelj dužnosti predsjednika Županijskog suda i predsjednik njegova "uskočkog" odjela.

Bivšeg premijera USKOK tereti da je zloporabio položaj i ovlasti 1994. i 1995., kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i iznimno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

U USKOK-u tvrde da se Sanader dogovorio o proviziji od sedam milijuna austrijskih šilinga, to jest 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

Mnoštvo afera

Prvo suđenje bivšem premijeru, bivšem predsjedniku HDZ-a i, kako se otkrilo uoči suđenja, pričuvnom pukovniku Hrvatske vojske poklopit će se s kampanjom za parlamentarne izbore 4. prosinca.

Sanader je Hrvatskoj izručen 18. srpnja, dvije godine pošto se bez uvjerljivog objašnjenja povukao s premijerske dužnosti u prvoj polovici drugog mandata.

Od tada se premijera sve češće počelo dovoditi u vezu s korupcijskim aferama, što je krajem prošle godine rezultiralo pokretanjem prve istrage protiv njega u slučaju Fimi medije, nakon čega je pobjegao u Austriju, gdje je nakon uhićenja sedam mjeseci čekao izručenje Hrvatskoj. U međuvremenu je USKOK pokrenuo još nekoliko antikorupcijskih istraga protiv njega, od kojih su dvije završene podizanjem optužnica. Naime, osim za ratno profiterstvo, optužen je i da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

U Hrvatskoj mu je nekoliko puta produžen istražni zatvor, a posljednji put za dodatna dva mjeseca prije nekoliko dana, kad mu je odbijena jamčevina od čak 12,4 milijuna kuna koju su prikupili njegovi prijatelji i bivše stranačke kolege jer je njemu blokirana imovina.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
26/10/11

eezy, 28.10.11. 10:44

A, da mi njega bajonetom prije nego se usudi da umre prirodnom smrcu???


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.10.11. 11:39

eto junačine Sanadera nije kriv, ali ne može se braniti, skriva se u bolnici, kao Ratko Mladic, ili Branimir Glavaš. svi su isti kada ih se stisne, plaču kao mala djeca.
Da li je netko pitao radnice i radnike Đakovštine koji je njima tlak? Ili bilo koje druge radnike koje je Sanaderova banda sredila?
Što god da bilo sa Sanaderom, njegova saborska plača, a potom saborska mirovina ide. Neki rade plaču ne dobivaju, drugi ne rade ali plača i mirovina dolaze.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 28.10.11. 12:02

Ne napadajte nedužna čovjeka bez razloga jer će njegovi jad i bol preći na vas. To je čovjek kojem treba više nego ostalima zato je i uzimao što je mogao, što je bilo njegovo, a još češće što nije. Ali da se razumjemo; to nije neka pohlepa, nepravda ili slično na što se vi ljevičarski paraziti pozivate to je jednostavno predodređenost pod kojom se nema šanse biranja. Dakle to je misija, poslanje, a ne neko samo za vas rezervirano u kojem jeste i ostajete, sranje.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
3/12/10

Yoda, 28.10.11. 12:28

@MarioBosnjak, debilu hadezeovski, na tebe je već odavno sve prešlo, i bol i jad...
Oni koji podržavaju kriminalce i sami su kriminalci, a tvoj adz će završiti u ropotarnici povijesti. Uskoro...


registracija
2/6/11

stereo, 28.10.11. 12:43

Ovako ljudski gledano na što se taj čovijek srozao, nema one lepršavosti i bahatosti. Zaslužio je doživotnu 100 %.


registracija
14/11/07

laufer, 28.10.11. 13:15

Pravilo: što veći "heroj" i "domoljub" to veća kukavica kada treba stati iza svojih (ne)djela.
Dok su harali ovom zemljom, ni vrag im nije falio.
A kada treba podvući crtu, odjednom "bolesni", "politički progonjeni"...

Sjetimo se samo Glavaša i njegovih cirkusarija...


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.11. 13:26

bože, marijo, dogovorili smo da ne preskačeš tablete.


registracija
11/12/07

time, 28.10.11. 15:59

Da je i malo poštenoga u ovom sudjenju onda bi prvo Turudić sam trebao tražiti da ga izuzmu iz ovog slučaja i odrede drugog suca jer znamo da je upravo Sanader postavio Turudića na Županijski sud i da je otjerao Vesnu Škare-Ožbolt zato što nije prihvatila da Turudić postane predsjednik Županijskog. I sada mu taj isti Turudić sudi-koja farsa...


registracija
25/6/10

vidra, 28.10.11. 17:21

E;moj Sanaderu, pravo Pašalič reče da nisi toliko pametan a upustio si se u tako nešto. Trebao si raditi kao pametni Pašalić, jer iza njega nije ostalo repova za Bajića.


registracija
26/11/09

CH2710, 28.10.11. 17:49

Tlak 140/90 NIJE povišen, nego se smatra za normalan. A i da je malo povišen to je samo zbog uzbuđenja... no... sasvim sigurno se ne radi o bolesti, nego o GLUMATANJU... koje Moreplovcu nije niti malo strano.

S druge strane sam uvjeren, u stvari siguran, da je ta bitanga podmitila "doktora" kako bi mu atestirao probleme sa srcem.

Fuj... smrad smrdljivi... bolje si zovi svoju slavnu Biserku-Brigadirku... bit će vam lakše zajedno.


registracija
26/11/09

CH2710, 28.10.11. 17:55

.
MarioBosnjak, 28.10.11. 12:02
------------------

Koje li si ti vjerski i intelektualno zatucano stvorenje... zbog takvih kao ti, koji grčevito zavijate za ovim pljačkašima iz HDZ-a, i dalje ih uporno podržavate, hrvatima i ide kako ide.

Molim te, da se u vlastitom interesu ne glupiraš još više... a to će ti najbolje poći za rukom ako se opet vratiš tamo odakle si ispuzao i nekim čudom se dokopao tipkovnice.


registracija
26/11/09

CH2710, 28.10.11. 18:02

eezy, 28.10.11. 10:44

A, da mi njega bajonetom prije nego se usudi da umre prirodnom smrcu???

--------------------------------------------------------------------------------

Ne boj se... nije taj bolestan i neće tako brzo riknuti... tip glumata kao i uvijek do sada.

Vrlo vjerojatno je sve to iscenirano s ostalim KRADEZENJARAMA (Kosor, Polančec, Jarnjak... ma kompletna bagra)... u smislu toga, da on neće opterećivati njih, a za uzvrat će dobiti neku lakrdiju od kaznice.

Neće me uopće začuditi, ako jednog dana razglase da je krepao, onda će zakopati PRAZAN sanduk ili neku lutku nalik njemu, a ovaj smrad će s krivim identitetom uživati i dalje na Malo Vitra, po Americi itd... love se sigurno ima do krova i preko toga.


registracija
6/7/11

mariandr, 28.10.11. 20:34

200 godina - za svaki slućaj da neko ne izmisli neki eliksir...


registracija
6/7/11

mariandr, 28.10.11. 20:37

tlak 140/90 visok ? Pa kaj su oi na sudu ludi ? Kaj je onda normalno ?


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 08:11

nisam iznenadena, kako se veliki i hrabri domoljubi ponasaju kad je njihovo dupe u pitanju......ali su zato jako hrabri kad imaju moc......film star vec 20-etak godina....samo sto su drugi glumci


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika