27.10.2011. / 10:29

Autor: Nacional.hr

Gadafijev linč ne služi nikome na čast

Komentirajući tek usvojeni Zakon o ništetnosti, Mesić je kazao kako je on potpuno suvišan i štetan u kontekstu bilateralnih odnosa, ali i u kontekstu skorog potpisivanja pristupnog ugovora s EU. "S druge strane, braniteljima koji su se nevini našli na optužnicama iz početka rata ne pruža nikakvu zaštitu", rekao je

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić govorio je u intervjuu za tportal o trenutno vrućim unutarnjopoltičkim i vanjskopolitičkim temama.

"Budućnost Libije krajnje je neizvjesna imajući u vidu plemensku podijeljenost, činjenicu da je zemlja puna oružja, kao i to da sadašnje vodstvo jedva uspijeva prikriti podjele koje u njemu vladaju. A što se tiče ubojstva pukovnika Gadafija i jednoga njegovoga sina, mislim da ne služi na čast ni onima koji su to izvršili, ni njihovim nalogodavcima ma gdje i ma tko oni bili", rekao je o nastavku libijske revolucije i ubojstvu libijskog tiranina.

"U svim arapskim zemljama u kojima je došlo do promjene vlasti, poticaj je bio socijalni bunt koji je izbio u jednome ili nekoliko gradova i koji u samome početku nije uživao podršku većine. No vještim manipuliranjem kroz medije i društvene mreže stvoren je dojam kao da je taj bunt izraz nezadovoljstva i volje goleme većine pa mu je onda pružena i manje ili više otvorena podrška iz inozemstva. Vojne uprave možda su bile nužna, nezaobilazna prijelazna faza, ali kako će cijeli taj projekt, jer duboko sam uvjeren u to da je riječ o projektu, završiti. Ne bih se usudio prognozirati", kazao je o Arapskom proljeću.

"Nikakva svjetska vlada nije nam potrebna, ako se vratimo na riječima, ali i u praksi, načelima iz Povelje Ujedinjenih naroda i ako Svjetskoj organizaciji dopustimo da na međunarodnoj sceni igra onu ulogu koju su joj njezini osnivači i namijenili", jasan je bio bivši predsjednik o inicijativi Pape Benedikta XVI.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije nisu onakvi kakvi bi mogli biti i kakvi bi, što je još važnije, trebali biti", odgovorio je na novinarsko pitanje o hrvatsko-srpskim odnosima.

Komentirajući tek usvojeni Zakon o ništetnosti, Mesić je kazao kako je on potpuno suvišan i štetan u kontekstu bilateralnih odnosa, ali i u kontekstu skorog potpisivanja pristupnog ugovora s EU. "S druge strane, braniteljima koji su se nevini našli na optužnicama iz početka rata ne pruža nikakvu zaštitu", rekao je Mesić.

"Pitanje Kosova, kao što sam uvijek govorio, trebalo je i može se riješiti samo pregovorima i kompromisima", njegovo je mišljenje o krizi na Kosovu.

"Nije nimalo neobično što zemlja kojoj predstoje parlamentarni izbori oklijeva s imenovanjem novih veleposlanika, odnosno odgađa njihovo imenovanje", komentirao je Mesić nepostojanje hrvatskog veleposlanika u SAD-u, dodavši kako je to štetno.

"Kriza eurozone samo je jedan od simptoma opće krize neoliberalnog modela", njegov je odgovor na novinarsko pitanje o dužničkoj krizi.

Bivši se predsjednik osvrnuo i na prosvjede na Wall Streetu te diljem svijeta. "To je predvidivi izraz nemoćnoga, ali samo na prvi pogled. Prosvjeda protiv sustava koji je zaboravio čovjeka, odnosno koji ga je učinio svojim objektom da ne kažem zarobljenikom. U Hrvatskoj očito se još nije formirala kritična masa dovoljna da i ovdje imamo reprizu onoga što se već događa širom svijeta", kazao je.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
18/10/11

test111, 27.10.11. 11:37

nadam se da će zavšiti ko' Gadafi,


registracija
17/12/10

zmaj, 27.10.11. 11:58

Tako je Stjepane, reci stoci krvožednoj, koja uopće ne rezonira na način na koji bi trebala ovo sve što se dogaša, nevezano za pukovnika, ovdje mislim na javnost, ne na one kaubojske ubojice anglo-američke!!! Pa kreteni moji domaći, sutra će se nama slična stvar dogoditi, (neće, nas vole) dužni smo 40 mlrd €+, onaj tko misli da će se to vratiti je najobičniji degenerik koji uopće ne pojmi koji ga svijet okružuje!!! Grčka prodala banke, telekomunikacije, luke, šta ćemo mi prodati!!! Debili moji domaći likujte nad Gadafijevom smti!!! ŽIVIO POKRET NESVRSTANIH, jedina svijetla točka u cijeloj novijoj ljudskoj povijesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
7/3/11

medjimurec, 27.10.11. 12:27

Nazalost ali potpuno je u PRAVU ovaj puta!


registracija
2/6/11

stereo, 27.10.11. 13:32

Tiranina, da na žalost svi oni koji su dosta napravili za svoje narode sada su tirani po sili zakona jačega.
Čudim se ovom novinaru koji je to napisao, pa imao je mogućnosti saznati više o tim tzv 'tiranima'.
Mogu samo reći da mi je baš žao što nisu bili takovi kao ih opisuju i što im 'prišivaju', no dobro glavno da se oblizuju tuđi 'šupkovi' do ekstremnog sjaja.
Da jasno mi je test111 ti si očito balavander čiji otac nije pokopčao život onako kako bi trebalo pa je sve životne frustracije prenesao na slijedeće pokoljenje. To je upravo ono što će nas ili neke druge pokopati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika