27.10.2011. / 17:06

Autor: Hina

HDZ-u prijeti novčana kazna do osam milijuna kuna, ali ne i ukidanje

Antikorupcijska istraga u slučaju Fimi media, zbog koje je na udar USKOK-a došao i HDZ kao pravna osoba, pokrenuta je prije gotovo godinu i pol i do sada je u njoj bilo 17 osumnjičenih, a mediji nagađaju da je ovih dana proširena na još nekolicinu bivših članova i dužnosnika stranke kojoj prijeti do osam milijuna kuna kazne dokažu li se sumnje o stranačkom crnom fondu.

HDZ neće nestati, ali bi mogao biti novčano kažnjenHDZ neće nestati, ali bi mogao biti novčano kažnjenAntikorupcijska istraga u slučaju Fimi media, zbog koje je na udar USKOK-a došao i HDZ kao pravna osoba, pokrenuta je prije gotovo godinu i pol i do sada je u njoj bilo 17 osumnjičenih, a mediji nagađaju da je ovih dana proširena na još nekolicinu bivših članova i dužnosnika stranke kojoj prijeti do osam milijuna kuna kazne dokažu li se sumnje o stranačkom crnom fondu.

U USKOK-u i dalje o svemu šute, a ni od suca istrage koji nadzire USKOK-ovu istragu u slučaju Fimi media Krešimira Devčića ne može se ništa doznati.

"Istraga je tajna i o njoj ne možemo govoriti", kazao je Devčić za Hinu, ne želeći komentirati ni najnovija medijska nagađanja da je USKOK, uz proširenje istrage na HDZ kao pravnu osobu, od suda zatražio i blokiranje računa i imovine te stranke kako bi se osigurala sredstva za naknadu štete državi ako se dokažu nezakonitosti.

"Riječ je o tajnim istražnim radnjama i o njima također ne mogu govoriti", kazao je sudac koji već godinu i pol nadzire USKOK-ovu istragu o navodnu izvlačenju novca iz državnih poduzeća i agencija te ministarstava preko tvrtke Fimi medije, po kojoj je afera i dobila ime.

Dokaže li se krivnja, HDZ bi mogao biti novčano kažnjen do najviše osam milijuna kuna, a postoji i mogućnost da se imovinsko-pravnim zahtjevom stranci oduzme nezakonito stečena materijalna korist. Odluku o visini donosi sud.

Ukidanje HDZ-a nije moguće jer su političke stranke i jedinice lokalne i područne samouprave zakonom o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela izuzete od takve sankcije koja je predviđena za ostale pravne osobe.

HDZ je jučer, prije nego se doznalo za pokretanje istrage protiv te stranke, odbacio nagađanja da će DORH tražiti blokadu imovine, ocjenivši to neistinitim i proizvoljnim nagađanjima te smišljenim i zlonamjernim manipuliranjem javnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.10.11. 18:37

To je bakšiš za HDZ.


registracija
17/6/05

torpedo, 28.10.11. 07:50

Ako sam dobro shvatio, HDZ ce morati vratit otudjeni novac plus platit kaznu od 8 mil kuna?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika