27.10.2011. / 17:48

Autor: Deutsche Welle

Bruxelles očekuje "korektnu" istragu protiv HDZ-a

U vezi s pokretanjem USKOK-ove istrage protiv HDZ-a u Bruxellesu poručuju da se to ne smije zloupotrebljavati u predizbornoj kampanji. I ne vjeruju da su se druge stranke ponašale puno drukčije od HDZ-a.

Hannes SwobodaHannes SwobodaIzvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu, austrijski socijaldemokratski zastupnik, Hannes Swoboda smatra da i u «trenucima kada se vodi istraga protiv nekoliko članova HDZ-a Hrvatska mora pokazati i dokazati da se istrage provode korektno».

Swoboda je naglasio kako je osobno uvijek bio protiv preuranjene presude, te da sudovi, državno tužiteljstvo i sva pravosudna tijela moraju djelovati otvoreno i slobodno. Swoboda ukazuje da sudovi moraju djelovati bez pritiska s bilo koje strane.

Budući da niti istraga nije nova, niti optužbe protiv članova HDZ-a, upitan na koji način najnovija zbivanja mogu utjecati na ishod skorih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Swoboda je odgovorio kako se «nikada ne zna kako će građani Hrvatske odgovoriti i odlučiti na izborima» te «hoće li i na koji način najnovija zbivanja uzeti u obzir pri svojoj odluci kome će dati glas na izborima».

Swoboda : istragu ne smiju koristiti ni pozicija ni opozicija

Istraga se ne smije koristiti niti od strane vlade niti od strane oporbe već se pravosudna tijela moraju ponašati kao i u svakom drugom slučaju i kao da se uskoro ne održavaju izbori, poručio je Swoboda.

U hrvatskim medijima se cijeli slučaj prikazuje kao da se radi o postupku protiv cijele stranke, a ne protiv nekolicine vodećih ljudi u HDZ-u. No Swoboda poručuje da, bilo da se radi o Mađarskoj ili Ukrajini ili sada o Hrvatskoj, «mi u Europskom parlamentu smo protiv svake vrste političkog pravosuđa». Osim toga, ističe Swoboda, «ne radi se o cijeloj stranci, jer postoje mnogi suradnici i članovi stranke koji se korektno ponašaju». Austrijski zastupnik smatra da se ovdje radi o pojedincima čak i ako se radi o osobama koje su imale vodeće dužnosti u stranci. «Od pravosuđa očekujem da djeluje i da preispita sve one osobe koje su se ogriješile.» No kako će na kraju građani zaključiti, radi li se o stranci koja u svojim strukturama ima pogreške i zbog toga ne uživa povjerenje ili možda ipak uživa povjerenje građana - sve to je zadaća samih građana, odlučiti na skorim izborima. «Jedno je odluka sudova, a drugo odluka birača. Jedno je pravosudna, a drugo politička odluka», upozorava Swoboda koji je dodao kako «drži hrvatske birače dovoljno zrelim da će povući svoje zaključke iz istraga odnosno presuda».

U slučaju presude Swoboda očekuje političke posljedice

Jadranka Kosor kao predsjednica Vlade ali i šefica HDZ-a nalazi se u vrlo teškoj situaciji, premda se protiv nje ne vodi nikakav istražni postupak. Ipak, upitao sam izvjestitelja za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu, koje odluke i poteze očekuje od premijerke Kosor u ovom predizbornom vremenu.

«To je odluka koju mora ona donijeti, ali u načelu sam da osobe koje su se pogrešno ponašale, ogriješile o zakone ili prekršile pravila, da takve osobe snose posljedice. No polazim od toga da će se najprije pričekati, što će donijeti istrage i što će se dogoditi u sudskim procesima, jer pravna osnova za takve odluke je naravno zaključeni sudski postupak», mišljenja je dopredsjednik europskih socijalista i socijaldemokrata.

Vrijedi kao i uvijek presumpcija nevinosti

U kojoj mjeri će Jadranka Kosor imati političke posljedice nakon cijelog slučaja? To je za austrijskog europskog parlamentarca pitanje unutarnje politike i pitanje hrvatskih birača. Na koncu Hannes Swoboda je poručio: «Europska unija i ja osobno kao izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu držimo se zakona kao i sudske odluke. To je odlučujuće, jer ako dođe do presude, samo po sebi je razumljivo, da je poželjno da se povuku i političke posljedice, ali do presude vrijedi presumpcija nevinosti.»

O postupku i istragama koji se vode protiv nekoliko vodećih članova HDZ-a, njemačka konzervativna zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack ima nešto drukčiji pristup. Ona smatra da činjenica da se jedna stranka, a u ovom slučaju HDZ, nalazi pred sudom zbog financiranja stranke, nije ništa novo u svim demokratskim državama. U Njemačkoj se to dogodilo većini političkih stranaka, tvrdi Pack i zbog toga cijeli slučaj je povezan sa zakonima o financiranju stranaka. Takvi zakoni moraju postojati i moraju točno odrediti pravila financiranja kojih se stranke moraju pridržavati. Pack nije upoznata s detaljima u Hrvatskoj, ali smatra da se HDZ ne nalazi u posebnim poteškoćama.

Pack : Slučaj HDZ-a nije jedini

Ona je izrazila uvjerenje da «aktualni slučaj s HDZ-om nije jedini». Pack je sigurna da će se nakon predizborne kampanje ista stvar dogoditi i drugim strankama u Hrvatskoj. Njemačka zastupnica nastavlja da «ne može zamisliti da su se druge stranke u Hrvatskoj bitno drukčije ponašale od HDZ-a». Upravo zbog toga ona ukazuje da se «cijeli slučaj ne bi trebalo razglašavati na sva zvona». Ona traži pridržavanje pravila i zakona o financiranju stranaka. «Ako se stranke toga ne pridržavaju, tada moraju vratiti novac.» To se u Njemačkoj dogodilo vrlo često. Pack smatra da «buka koja je nastala oko ovog slučaja je vrlo snažna predizborna galama».

Iz Europske komisije bez komentara

Iz Europske komisije su na upit odgovorili da ne komentiraju pojedinačne slučajeve, ali su dodali da je u pristupnim pregovorima s Hrvatskom Komisija dala posebnu važnost reformama na području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Hrvatska je na tim područjima ostvarila znatan napredak: pravosudni okvir i institucije postoje. Europska je komisija poručila da sada od Hrvatske očekuje da nastavi na tom napretku i da istražna i pravosudna tijela obavljaju svoju dužnost u skladu s njihovim mandatom i u punom poštivanju zakonskih okvira.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.10.11. 18:27

Znači bez žutih i crvenih kartona. Nešto kao sa Gadafijem?


registracija
20/5/09

BXLCRO, 27.10.11. 19:49

A sta se sada na koncu Sanderv prijatelj Swoboda ukljucio u pomaganje "demokrscanskom" HDZu !?
Pa Packerica isto ? Pa koje druge stranke u Hrvatskoj su upletene u to? Pa ta histericna pada s neba? Pa tko je na vlasti i na koji nacin u Hrvatskoj vec 18 godina nego HDZ !? Sad je sve doslo na vidjelo kao " predizborna galama" ! Ma hajde! Bilo je 4 takvih bahatih zataskanih predizbornioh galama! Pa ajde babetino svabska jedna sa Tudjmanovim grosevima ,- ZAVEZI!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika