27.10.2011. / 18:00

Autor: Hina

Vlada zaključkom pozvala DORH na zaštitu državnih interesa u Ini

Hrvatska je vlada danas zaključkom pozvala Državno odvjetništvo RH da, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, pokrene sve potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava hrvatske države u Ini, a s obzirom na pokrenute kaznene postupke vezane za stjecanje vlasničkih i upravljačkih prava u Ini od strane mađarskog MOL-a.

Jadranka KosorJadranka KosorHrvatska je vlada danas zaključkom pozvala Državno odvjetništvo RH da, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, pokrene sve potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava hrvatske države u Ini, a s obzirom na pokrenute kaznene postupke vezane za stjecanje vlasničkih i upravljačkih prava u Ini od strane mađarskog MOL-a.

"Poziva se DORH da sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima poduzme sve potrebne mjere pokretanjem sudskih postupaka i ishođenjem privremenih mjera radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava Republike Hrvatske u Ini, a s obzirom na činjenicu da su pokrenuti određeni kazneni postupci vezani za stjecanje vlasničkih i upravljačkih prava u Ini od strane MOL-a", tekst je vladina zaključka kojeg je pročitala premijerka Jadranka Kosor.

Zaključak se, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, donosi na tragu svih vladinih nastojanja da sačuva strateške interese i razvoj Ine kao nacionalne energetske kompanije.

Donosi se, kaže, i na tragu svega onoga što se događalo u prethodnom razdoblju, o čemu smo izvještavali strateškog partnera (MOL), a u pogledu određenog nezadovoljstva koje smo imali i prema načinu upravljanja, kao i onoga što je posljedica takvog načina upravljanja u Ini i njenom poslovanju.

Na taj način nastavljamo naše aktivnosti oko zaštite nacionalnih interesa u pogledu Ine, poručio je Popijač.

Napominjući kako ima razumijevanja za zaključak, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac rekao je kako smatra da ne smije ostati dvojba da se sumnja da DORH ne radi svoj redoviti posao.

"Nadam se da nema tog razloga da DORH redovito radi svoj posao i da ovo nije inicijativa da DORH počne raditi", rekao je Uzelac.

Premijerka Kosor odgovara kako je zaključak detaljno raspravljen na užem kabinetu vlade i tada nije imao takve dvojbe.

"Iz zaključka je vrlo jasno što vlada traži - pozivamo DORH na određene radnje", kazala je premijerka dodajući da je vlada, sukladno svojim ovlastima, pozvala DORH na određene radnje i da se DORH na to može referirati ili ne mora.

Iz vlade su prvotno bile najavljivane izmjene Zakona o privatizaciji Ine prema kojima nitko u Ini, osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine, a taj je zakonski prijedlog bila poslala i na ocjenu Europskoj komisiji.

Komisija je jučer potvrdila da tako predloženi zakon nije u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

U najavama zakonskih izmjena iz Vlade su obrazlagali da bi one bile predložene na ograničeno vrijeme dok se ne završi sudski proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg Uskok sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi mu, unatoč činjenici da nema većinski vlasnički udjel, omogućio većinska upravljačka prava u Ini i iz nje u posebnu tvrtku izdvojio neprofitabilnu trgovinu prirodnim plinom.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 07:56

citajuci ovaj tekst.....asocirao me na vic iz doba moje mladosti......kad su tri zivotinje poslane u svijer.....i na kraju7 majmun se nije vratio cetiri godine, kad se konacno vratio sta je bio- izabran je u vlast, mandat je trajao cetiri godine......
unaprijed izvinjenje nema usporedbe, samo konstatacija vica.....


registracija
14/7/11

Trinity, 30.10.11. 00:01

Gospoda vladajući, iako na odlasku, još uvijek su "na tragu" nastojanja ..., kako vole reći. Pa tako za sve puste godine koliko vladaju nisu savladali (valjda su na tragu) ni abecedu ustrojstva državne vlasti! Te i dalje "donose zaključke kojima pozivaju DORH na određene radnje"...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika