27.10.2011. / 18:03

Autor: Hina

'Bez jakog sela nema ni opstanka Hrvatske'

Hrvatska seljačka stranka (HSS) predstavila je danas izborni program, utemeljen na obitelji kao osnovi društva, pravednu regionalnom razvoju, turizmu, zaštiti okoliša i jačanju hrvatskog sela.

Josip FriščićJosip FriščićHrvatska seljačka stranka (HSS) predstavila je danas izborni program, utemeljen na obitelji kao osnovi društva, pravednu regionalnom razvoju, turizmu, zaštiti okoliša i jačanju hrvatskog sela.

Program pod nazivom "Pet plus - Pravedni razvoj" predstavili su u Novinarskom domu u Zagrebu predsjednik HSS-a Josip Friščić, potpredsjednici Marijana Petir, Božidar Pankretić i Damir Bajs te članica glavnog odbora Tihana Kraljić.

Zaključeno je kako je HSS za Hrvatsku pravedno i ravnomjerno razvijenih regija očuvanog okoliša, spremnu za ulazak u EU i s administracijom koja će povući maksimalna sredstva iz EU fondova. HSS podupire razvoj poljoprivrede, turizma, ribarstva, malog i srednjeg poduzetništva, kao i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. U programu HSS-a se ističe i obitelj i obiteljske vrijednosti kao temelj snažnog i razvijenog europskog društva.

Friščić je rekao kako je HSS, kao ključna hrvatska stranka s tradicijom dugom 107 godina, osmislio i donio svoj izborni program još u prosincu 2010. te da se danas predstavlja njegov sažetak. Naglasio je da je HSS-ov program prilagođen stvarnosti u kojoj živimo i budućem svjetskom i europskom političkom, gospodarskom i kulturološkom ozračju. HSS-ov program polazi od odgovora na pet ključnih pitanja: tko smo, što smo učinili, što želimo učiniti, kako ćemo to ostvariti i što očekujemo, dodao je.

HSS će se zauzimati za očuvanje i jačanje hrvatskog sela, nastavlja program "Preporod hrvatskog sela" te ne odustaju od ZERP-a. Štiti prirodne resurse Hrvatske poput poljoprivrednog zemljišta, voda, mora i šuma kao strateškog i neotuđivog dobra. Zastupa i ravnomjerni regionalni razvoj s naglaskom na poljoprivredu, ribarstvo, obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo te turizam, rekao je Friščić.

Naglasio je da je HSS umjesto želja projektirao realnu perspektivu putem pet poluga - obitelj kao temelj društva, pravedan razvoj svih hrvatskih regija, turizam na modelima novog razvoja, zaštita okoliša na modelu zelene ekonomije i jačanje hrvatskog sela i očuvanje hrvatskih prirodnih sirovinskih bogatstava.

Predstavljajući petu polugu - jačanje hrvatskog sela i očuvanje hrvatskih prirodnih sirovinskih bogatstava Friščić je naglasio kako je HSS sa samo šest zastupničkih mandata u protekle četiri godine osigurao 14 milijarda kuna za poljoprivredu, selo i ribarstvo, za različite oblike pomoći i opstanak hrvatskog sela i hrvatskog seljaka te da će to biti njihova misija i ubuduće.

Snagu hrvatskog sela jačat ćemo kroz privlačenje novca iz EU fondova, a ne kroz smanjenje poticaja, rekao je.

Poručio je da bez jakog sela i jakih malih mjesta i gradova, nema niti opstanka hrvatskog čovjeka niti opstanka hrvatske države i hrvatskih vrijednosti te da samo pametnom i odgovornom politikom i korištenjem svih prednosti koje nam pruža ulazak u EU, to možemo ostvariti.

Program zaštite obitelji, kao temelja društva i zaštite okoliša po modelu 'zelene ekonomije' predstavila je Marijana Petir. HSS će se i u idućem mandatu zalagati za snaženje obitelji te za istinsko dostojanstvo ljudske osobe. Naglasila je da će i dalje čuvati brak kao zajednicu muškarca i žene te se i protiviti zakonskim rješenjima koja nisu u skladu s našom tradicijom i naravnim, prirodnim zakonima. Vezano uz zaštitu okoliša rekla je kako smo čist i zdrav okoliš naslijedili od naših baka i djedova te je naša obaveza ostaviti ga takvog našim unucima.

Pravedni razvoj svih hrvatskih regija predstavili su Božidar Pankretić i Tihana Kraljić.

Pankretić je istaknuo koliko je važno da svaki dio Hrvatske bude razvijen te da lokalnu upravu treba mijenjati, ali da je se ne smije statistički gledati i tako rezati. Za ustroj i reformu lokalne/regionalne samouprave temeljni kriteriji ne smiju biti fiskalna snaga i broj stanovnika, već učinkovitost da odgovore na potrebe građana, kazao je Pankretić. Dodao je kako je potrebna upravna i fiskalna decentralizacija u kojoj lokalna/regionalna samouprava neće biti samo izvršitelj, već aktivni sudionik po principu "odozdo prema gore".

HSS se zalaže i za fiskalno poravnanje uz regionalizaciju i primjenu indeksa razvijenosti, te ravnomjerni razvoj lokalnih sredina kako bi im omogućili da maksimalno iskoriste ulazak Hrvatske u EU i njezine fondove, kazao je.

Tihana Kraljić rekla je kako će HSS i dalje stvarati uvjete za razvoj poduzetništva i zato planiraju promijeniti porezni sustav – uvesti poreze na imovinu koja ne služi za osobne ili poslovne svrhe, smanjiti poreze za green field investicije i otvaranje novih radnih mjesta, uvesti porez na kapitalne dobitke i ukinuti porez na prodaju motornih vozila.

O tome kako po kriteriju godišnjeg rasta postati druga turistička velesila Europe govorio je Damir Bajs predstavljajući četvrtu polugu - Turizam na modelima novog razvoja.

Istaknuo je kako im je cilj maksimalno produžiti sezonu, učiniti hrvatski turizam zanimljivim i konkurentnim tijekom cijele godine. HSS će sustavno raditi na smanjivanju fiskalnih i parafiskalnih nameta za poslovne subjekte u turizmu, koji nas danas čine nekonkurentnim u odnosu na turističke zemalje Mediterana i u Europe.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.10.11. 18:34

Predlažem da se seljacima podjele utezi za bildanje preko zime. Gdje ćeš jačeg sela.


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.11. 19:10

hajde joža ne seri više. a di je hong kongu selo?


registracija
17/4/11

DONDON, 28.10.11. 08:42

Da ustane Stjepan Radić i vidi tko nosi ime njegove stranke, od stida bi se vratio u grob.


registracija
24/11/09

friz, 28.10.11. 09:09

nadam se da će seljaci drugi puta dobro razmisliti koga će birati.


registracija
7/7/11

gadovi, 28.10.11. 10:12

Sa glupim Frišćem nema nikakvog ni sela ni grada
Mani se ti Friščiću bilo kakvog promišljanja Hrvatske. Što si znao to si otpjevao, što je ostali ovaj narod više nemože trpiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika