27.10.2011. / 18:20

Autor: Hina

Pompeji: Urušio se dio "Diomedove kuće"

U četvrtak se u Pompejima urušio dio "Diomedove kuće", izvijestio je ured za kulturnu baštinu sindikata UIL, neposredno nakon informacije o novčanoj pomoći EU-a u iznosu od 105 milijuna eura namijenjenih za obnovu i restauraciju tog poznatog arheološkog nalazišta u blizini Napulja.

PompejiPompejiU četvrtak se u Pompejima urušio dio "Diomedove kuće", izvijestio je ured za kulturnu baštinu sindikata UIL, neposredno nakon informacije o novčanoj pomoći EU-a u iznosu od 105 milijuna eura namijenjenih za obnovu i restauraciju tog poznatog arheološkog nalazišta u blizini Napulja.

Urušavanje dijela "Diomedove kuće", koja se nalazi u Ulici Consulare, dogodilo se samo nekoliko dana nakon što se urušio dio unutarnjeg zida dug oko četiri metra u području Pompeja poznatom kao Porta Nola.

Najnovije urušavanje u tom drevnom rimskom gradu uništenom u erupciji obližnjeg vulkana Vezuva ukazuje na loše održavanje i nedovoljno ulaganje u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu.

Riječ je o posljednjem u nizu urušavanja antičkih ruševina u Pompejima koje je kulminiralo u studenome prošle godine kad se do temelja srušila "Kuća gladijatora", nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta. Urušavanje je ponovno potaknulo pitanja o očuvanju rimske, antičke baštine u Italiji te o financiranju arheoloških nalazišta.

Točan uzrok urušavanja još se ne zna, no pretpostavlja se da su obilne kiše koje su padale u zadnje vrijeme, strukturu učinile nestabilnom. Stručnjaci su upozorili kako se stručnjaci trude očuvati i posljednje fragmente "Diomedove kuće", no tvrde kako je to nemoguće nakon što je nepopravljiva šteta učinjena.

Iz UIL-a su objavili kako današnje urušavanje u arheološkom nalazištu Pompeji ističe "potrebu što hitnijeg plana sanacije". "U protivnom ćemo se suočiti s ponovnim urušavanjem", upozorili su iz sindikata, a prenosi Ansa. EU je prije nekoliko dana izdvojio 105 miljiuna eura za restauriranje građevina u Pompejima.

Pompeji su rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika