27.10.2011. / 19:23

Autor: Nacional.hr

'Moramo promijeniti ponašanje, inače nećemo izaći iz krize'

Guverner je naglasio kako će rast BDP-a ove godine iznositi tek 0,5 posto, a u sljedećoj jedan posto

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner HNB-a Željko Rohatinski još je jednom apelirao kako je potrebna promjena načina razmišljanja građana Hrvatske. Govoreći na konferenciji "Dan velikih planova", istaknuo je kako društvo još nije shvatilo kako je model po kojem je živjelo do 2008. godine propao.

"Ako ćemo se i dalje ponašati tako da prevladavaju naši kratkoročni interesi, onda nećemo pronaći rješenje za izlaz iz krize", upozorio je Rohatinski te pozvao na jaču suradnju Vlade, banaka i poduzetnika.

Guverner je naglasio kako će rast BDP-a ove godine iznositi tek 0,5 posto, a u sljedećoj jedan posto. No, ističe, kako to nije rezultat aktivnog prilagođavanja gospodarstva vanjskim šokovima, već rezultat digresivne prilagodbe.

Uputio je i kritiku Kukuriku koaliciji koja predlaže smanjivanje doprinosa na plaću. Rekao je kako bi se time stvorio samo još veći minus u državnoj blagajni koji bi se morao nadoknađivati povećanjem PDV-a ili drastičnim smanjivanjem rashoda.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 28.10.11. 08:03

Najbolja je stvar da svi znamo da se rezovi moraju napravit, ali nitko se ne zeli odreci svojih benificija.

Ukoliko se promijene ne naprave na kraju se moze dogoditi da ce nasa djeca i generacije koje dolaze platit za sva sranja koja smo mi dopusili da se dogode.

Cilj drzave je da omoguci pravnu sigurnost te infrastrukturu potrebnu za gospodarsku aktivnost (pod time smatram manje birokratskih prepreka jasne i nedvosmislene zakone, niske poreze i sl) a ne da bude glavni poslodavac u sistemu.


registracija
4/4/11

Bluebird, 28.10.11. 08:11

torpedo
Tak to otprilike bude, a ak nebude, bude ogromni bordel na karaju bude krvi.Nedaj boze.


registracija
17/12/10

zmaj, 28.10.11. 13:27

1. Mi smo u pravoj krizi od '91.!
2. Ova "kriza" od prije 3 i kusur god. koja se pretvorila u recesiju samo je debilni, jadni izgovor za svoju nemoć. Pa koji su to naša izvozni proizvodi pa da možemo reći kako je smanjena potražnja za dotičnim proizvodima uzrokovana tim i tim... turizam, je li? Pogledajte Grčku, Španjolsku... turističke meke, a gdje su? U glibu su najvećem! Cijeli život ovisimo o najobičnijoj milostinji, što kroz kredite, što kroz ova nazovimo "ino-ulaganja"! Rohatinskog mjere su mjere koje bi naveo svak u 1. razredu ekonomske, ali naravno da stoji to!
3. Treba izaći javno i reći da ovaj kretenski monetarni sistem instaliram 1994. od strane Europske centralne banke je ljudožderstvo pakirano u neoliberni kapitalizam!
Cijeli Svijet uvijek duguje istim bankarima ovih par tisuća mlrd. $. Pa je li to normalno? A o tome nitko ni riječi, uvijek ista priča, na razini "treba zaposliti resurse, početi proizvoditi i izvoziti," i naravno standardna "manje trošiti"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika