28.10.2011. / 10:40

Autor: Nacional.hr

Kasno institucije na Kosorovo stižu

Odgovornost HDZ-a ne staje samo na odgovornosti pravne osobe i zaposlenika, nego se mora utvrditi i za cjelokupno tadašnje vodstvo stranke

Jadranka KosorJadranka KosorGONG je u svom priopćenju reagirao na pokretanje istrage protiv HDZ-a. Ističu kako su godinama jasno upozoravali na netransparentno financiranje HDZ-a nudeći konkretne brojke i podatke kao indicije za pokretanje istraga, pri čemu se nije radilo samo o sporadičnim financijskim nepravilnosti nego o sustavnim malverzacijama.

Podsjećaju samo na neke od nepravilnosti poput podataka iz kampanje za predsjedničke izbore 2005. godine HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor iz kojih je razvidna potrošnja višeg iznosa nego što je navedeno u službenim izvještajima stranke, milijunske iznose primljene tijekom 2006. i 2007. godine iz nepoznatih izvora, činjenica da su tijekom parlamentarnih izbora 2007. godine GONG i TI Hrvatska utvrdili da je HDZ potrošio dvostruko više sredstava na medijsko oglašavanje nego što je prikazano u službenim izvještajima.

"Međutim, iako je bilo dovoljno indicija da je HDZ koristio, između ostalog, sustavno i nezakonito izvlačen prljavi novac iz javnih poduzeća i drugih nepoznatih izvora, nadležne institucije, primjerice Državno odvjetništvo i Državni ured za reviziju, nisu na vrijeme pokretali istrage, zbog čega se i danas postavljaju pitanja vjerodostojnosti i selektivnosti u njihovom djelovanju", ističu u GONG-u.

Naglašavaju kako odgovornost HDZ-a ne staje samo na odgovornosti pravne osobe i zaposlenika nego se odgovornost mora utvrditi i za cjelokupno tadašnje vodstvo stranke.

"Stoga apeliramo na preuzimanje političke i zakonske odgovornosti u skladu sa standardima demokratskog društva", stoji u priopćenju.

Neposredno pred parlamentarne izbore 2011. GONG ponovno skreće pažnju na važnost slobodnih, poštenih i transparentnih izbora u svim aspektima kako se pobjeda na izborima ne bi dobivala prljavim sredstvima.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika