28.10.2011. / 11:12

Autor: Hina

Prvo predizborno TV sučeljavanje Janše, Jankovića i Viranta

Što učiniti sa slovenskim bankama u državnom vlasništvu kako bi se riješile "kreditnog grča" i ponovno počele kreditirati poduzeća i kako potaknuti nov gospodarski rast da bi se zemlja izvukla iz krize bile su glavne teme o kojima su u međusobnom predizbornom sučeljavanju na Slovenskoj televiziji u četvrtak navečer govorili Janez Janša, Zoran Janković i Gregor Virant, glavni konkurenti za mjesto premijera nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Foto: ScreenshotFoto: ScreenshotŠto učiniti sa slovenskim bankama u državnom vlasništvu kako bi se riješile "kreditnog grča" i ponovno počele kreditirati poduzeća i kako potaknuti nov gospodarski rast da bi se zemlja izvukla iz krize bile su glavne teme o kojima su u međusobnom predizbornom sučeljavanju na Slovenskoj televiziji u četvrtak navečer govorili Janez Janša, Zoran Janković i Gregor Virant, glavni konkurenti za mjesto premijera nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) prema većini anketa za sada u prednosti pred Jankovićevom strankom Pozitivna Slovenija i Virantovom Građanskom listom, izjavio je da treba sanirati slovenski bankarski sustav kako bi ga se ponovo osposobilo za kreditiranje, uz izdvajanje slabih potraživanja iz bilanci banaka, što bi otklonilo stalnu potrebu njihove nove dokapitalizacije. Janša je rekao da ne podupire prijedloge o novom zaduživanju države kako bi se potaknuo nov gospodarski razvoj državnim subvencijama jer bi to bilo upitno i s aspekta europske pravne stečevine. Umjesto velikih infrastrukturnih projekata, Janša bi kao premijer poreznim i drugim olakšicama stimulirao ponovni rast srednjih i malih poduzeća od kojih je velik broj u vrijeme krize propao.

Janković, koji je isticao svoje menadžersko iskustvo iz vremena kad je vodio trgovački lanac Mercator, rekao je da bi kao premijer gospodarski rast pokrenuo tako što bi banke, koje treba zadržati u domaćem vlasništvu, morale davati prateću kreditnu potporu poduzećima koja se razvijaju, imaju programe i osigurano tržište te stvaraju novu vrijednost. Do sredstava za nov razvoj došao bi štednjom i racionalizacijom bez dodatnog zaduživanja. Usprotivio se tezi da je potrebno prodati sva poduzeća i banke u državnom vlasništvu te istaknuo primjere tvrtki koje uspješno rade bez stranih investitora i vlasnika ako imaju dobro poslovodstvo. Janković je ukazao i na potrebu povećanja stope PDV-a za jedan posto ali, kako je istaknuo, samo u sklopu kompleksnih mjera potrebnih za obnovu gospodarskog rasta. U slučaju da postane mandatar on kao cilj navodi smanjenje proračunskog deficita na tri posto BDP-a u roku od četiri godine i ponovne godišnje stope gospodarskog rasta od četiri posto, najviše ulaganjima u infrastrukturu i državnim stimulacijama za poduzeća koja stvaraju "novu vrijednost".

Gregor Virant, nekadašnji ministar javne uprave u vladi Janeza Janše od 2004. do 2008. godine, rekao je da se zalaže za potpuno povlačenje države iz vlasništva najvećih domaćih banaka, ali i velikih tvrtki koje političkim strankama služe za postavljanje svojih kadrova. Država se, po njegovim riječima, treba prestati baviti upravljanjem poduzećima i efikasno obavljati svoju osnovnu djelatnost, a to je da bude kvalitetan administrativni servis građanima i gospodarstvu. Banke i poduzeća u državnom vlasništvu trebalo bi prodati "na transparentnim javnim natječajima", a to bi pomoglo i lakšem servisiranju javnog duga, istaknuo je Virant.

Sva trojica mandatarskih kandidata naglasila su da se zalažu za jačanje pravne države i progon gospodarskog kriminala. Virant i Janša suprotstavili su se tezi da se državu može voditi kao poduzeće, kontrirajući tako ljubljanskom gradonačelniku i premijerskom kandidatu Zoranu Jankoviću, koji se pozivao na učinkovito vođenje u vrijeme kad je bio direktor Mercatora, te na brzinu u donošenju odluka i gradnju infrastrukture u Ljubljani u vrijeme otkako je gradonačelnik slovenske prijestolnice.

Virant, koji svoju stranku predstavljao kao "centrističku", rekao je da bi, po njegovu mišljenju, nova slovenska vlada u središte morala postaviti pitanje kako učinkovito voditi državu i debirokratizirati državni aparat, a na svaki način izbjeći "ideološke podjele" koje su česte u slovenskoj političkoj praksi.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika