28.10.2011. / 14:44

Autor: Hina

NATO potvrdio da u ponedjeljak završava misiju u Libiji

NATO je u petak potvrdio da će misiju u Libiji završiti u ponedjeljak, 31. listopada, sedam mjeseci pošto je pokrenuta zračna i pomorska operacija koja je pomogla libijskim ustanicima u svrgavanju Moamera Gadafija.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenNATO je u petak potvrdio da će misiju u Libiji završiti u ponedjeljak, 31. listopada, sedam mjeseci pošto je pokrenuta zračna i pomorska operacija koja je pomogla libijskim ustanicima u svrgavanju Moamera Gadafija.

Veleposlanici 28 članica NATO-a u petak su Bruxellesu formalno potvrdili preliminarnu odluku od prije tjedan dana da se misija završi 31. listopada. "Naš vojni posao je završen", objavio je glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen na Twitteru, potvrdivši odluku.

U četvrtak je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno prihvatilo rezoluciju o završetku UN-ova mandata za uspostavu zone zabrane leta nad Libijom i zaštitu libijskih civila.

Odluke o završetku mandata UN-a i misije NATO-a prihvaćene su unatoč pozivu libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća da se još malo pričeka kako bi nove libijske vlasti osigurale svoje granice.

NTC je 23. listopada, dan nakon Gadafijeve likvidacije, proglasio oslobođenje cijele Libije.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika