28.10.2011. / 17:49

Autor: Hina

Povijesno zasjedanje pod ravnanjem barba Luke

U povijesti će ostati zabilježeno da je ovaj saziv odigrao ključnu ulogu oko ulaska Hrvatske u EU, što je, nakon stjecanja nezavisnosti, drugi najvažniji strateški cilj hrvatske nacionalne politike, ocijenio je Šeks

Luka Bebić (Pixsell)Luka Bebić (Pixsell)Zastupnici iz šestog saziva Hrvatskog sabora danas su se okupili na domjenku gdje su prigodno obilježili raspuštanje parlamenta, a svoje dojmove o radu šestog saziva podijelili su s novinarima.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) ocijenio je kako je ovaj saziv odigrao prevažnu ulogu u razbijanju blokade u pregovorima s EU i otvorio put završetku pregovora. "Ovaj saziv obavio je ogromni zakonodavni posao na usvajanju europskog zakonodavstva u hrvatski pravni poredak", rekao je Šeks.

U povijesti će ostati zabilježeno da je ovaj saziv odigrao ključnu ulogu oko ulaska Hrvatske u EU, što je, nakon stjecanja nezavisnosti, drugi najvažniji strateški cilj hrvatske nacionalne politike, ocijenio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang smatra kako će šesti saziv pamtiti kao vrlo dinamičan. Dodao je međutim da njemu posljednji dan nije danas nego kada bude novi saziv Sabora.

Predsjednik SDP-a i zastupničkog kluba te stranke Zoran Milanović smatra da iz pogrešaka ovog sabora treba izvući pouke i raditi bolje ubuduće. "Kako je išlo prema kraju tako je bilo sve teže", ustvrdio je Milanović.

Upitan je li zadovoljan ovim sazivom Sabora, kazao je kako misli da nije važno je li njegova stranka zadovoljna i kakav je estetski i umjetnički dojam, nego kakvo je stanje u zemlji jer, naglasio je, Sabor na to ima utjecaja. "Stanjem u zemlji nisam zadovoljan. Puno je manje bitno kakav je umjetnički dojam ostavio Sabor", poručio je Milanović.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu nije, kako je rekao, pratio, ali je čuo glavne vijesti, a na upit o očekivanjima od cijelog procesa samo je kratko prokomentirao kako očekuje da Sanader ozdravi i da mu bude bolje, a pravda, istaknuo je, mora biti služena.

Upitan o tome koliko ima istine u medijskim nagađanjima da će, ako pobijedi Kukuriku koalicija, Boris Vujčić zamijeniti Slavka Linića u vladi, Milanović je rekao kako tu nema istine. "Boris Vujčić je zamjenik guvernera i nije kandidat za političke funkcije. Barem nije bio do ovog trenutka kad me to pitate", poručio je.

Na upit može li Kukuriku koaliciji štetiti to što je bivši predsjednik HSU-a Vladimir Jordan navodno povezan s crnim fondovima HDZ-a, Milanović je kazao kako o tome "zna isto kao i jučer, na temelju podataka iz istrage i nekih računa". To je nešto o čemu odluku treba donijeti HSU i to je za sada njihova stvar, zaključio je.

Predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić mišljenja je kako će ovaj saziv ostati upisan u povijest po tome što je to parlament koji je doveo Hrvatsku do zaključenja pregovora s EU.

Ocjenjujući aktuani saborski saziv rekla je kako su prošli raznorazne faze, no dodala je kako bi "iz ove perspektive čovjek mogao reći šteta da se tako završilo, da je ovaj kraj bio zaista neslavan i da se završio jednom ozbiljnom povredom pralamentarizma".

Temeljno je opasno nasrtaj na instituciju imuniteta za izgovorenu riječ, koja je stara skoro kao parlamentarizam, i šteta da je do toga došlo, dodala je.

Uvrštavanje u dnevni red i glasanje o ukidanju Zakona o golfu nazvala je smiješnim, jer su se "svi koji su se kleli u zakon o golfu, dali raščetvoriti da bi se on donio". Dodala je međutim da je u ovom trenutku bolje da ga nema nego da ga ima.

Upitan zašto HSS nije došao u sabornicu danas u podne, nego su se glasovanju priključili kasnije, čelnik te stranke Josip Friščić je kazao da su to učinili zbog Zakona o vodama.

"Na početku nismo htjeli sudjelovati zbog Zakona o vodama, naručito koritima rijeka, koji se na zadnjoj sjednici Vlade i Sabora mijenja po hitnom postupku", rekao je.

Ako je motiv donošenje ovog zakona da se riješi pitanje šljunka i pijeska u Hrvatskoj kao građevinskog materijala, onda je to zasigurno loš smjer, ustvrdio je Friščić.

Upitan je li uvjet HSS-a bio da se povuče i Zakon o golfu kako bi došli danas u sabornicu, Friščić je podsjetio kako je jedan od tri isključiva zahtjeva HDZ-a kada su zaključivali koalicijski sporazum bio da se uvrsti taj zakon. "Govorili smo tada, to jesu sportski tereni i neka imaju status kao svi ostali, ali krenuli smo u raspravu, a zakon je donešen" rekao je.

Friščić je naglasio kako su Hrvatskoj potrebni golf tereni, ali da to treba razumno razmotriti - na kojim prostorima, u kojim volumenima i na koji način doći i do onih prostora koji služe samo za igralište.

Damir Kajin (IDS) rekao je da ako je nekada bilo vrijeme za raspuštanje parlamenta, onda je to sada.

"Ne zbog toga što je ovaj saziv bio loš, što su ljudi bili loši. Sabor je naprosto dijelio sudbinu jedne loše vlade i to će uvijek biti tako dok u parlament zastupnike ne budemo izravno birali, kao što je to sada slučaj s gradonačelnicima i županima i predsjednikom države. Kada bi se to dogodilo onda bi iznad vlasti bio Sabor, a iznad Sabora bio bi samo Ustav i dragi nam Bog", ocijenio je Kajin.

Sve dok toga ne bude, dodao je, parlament će biti jedno drugorazredno tijelo od kojeg će biti daleko moćnija bilo koja druga institucija u ovoj državi.

Novinari su zastupnika romske nacionalne manjine Nazifa Memedija pitali zašto je jedini glasovao protiv raspuštanja Sabora, a odgovorio je kako je tako glasovao jer je htio pokazati oporbenim zastupnicima da je moguće ostati u sabornici i glasovati protiv. "A to što ih nije bilo, ja bih im skinuo pola plaće i dao radnicima koji su radili, a plaću nisu dobili", poručio je.

"Nisam ja glup, ja znam da se Sabor mora raspustiti, nemojte misliti da bih ja sad tu ostao osam godina. Ne bih. Ja ću izaći na izbore pa ću dobiti još jedan mandat", naglasio je Memedi.

Novinari su HDZ-ovu zastupnicu Biancu Matković, koja je rodila prije nepuna tri tjedna, pitali kako to da je danas došla u sabornicu, na što im je ona odgovorila protupitanjem: "Zar je moj svaki dolazak u Sabor ovako spektakularan".

"Došla sam jer to smatram svojom moralnom odgovornošću prema hrvatskim građana. Ja sam ipak izabrana voljom hrvatskih građana u Sabor i biti zastupnik je izuzetno častan posao bez obzira što mišljenje o političarima varira od dana do dana. Ali, to je izuzetno častan posao i svatko od nas koji je voljom građana ovdje, neke svoje privatne stvari stavi u drugi plan", kazala je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 28.10.11. 18:49

Vjerujem barba Luki na uspješnom radu 6. saziva Sabora - na domjenku nakon raspusta! O onom prethodnom trebalo bi se puno toga reći.


registracija
5/1/07

james, 28.10.11. 21:59

Je otišel i Šeks? Valda se nebu vratil!
Ak se vrati, najebali smo ko zuti (ne Zuti)!


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.10.11. 08:20

em kad procitam izjavu Seksa-automatski u to povjerujem......dok god ta spodoba ima pravo na javnu rijec...jao si ga nama(u stvari vrlo tesko mogu da se odlucim ko je bolji......Krivousti, pizza maker, Seks, Senader, Bebic.....poznatiji, a isto su dobri oni manje poznati.....biser do bisera......


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.10.11. 09:31

Odahnuti ce Hrvatska i nikome postenome u ovoj drzavi nece takav nedostajati.Barem nece vise biti zaposljavanja po babi i stricevima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika