29.10.2011. / 13:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Grci ujedinjeni protiv EU - kriznih mjera

Više od polovice ispitanih u anketi izjavilo je da je sporazum potpisan u Bruxellesu zadao udarac suverenitetu Grčke jer se njime predaje EU-u i MMF-u više kontrole nad ekonomskim poslovima te zemlje

ArhivaArhivaVećina Grka negativno je reagirala na sporazum Europske unije, kojim je smanjen dug toj zemlji, jer vjeruje da će on naškoditi njihovom nacionalnom suverenitetu, pokazalo je u subotu ispitivanje javnog mišljenja.

Ispitivanje koje su objavile novine To Vima i koje je provedeno odmah nakon postizanja sporazuma na summitu EU-a u četvrtak, pokazalo je da gotovo 60 posto Grka smatra taj dogovor negativnim ili vjerojatno negativnim.

Nakon dogovora s bankama o odbitku 50 posto grčkog duga privatnom sektoru smanjivši ga za 100 milijardi eura, Atena će početi dug i osjetljiv proces razgovora sa svakim od svojih vjerovnika. Ukupni grčki dug je 350 milijardi eura.

Više od polovice ispitanih u anketi izjavilo je da je sporazum potpisan u Bruxellesu zadao udarac suverenitetu Grčke jer se njime predaje EU-u i MMF-u više kontrole nad ekonomskim poslovima te zemlje.

Samo 36 posto od 1.009 ispitanih u telefonskoj anketi izjavilo je da je sporazum pozitivan ili vjerojatno pozitivan za Grčku.

Gotovo tri četvrtine ispitanika želi da Grčka zadrži euro, dok manje od jedne petine želi povratak drahme.

Ispitivanje javnog mišljenja također je pokazalo da većina Grka - 55,5 posto - želi da njihove političke stranke pokažu veće jedinstvo.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
14/12/06

crestor, 29.10.11. 23:37

Grci , odhebite dosta je i vasega . Pljunite u sake i latite se masklina . Da vam nije EU i NATO-a , davno bi vas Turci pojeli za dorucak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika