Objavljeno u Nacionalu br. 376, 2003-01-29

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Mirni bračni par u potrazi za osvetom

Suptilno izložena priča o roditeljima koji se na različite načine suočavaju sa smrću svoga sina jedinca jedan je od boljih novijih američkih filmova neovisne produkcije

Todd Field - njegov film "U zamci", produciran sa skromnim budžetom od 1,7 milijuna dolaraTodd Field - njegov film "U zamci", produciran sa skromnim budžetom od 1,7 milijuna dolaraRedateljski prvijenac glumca Todda Fielda, “U zamci”, jedan je od boljih novijih američkih filmova kojima je odskočna daska bio festival “Sundance”, na kojem je premijerno prikazan prije točno dvije godine. Fieldov film, produciran sa skromnim budžetom od 1,7 milijuna dolara, svojim je kasnijim uspjehom zasigurno nadmašio sva očekivanja i autorske ekipe i producenata: nominiran je za Oscara u pet kategorija (činjenica da nijednu nominaciju nije potvrdio vjerojatno nikoga nije pretjerano razočarala), a u američkim kinima zaradio je oko 35 milijuna dolara, što je sjajan učinak za tako komorno i tjeskobno ostvarenje bez velikih glumačkih zvijezda. U hrvatskim kinima film nije postigao osobito zapaženu gledanost, ali valja se nadati da će na videu i DVD-u izazvati veće zanimanje.

VIDEORECENZIJA: 'U ZAMCI'Središnji protagonisti priče, utemeljene na pripovijetci “Ubojstva” uglednog američkog književnika Andrea Dubusa, su Ruth i Matt Fowler (Sissy Spacek i Tom Wilkinson), dobrostojeći bračni par čiji se praktički idiličan život nepovratno mijenja poslije tragične smrti njihova sina Franka (Nick Stahl). Frank je bio u vezi s desetak godina starijom udanom ženom, Natalie (Marisa Tomei), a stradao je kada ju je pokušao obraniti od napada gnjeva njezina muža Richarda (William Mapother), od kojeg je ona zatražila razvod braka.

Dok je Ruth shrvana bolom, Matt potiskuje te osjećaje i pokušava nastaviti s “normalnim” životom, što među njima stvara veliki jaz. Međutim, kad se pokaže da bi se Richard mogao izvući s minimalnom kaznom, Matt zaključuje da mora uzeti zakon u svoje ruke.

Film imponira slojevito obrađenim likovima te kompleksnim emocijama, posebno u središnjem dijelu, potpuno usredotočenom na proživljavanja zdvojnih roditelja. S obzirom na Fieldovo zaleđe, ne čudi što glavna snaga filma leži u glumačkim ostvarenjima, koja su odreda izvrsna: posebno je sugestivan nastup Toma Wilkinsona u ulozi muža kojem treba puno dulje da “pukne” od njegove supruge, a treba istaći i nijansiranu interpretaciju Williama Mapothera u ulozi negativca Richarda.

Fieldu valja priznati da je film i vizualno vrlo dojmljiv, s vrlo rafiniranom fotografijom Antonija Calvachea koji majstorski koristi widescreen-format za izlaganje ovako intimističke priče. Cjelini bi se, doduše, mogle uputiti određene zamjerke, prije svega na račun trajanja od dva sata i desetak minuta: kraćenje od nekih 10-15 minuta vjerojatno je moglo uroditi još kompaktnijim i snažnijim ostvarenjem.

Na DVD-u nema nikakvih dodataka, ali ne zbog manjka truda domaćeg distributera: američko izdanje jednako je siromašno.

Potpis:

U ZAMCI
(Discovery)

In the Bedroom
am. drama, 2001.
R: Todd Field
GL: Sissy Spacek, Tom Wilkinson, Nick Stahl, Marisa Tomei, William Mapother, William Wise

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

(Od)jednom agent
Continental Film

Gubitak vremena, novca i filma – rezignirano je komentirao jedan korisnik web sitea IMDB najveći komercijalni promašaj producenta blockbustera Jerryja Bruckheimera (“Pearl Harbor”). Tome jedva da što treba dodati. Neuvjerljiva priča o sitnom žicaru koji pristaje izigravati “glinenog goluba” za CIA umjesto svog ubijenog brata blizanca, vrhunskog tajnog agenta, više bi odgovarala nekom video filmiću, a odigrava se u Pragu, sa završnicom u New Yorku, gdje Chris Rock pokušava u garderobi metroa pronaći kofer s nuklearnom bombom: zbog potonje scene premijera filma odgađana je više od pola godine, kako ne bi asocirala na 11. rujna. Filmovi od 100 milijuna dolara uvijek su bučni i vizualno atraktivni, pa je to jedini razlog da pogledate DVD izdanje. (N.P.)

Bad Company, am.-češ. akc. komedija, 2002.
R: Joel Schumacher GL: Anthony Hopkins, Chris Rock, Matthew Marsh

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Ubojstvo po brojevima
Issa

Poslije nepretenciozne uloge policajke koja se ubacuje na izbor miss u “Curi sa zadatkom”, Sandra Bullock tumači daleko ozbiljniji lik detektivke u “Ubojstvo po brojevima”. Ova joj je uloga svakako bolja od prijašnjih dramskih nastupa u filmovima kao što su “Uvijek postoji nada” ili “Magija”, no triler Barbeta Schroedera jedva da je išta zanimljiviji od spomenutih filmova. Zaplet o dvojici tinejdžera koji iz hira isplaniraju “savršeno” ubojstvo isprva se čini intrigantnim, ali zbog nespretne dramske konstrukcije i slabe razrade likova pod kraj postaje prilično iritantan. Poslije razočaravajuće prođe u kinima, u Warneru se nisu mnogo trudili oko DVD-a – jedini ozbiljniji prilog je Schroederov audio-komentar. (I.S.)

Murder by Numbers, am. triler, 2002.
R: Barbet Schroeder GL: Sandra Bullock, Ben Chaplin, Ryan Gosling

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Yamakasi
Blitz

Luc Besson već više od tri godine (od “Ivane Orleanske”) ne pokazuje namjeru da se bavi novim redateljskim projektima, ali kao producent i scenarist je neumoran. “Yamakasi” je bio itekako zapažen hit u francuskim kinima u proljeće 2001.: naslovni protagonisti su sedmorica mladih buntovnika koji provociraju policiju i svoje sugrađane veranjem uz visoke zgrade (momci se, inače, time bave i u stvarnosti), a priča prati njihov pokušaj da se u nekoliko sati ne baš zakonitim sredstvima domognu novca za financiranje operacije presađivanja srca jednom dječaku iz njihova kvarta. Zaplet je trivijalan i opterećen manipulativnom sentimentalnošću, no brojne i uglavnom vrlo atraktivne akcijske sekvencije čine film vrlo gledljivim. (I.S.)

Yamakasi, franc. akc. film, 2001.
R: Ariel Zeitoun GL: Chau Belle Dinh, William Belle, Malik Diouf

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Tajna mirnog jezera
MG Film

Najuspješniji suvremeni američki tv scenarist David E. Kelley (autor serija poput “Pravde za sve” i “Ally McBeal”) u predahu između smišljanja novih serija okušao se i kao scenarist i producent ovog kino projekta. “Tajna mirnog jezera” luckasti je horor-triler u kojem ekipa sastavljena od policajaca i znanstvenika traga za golemim krokodilom koji se pojavio u jednom zabačenom jezeru na sjeveroistoku SAD. Poklonici “Ally McBeal” odmah će prepoznati Kelleyjev trknuti humor, no problem je filma u nedosljednosti pristupa: Kelley i redatelj Miner nisu uspjeli pronaći pravu mjeru zafrkancije, tako da “Tajna mirnog jezera” ostaje tek kuriozitet koji bi vjerojatno bio teško gledljiv da traje išta duže od svojih sat i četvrt. (I.S.)

Lake Placid, am. humor. horor-triler, 1999.
R: Steve Miner GL: Bill Pullman, Bridget Fonda

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika