30.10.2011. / 17:30

Autor: Nacional.hr

Lesar kod Stankovića

Promijeniti divljački neoliberalizam

Ponovio je kako s HDZ-om nipošto neće koalirati, dok je taj scenarij ostavio otvorenim kad je riječ o Kukuriku koaliciji, ali pod uvjetom da SDP i druge koalicijske stranke prihvate njihovih 10 službenih programatskih zahtjeva

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar pozvao je premijerku da objavi koliko duga Hrvatskoj dolazi na naplatu, i to prije početka izborne kampanje, za svaku kalendarsku godinu unaprijed, odnosno za razdoblje od 2012.-2015. Lesar je kazao kako se hrvatskoj javnosti trebaju otkriti podaci o budućim naplatama bilo da je riječ o državnom proračunu, državnim institucijama ili javnim poduzećima.

"To je užasno bitno da u kampanji ne bude licitiranja oko toga. Oni taj podatak imaju i moraju objaviti, a time opet i sprječavaju da nova vlast nakon dva-tri mjeseca govori da je zatekla nešto što je bilo nepoznato prije", rekao je Lesar.

Kukuriku? Može, ali uz uvjete

Ponovio je kako s HDZ-om nipošto neće koalirati, dok je taj scenarij ostavio otvorenim kad je riječ o Kukuriku koaliciji, ali pod uvjetom da SDP i druge koalicijske stranke prihvate njihovih 10 službenih programatskih zahtjeva.

Kao zahtjeve Laburista, među ostalim, navodi neposrednu demokraciju, odnosno obavezno raspisivanje referenduma za ustavne promjene te smanjenje postotka potpisa biračkog tijela za raspisivanje istog s deset na pet posto

Jedan od uvjeta je i zabrana privatizacije državnih poduzeća. Lesar smatra da država može biti dobar gospodar i može upravljati poduzećima. Šef Laburista, naime, ističe kako su postojeći kadrovi u kompromitiranim kompanijama poput HEP-a i HAC-a zapravo stranački podobni ljudi, a ne stručnjaci koji bi mogli profesionalno i kvalitetno obavljati svoj posao.

HDZ neće nestati

Govoreći o HDZ-u Lesar je rekao da će sigurno izgubiti na izborima, ali kao stranka neće nestati. Prema njegovom mišljenju nije se slučajno dogodilo da je informacija o istrazi protiv HDZ-a u javnost procurila dan i pol prije početka suđenja Ivi Sanaderu. "Sada se samo priča o suđenju i očito je da je ono trebalo odvući pažnju javnosti sa situacije u kojoj se našla stranka", uvjeren je Lesar.

Komentirao je i vijest o pokrenutoj istrazi protiv HDZ-a i izjavu premijerke Jadranke Kosor da HDZ prolazi križni put. Lesar je odgovorio da zbog HDZ-a hrvatski građani prolaze križni put.

Za suđenje Sanaderu rekao je da će dugo trajati i biti iscrpljujuće. Smatra da građani za suđenje nisu toliko zainteresirani koliko to mediji prikazuju. "Mediji žele stvoriti veliki interes za praćenje suđenja. Žele udaljiti elitu od naroda jer misle da bi apsitinencijom od glasovanja bolje prošli na izborima. Elita se smatra sigurnijom što je manji interes građana za izbore", smatra Lesar.

Od kuće do kuće

Hrvatski laburisti za kampanju će potrošiti 200-300 tisuća kuna. "Nećemo imati raskošne plakate, nećemo se reklamirati na televiziji, poruke ćemo prenostiti u kontaktima s građanima. Proizvest ćemo mnogo dobrog materijala i informirati građane i ići od kuće do kuće. Nemamo svoje torbare niti tajkune koji bi nas financirali. Nemamo niti vreće novca zakopane u vrtu. Novac smo dobili od članova i simpatizera", rekao je Lesar, dodajući kako žele samo s onim što imaju poruke i program poslati građanima te pokazati da se može imati kampanja koja nije skupa.

Promijeniti neoliberalizam

Lesar je komentirao i svoju recentniju izjavu kako će Laburisti 'uništiti divljački neoliberalizam'. "U Hrvatskoj ga možemo promijeniti. U cijelom svijetu svjedočimo pokretu nezadovoljstva građana protiv financijskog sustava koji je izazvao krizu, a onda se izvlačio od novca građana. U Uniji se razgovara o uvođenju poreza na financijske transakcije i kažnjavanje financijaša koji uzrokuju takve situacije. Stječe se dojam kako se u Hrvatskoj, s druge strane, o tome ne smije razgovarati jer se takvi pokušaji razgovora nazivaju populizmom. Ne smije se ni govoriti o kaznenoj odgovornosti poslodavaca za neisplatu plaća", poručio je Lesar, koji smatra da smo se našli u apsurnoj situaciji u kojoj se želi stvoriti krutiji neoliberalni kapitalizam od onih sustava odakle kopiramo takve modele.

"Tvrdim da možemo mijenjati ovakvu vrst kapitalizma kakav imamo. To je zadaća politike, ali one politike koja nije umrežena i ništa ne duguje financijskom lobiju. Takva politika je, na kraju krajeva, svjesna činjenice da kad količina nepravde prijeđe granicu tolerancije, može izazvati neku vrst revolucije, koja može biti svakojaka", kazao je, dodajući kako svjedočimo masovnom prosvjedu građana protiv financijskih institucija diljem svijeta. Također je uvjeren da je količina nezadovoljstva hrvatskih građana veća nego se ona vidi na prosvjednim skupovima.

Bolni rezovi nužni

Bolni rezovi su, smatra, nužni. "Krenuo bih s bogatim financijskim sektorom koji je u krizi još profitirao. U mirovinskom sustavu ima mnogo kupljenih mirovina i hitno mu treba revizija. Treba analizirati drugi stup te ocijeniti je li uopće potreban", rekao je Lesar, koji ne gaji iluzije o promjenama preko noći.

"Sam dan izbora će pokazati tko će formirati novu vladu, ali smatram da su prva tri mjeseca sljedeće vlasti ključna da će se tada vidjeti koliko će vladajući imati hrabrosti. Ta će tri mjeseca predodrediti cijeli mandat", rekao je.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 30.10.11. 18:39

Znaci da ces ti sa tvojih 5% glasova " laburista" (u mnozini) diktirati kukuriku koaliciji sa na primjer 50% dobivenih glasova na izborima da te (vas) primi tako da sloze 60% mandata u Saboru dovoljnih za vlast!? Prije si ih usporedjivao sa HDZom da su isti a sad si se predomislio pa bi ti bili dobri za kaoliranje! A tvoj pretijerano naglasavani neoliberalizam ti ne smeta sada kod njih! Sto se tice onih manifestacija po svijetu to je samo maslo lijepo skrivenih extremno-ljevicarskih anarhistickih demostranata bez programa slicno Rote Arme Fraktion 70 ih u Njemackoj! Sve ce to nestati kao i tvoja stranka jer nema buducnosti! Za tvoju stranku i njoj slicne u politici na frankofonskom podrucju postoji pojam POUJADIZAM ! Poujade je bio francuski politicar 1950ih koji je osnovao stranku obrtnika sitnih interesa i ubrzo nestao sa politicke scene pretecen pravednim zahtijevima opcih interesa vecine! U SDPu zastupaju prava radnika , prakticiranje socijalnih zakona u jednoj regulariranoj mjesovitoj trzisnoj ekonomiji ali to se moze samo kroz funkcioniranje PRAVNE DRZAVE koje nazalost jos nema na vidiku u tih zadnjih 20 godina postojanja Hrvatske drzave!


registracija
12/11/10

grover, 30.10.11. 18:44

Ovo je seronja


registracija
11/12/07

time, 30.10.11. 20:19

To je jedini čovjek zbog kojega je vrijedno izaći na izbore i glasati za njegovu stranku.


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.10.11. 20:48

Lesar uber ales! Možda je bolje glasati za za bilo koju drugu stranku koja čvrsto stoji na zemlji i ima planove za oslobođenje države od dužničkog ropstva - SP.
reforma.forumhr.com


registracija
11/1/10

fluid, 30.10.11. 21:16

Slažem se da država može biti dobar gospodar ali to definitivno nije Hrvatska .Da dosadašnje nomenklature uopće nisu vodile politiku dobre državne vlasti već samo rasprodaja i pljačka,e to nije država koja zna dobro gospodariti svojim resursima.Samo propast.A kako je krenulo u neoliberizam na hrvatski način(čitaj pljačka i otimačine uz bogaćenje u roku odmah),ni ta opcija nije za ovo podneblje.Gotovo da nemamo alternativu.


registracija
14/8/10

rubix, 30.10.11. 21:39

Propali sindikalist, pa propali hns-ovac, a sada veliki 'borac' za prava radnika koji nikada u životu nije bio radnik iako ima samo 3 razreda trgovačke škole. Osim populizma i demagogije nema ništa za ponuditi...


registracija
5/1/07

james, 30.10.11. 21:52

Jedino populizam, u situaciji kakova je ova u Hrvatskoj, vodi do Saborskih dveri. Raji je potrebno kazati ono sto raja zeli cuti i voala


registracija
31/5/09

tvrtko3, 30.10.11. 21:58

Ja bih se složio da Lesarom da u Hrvatskoj postoji neoliberalizam, međutim u državi o kojoj 60% BDP-a ovisio državi govoriti o neliberalizmu čista je demagogija, prije se ti tu radi o državnom kapitalzmu i sa njim povezanim provizijama, namještenim natječajima, ucjenjivanim direktorima javnih tvrtki.......


registracija
4/1/09

miroljubiv, 30.10.11. 22:59

Treba učiti od Engleza po pitanju politike.žele izaći iz Unije,ne žele euro.imaju informacije koje se nama svjesno kriju da ovdje dugo ne bude normalnog života.Lesar treba otvoriti sve karte do kraja i predstaviti uži krug ljudi koji imaju samo jednu šansu za predstavljanje što mogu i tko jesu.ako očekuje od Milanovića i Čačića da će ga podržati u usporavanju neoliberalizma koji je sada u procvatu,onda je bolje da odmah ugasi stranku,i vrati se sindikalcima,ako će ga još htjeti nazad.


registracija
14/12/06

crestor, 31.10.11. 11:56

Nize od ovoga ne postoji. Sto nam pricas pi*darije , to je tvoje pravo. Ali kad mislis da mi u njih vjerujemo , vrijedja nas.
Najveci paraziti modernog drustva su "takozvani" sindikalisti.


registracija
24/7/11

mrvek, 31.10.11. 13:56

On ima moj glas. Bolji je od onih crnotorbara i letargičnog Milanovića koji nema posla s vođenjem stranke a kamoli zemlje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika