30.10.2011. / 17:16

Autor: Hina

Kosor o Dvorcu Eltz

Neprijatelj nije uspio ubiti ono što nam je najsvetije

Osim što predstavlja ulaganje u očuvanje kulturnog indentiteta Hrvatske, obnova Dvorca Eltz svjedoči i da "neprijatelj nije uspio u namjeri da ubije ono što nam je najvrjednije i najsvijetlije", kazala je premijerka

Foto:Goran Ferbezar/PixsellFoto:Goran Ferbezar/PixsellObnovljeni kompleks Dvorca Eltz, teško stradao u Domovinskom ratu, a obnovljen u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", koji financiraju hrvatska vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, svečano je danas otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U govoru na prigodnoj svečanosti održanoj u obnovljenom Paviljonu Dvorca Eltz, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako je obnova kompleksa Dvorca Eltz jedan od najvažnijih obnoviteljskih projekata u Hrvatskoj.

Neprijatelj ga nije ubio

"Obnovom kompleksa Dvorca Eltz u najvećoj mjeri je završen projekt 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol'", kazala je dodajući kako je u taj projekt uloženo više od 300 milijuna kuna. Osim što predstavlja ulaganje u očuvanje kulturnog indentiteta Hrvatske, obnova Dvorca Eltz svjedoči i da "neprijatelj nije uspio u namjeri da ubije ono što nam je najvrjednije i najsvijetlije", kazala je premijerka istaknuvši kako je u Vukovaru 1991. godine počinjen ekocid i urbocid.

Ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako su u ostvarenju toga projekta obnove bili angažirani najbolji stručnjaci koje Hrvatska ima kada je riječ o obnovi spomeničke i kulturne baštine. "Ovim smo, pred ulazak u EU, pokazali da znamo čuvati kulturni indentitet i naslijeđe naših poredaka", poručio je Mesić.

Posao obavljen stručno

Na svečanosti, kojoj su nazočni bili i drugi ministri iz Vlade te nasljednik grofovske obitelji Eltz, George Eltz sa suprugom, govorili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Hrvatski barokni ansambl, a obnovljeni dvorac blagoslovio je gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, fra Gordan Propadalo.

Sudionici otvorenja, razgledali su nakon svečanosti izložbu fotografije i multimedija o projektu "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" s naglaskom na program Projekta - Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz, te su obišli dvorac.

U izjavi novinarima, George Eltz izrazio je zadovoljstvo obnovom rekavši kako se "primjećuje da je cijeli posao obavljen vrlo detaljno i stručno" te je zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi projekta obnove.

Gradnja od 1749.

Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" obuhvaća obnovu kompleksa, gradske barokne jezgre, izgradnju Arheološko-turističkog parka Vučedol s Muzejom vučedolske kulture te obnovu povijesne jezgre i kompleksa dvorca Odescalchi u Iloku.

Dvorac Eltz počeo je 1749. graditi vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz. Već 1781. dovršeno je prvo veće proširenje, a konačan izgled dvorac je dobio u početku 20. stoljeća po nacrtima bečkog arhitekta Siedeka. Kompleks objedinjuje zgradu dvorca, četiri barokne kurije, niz gospodarskih zgrada, kapelu sv. Roka, te oranžeriju u perivoju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 30.10.11. 19:35

Ima li nesto sto je Vama sveto u ovoj drzavi, gospodo Kosor?


registracija
5/1/07

james, 30.10.11. 21:55

Mislim da grofovi Eltz nisu Hrvatskog korijena pa obnovom dvorca nismo pokazali EU da znamo cuvati nasljede nasih predaka, sto je veleumno rekao ministar kulture


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 31.10.11. 01:49

Ma daj dosta više tih tvojih otvaranja. Isto kao da se bez tebe to ne bi otvorilo još bolje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika