31.10.2011. / 11:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Neslužbeno

Metastaziranje imovinske blokade

Iako su mediji sinoć izvještavali da je pod blokadom samo zgrada središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, neslužbeno se doznaje da je USKOK tražio "zamrzavanje" još nekih nekretnina i pokretnina te stranke

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Odluka o blokadi HDZ-ove imovine koju je krajem prošlog tjedna na zahtjev USKOK-a donio zagrebački Županijski sud još nije postala pravomoćna, jer prva politička stranka koja se našla pod istragom ima pravo na žalbu.

No, od HDZ-ovog odvjetnika Vladimira Gredelja nije se moglo doznati hoće li i kada podnijeti žalbu na odluku o blokadi imovine.

Ne razmišljam o predmetima

"Danas i sutra ne razmišljam ni o kakvim predmetima", odgovorio je Gredelj Hini upitan hoće li se u ime HDZ-a žaliti na odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da ne može govoriti o blokiranoj imovini jer je taj podatak zaštićen zakonskim odredbama o tajnosti istrage.

"Ni u jednom ranijem slučaju sud nije bio izvor informacija o imovini blokiranoj bilo kojoj osobi pod istragom", kazao je Devčić.

Pravo na žalbu

No, pojasnio je zakonsku proceduru po kojoj takva sudska odluka postaje pravomoćna tek nakon isteka trodnevnog žalbenog roka, odnosno odluke višeg suda ukoliko jedna od stranaka uloži žalbu.

Po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku žalbu na odluku o blokadi imovine rješava "sudac pojedinac višeg suda", u ovom slučaju Vrhovnog suda, a ne izvanraspravno vijeće Županijskog suda kao ranije.

Tek nakon što postane pravomoćna, odluku mogu provesti nadležna tijela – gruntovnica i katastar ukoliko je riječ o nekretninama, banke radi li se o računima ili policija ako su blokirani automobili ili druge vrijedne pokretnine.

Zahtjev za zamrzavanjem

Iako su mediji sinoć izvještavali da je pod blokadom samo zgrada središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, neslužbeno se doznaje da je USKOK tražio "zamrzavanje" još nekih nekretnina i pokretnina te stranke.

HDZ se pod USKOK-ovom istragom našao zbog afere Fimi medija u kojoj se već gotovo godinu i pol dana rasvjetljavaju navodi o izvlačenju novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava. Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u stranačkom crnom fondu, kojim su se među ostalim financirane i izborne kampanje, USKOK je istragu proširio i na HDZ. Pod istragom su od ranije odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga navodno obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

U istragu Fimi medija uključeno je tako ukupno 19 osumnjičenika i kao dvadesti HDZ kao pravna osoba. Blokadom stranačke imovine USKOK želi osigurati sredstva za naknadu štete državi ako se na sudu dokažu navodne nezakonitosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 31.10.11. 13:22

Blokada svekolike hdzove imovine ne bi trebala biti nikakvo čudo!Pozli mi kad se na TV ekranu počnu vrtjeti one brojne državne tvrtke koje je reketarila stranka na vlasti, i kad se spomene cifra od 30ak mil. kuna koja je završila u hdzu i u nečijim privatnim džepovima! Zbog štete koju je hdz nanio Hrvatskoj za sve godine svoga postojanja, zaslužili su nestati sa političke scene zauvijek! I, svakako, naknaditi štetu i vratiti sve što su nezakonito stekli!
Rječju, za sve što im bude dokazano, i hdz i njezine zaslužne pojedince neka stigne zaslužena kazna!
Izjava angažiranog odvjetnika ne zaslužuje komentar:


registracija
22/1/11

mirkec1, 31.10.11. 14:03

Stalno čitamo istih 5-6 imena,a svugdje se spominje 19 optuženih.Ajmo više na sunce i s ostalima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika