31.10.2011. / 16:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Blokada imovine bi mogla homogenizirati birače HDZ-a

Dobro je što se to dogodilo jer je to dokaz funkcioniranja pravne države, ali s političkog stajališta to može homogenizirati HDZ-ove birače", naglasio je Čačić

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Predsjednik HNS-a Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za novinare Kukuriku koalicije u Puli izjavio kako "očekuje ozbiljnu izbornu utakmicu" te da se ne slaže s tvrdnjom mnogih koji predviđaju sigurnu i uvjerljivu pobjedu te koalicije jer je moguća homogenizacija HDZ-ovih birača.

Dobro je što se to dogodilo jer je to dokaz funkcioniranja pravne države, ali s političkog stajališta to može homogenizirati HDZ-ove birače", naglasio je Čačić.

Ocijenio je da je blokiranje HDZ-ove imovine predvidiv postupak koji se prema pravnim osobama primjenjuje rutinski te da u tom slučaju nisu blokirani računi pa to nije, smatra Čačić, "zapreka za vođenje kampanje i završetak izbornog ciklusa".

Bez obzira na to što se najnoviji događaji s HDZ-om mogu dojmiti tako da je sve gotovo, Čačić drži kako ništa nije gotovo do 5. prosinca te da "ova situacija može dovesti do toga da se građani 'mogu igrati svojim glasom'".

"Ovo je razdoblje za Hrvatsku vrlo teško i zato je potrebna vlada s legitimacijom, snagom i povjerenjem, koja će imati instrumente da Hrvatsku izvuče iz krize", istaknuo je predsjednik HNS-a Čačić.

Govoreći o prvim potezima Kukuriku koalicije ako dođe na vlast, spomenuo je da će pozvati neovisnu svjetsku kuću da utvrdi stanje i obavi dubinski uvid. Puno je razloga da to učinimo jer smo, primjerice, 2000. zatekli 9,6 milijarda kuna dospjelih, a neplaćenih obveza, što je izazvalo golemu nelikvidnost u sustavu", naglasio je Čačić, dodavši kako se nada da "stanje neće biti puno gore nego je u ovome trenutku javno objavljeno".

Usto, drži, jedan od prvih poteza bit će i saniranje nelikvidnosti, t.j. da država plati svoje obveze i da kao veliki vjerovnik uđe u vlasničku strukturu tvrtaka u teškoćama koje bi se mogle održati i pridonijeti gospodarskom rastu. "To dokazuje preuzimanje odgovornosti, što ova vlada nije pokazala", zaključio je Čačić.

Govoreći o financiranju izbora, istaknuo je kako je ono javno objavljeno te kako je riječ o raspodjeli troškova po broju ljudi na listama, a da će se konačan obračun obaviti, kako je rekao, "po broju zastupnika koji će ući u Hrvatski sabor".

"HNS je uzeo bankovni zajam, a neupitno je da revizija, koja je obavljala uvid u stranačka financiranja, nije utvrdila nijednu nepravilnost u HNS-u", ustvrdio je Čačić.

Potpredsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako će ta stranka izdvojiti 500.000 kuna za kampanju iz stranačkih redovitih prihoda.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika